Τέλειωσαν τα ψέματα
Εξαιρετικά δυσμενής είναι η θέση της κυβέρνησης, καθώς καλείται να κλείσει όλα τα ανοικτά θέματα σε μία συμφωνία-πακέτο μέχρι τον Μάρτιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να μην υπάρξουν «ατυχήματα» με τη ρευστότητα -εξέλιξη που θα επηρέαζε και τις προσπάθειες για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την «εύθραυστη» κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή (153), τα σενάρια των πρόωρων εκλογών αρχίζουν να κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου
Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει μέσα στον επόμενο μήνα να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδια, τα οποία θα «φορτώσουν» με νέες επιβαρύνσεις αγρότες, συνταξιούχους, μισθωτούς κι ελεύθερους επαγγελματίες. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την «εύθραυστη» κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή (153), τα σενάρια των πρόωρων εκλογών αρχίζουν να κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, καθώς η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα ήταν το τέλειο άλλοθι για τη μη ψήφιση των μέτρων από την παρούσα κυβέρνηση.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα «καυτό» μέτωπο για την κυβέρνηση, το οποίο θα προκαλέσει νέο κύκλο αντιδράσεων στην κοινωνία και ενώ οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα και απειλούν να κόψουν την Ελλάδα στα δύο, επιφέροντας σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
Πρεμιέρα με το... αριστερό
Το Μέγαρο Μαξίμου σκόπευε να «περάσει» πρώτα το ασφαλιστικό από τη Βουλή και στη συνέχεια να βάλει μπροστά τη διαδικασία για την ψήφιση των αλλαγών στη φορολογία. Ωστόσο, η πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς δεν εξελίχτηκε όπως περίμεναν στην κυβέρνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου σκόπευε να «περάσει» πρώτα το ασφαλιστικό από τη Βουλή και στη συνέχεια να βάλει μπροστά τη διαδικασία για την ψήφιση των αλλαγών στη φορολογίαΑπό το πρώτο κιόλας ραντεβού, στις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας, οι δανειστές έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: τακτοποίηση όλων των ανοικτών θεμάτων σε κοινωνική ασφάλιση - φόρους και άμεση ψήφιση στη Βουλή μ’ ένα-δύο νομοσχέδια. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης και Γ. Χουλιαράκης διαπίστωσαν με έκπληξή τους ότι το φορολογικό βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των δανειστών και συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι το ΥΠΟΙΚ πρέπει να παρουσιάσει άμεσα αναλυτικές προτάσεις για τη φορολογία εισοδήματος και τα νέα κλιμάκια (σενάρια κάνουν λόγο για φόρο που θα ξεκινά από το 10% και θα φθάσει στο 50%).
Με τα νέα δεδομένα, τη μερίδα του λέοντος κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της διαπραγμάτευσης (έως τα τέλη της εβδομάδας) λαμβάνουν το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό. Ακολουθεί ένα διάλειμμα 7-10 ημερών, με τους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέφουν δριμύτεροι και την αξιολόγηση να ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου στη συνέχεια τα μέτρα να περάσουν από τη Βουλή.
Σήμερα, η ελληνική πλευρά καλείται να παρουσιάσει:
τις προτάσεις της για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος
το σχέδιο για την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις
το πλάνο για τα «κόκκινα» δάνεια και τον τρόπο διαχείρισής τους.
«Κόκκινα» δάνεια και δημοσιονομικό κενό
Κατά τη διάρκεια της πρώτης διερευνητικής συνάντησης, τη Δευτέρα, μεταξύ εκπροσώπων των θεσμών και οικονομικού επιτελείου, ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να επιτευχθεί συμφωνία για το ύψος του δημοσιονομικού κενού την περίοδο 2016-18 και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου αυτό να καλυφθεί και να μην υπάρξει εκτροχιασμός του ελληνικού προγράμματος.
Παράλληλα, έγινε μια πρώτη νύξη για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, για το οποίο φαίνεται να προτάσσεται η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με την εξαίρεση από τη μεταβίβαση σε ξένα funds των δανείων που συνδέονται με την α’ κατοικία και χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η πρόταση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι στις 15 Φεβρουαρίου λήγει η προστασία των κατηγοριών αυτών και μέχρι αυτήν την ημερομηνία θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο ζήτημα θα εξεταστεί εκτενώς κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει με τους θεσμούς ο κ. Σταθάκης σήμερα, στις 19.00.
Επί τάπητος το ασφαλιστικό
Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το βλέμμα και στη σημερινή συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των δανειστών για το ασφαλιστικό, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί το σχέδιο του αρμόδιου υπουργού Γ. Κατρούγκαλου.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις μέσω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, πρόταση που φαίνεται να απορρίπτουν οι θεσμοί ζητώντας άμεση περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
http://www.zougla.gr/