Ανησυχία έχει προκαλέσει στην πυροσβεστική υπηρεσία της Ρόδου η παρατεταμένη ανομβρία στο νησί, που οδήγησε όπως δείχνουν τα πράγματα στο να ξεκινήσει αναγκαστικά από το Φεβρουάριο η αντιπυρική περίοδος.


Μάλιστα όπως εκτιμούν η κατάσταση θα επιδεινωθεί αφού περιμένουν το καλοκαίρι νωρίτερα φέτος με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία ακόμα και τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Ο προβληματισμός αυτός τέθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε χτες στην ΠΥΡ η αντιπεριφερειάρχης ενέργειας, και φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης, και τη συζήτηση που είχε με τον υποδιοικητή της επιπυραγό Νικήτα Βενιό.  

«Η επίσκεψη στην πυροσβεστική υπηρεσία Ρόδου είχε σκοπό να καταδείξει ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου βρίσκεται κοντά στους πυροσβέστες μας, στη διοίκηση και στο προσωπικό της αλλά και σε όλους τους εθελοντές που ενισχύουν το έργο της» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση στη «Ρ» ο κ. Φλεβάρης προσθέτοντας με αφορμή αυτή τη συνάντηση και τα εξής:

«Το 2016 έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: είναι από τις πρώτες χρονιές που μέσα στο μήνα Φεβρουάριο εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά. Αναφέρομαι στην πυρκαγιά στη Σάλακο όπου λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις αλλά υπήρξε άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και μπόρεσε να τη θέσει υπό έλεγχο και να την κατασβέσει.

Την επόμενη μέρα στην περιοχή του Έμπωνα από βραχυκύκλωμα σε κολώνα ηλεκτρικού ρεύματος υπήρξε πάλι πυρκαγιά. Και σε αυτή την περίπτωση ήταν άμεση η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και έτσι μπόρεσε να αποτραπεί μεγαλύτερος κίνδυνος.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η πυροσβεστική υπηρεσία είναι σε μεγάλη ετοιμότητα και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που απειλούν το φυσικό περιβάλλον μας στην αντιπυρική περίοδο η οποία τύποις ξεκινά αργότερα καθώς η ανομβρία που έπληξε το νησί μας, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα».

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον υποδιοικητή της ΠΥΡ ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε: «είχαμε σημαντική συζήτηση για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία και τη μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης που έχει γιατί αφενός βρισκόμαστε σε νησιωτική περιοχή και πρέπει με δικά της μέσα να αντιμετωπίσει τις φωτιές και γιατί είναι σημαντική η συντήρηση των μηχανημάτων και των εγκαταστάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που επεσήμανε ο κ. Βενιός ότι κατά την επέμβαση της ΠΥΡ στη Σάλακο σηκώθηκε σκόνη όταν περνούσαν τα οχήματα της πυροσβεστικής στο δρόμο γεγονός που παρέπεμπε όχι σε μήνα Φεβρουάριο αλλά σε συνθήκες καλοκαιριού.

Μάλιστα μου είπε ότι το μήνα Μάιο και Απρίλιο θα έχουμε συνθήκες Ιουνίου και Ιουλίου. Αυτό αν το αναλογιστεί κανείς θα είναι δραματικό και δημιουργεί για όλους όσοι αγαπάμε το νησί μας και το περιβάλλον αγωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Φλεβάρη δεν πρέπει να καίμε όταν φυσά αέρας, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο και η υγρασία που υπάρχει προκαλεί τον κίνδυνο βραχυκυκλωμάτων στο δίκτυο της ΔΕΗ.
«Το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας ήταν να πάει στην ΠΥΡ, και να δείξει σε όλους ότι αναγνωρίζει το έργο της, ότι τους ευχαριστεί για όσα κάνουν και ότι προσπαθεί να είναι συνέχεια δίπλα τους» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Σε ερώτηση αν μπορεί να συνδράμει στις προσπάθειες της ΠΥΡ η περιφέρεια; Απάντησε ως εξής: «Μία από τις κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους είναι η διαιώνιση του τέρατος της γραφειοκρατίας που πρέπει να καταπολεμήσουμε. Δεν προβλέπεται για την αυτοδιοίκηση να συνδράμει σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά η περιφέρεια έχει δείξει ότι   βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους των υπηρεσιών μας που αποτελούν την ασφάλεια της ζωής και του περιβάλλοντός μας και μάλιστα με συγκεκριμένες αποφάσεις.

Πρέπει και η γενική κυβέρνηση να προχωρήσει σε βήματα εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους για να μπορέσουμε πιο αποτελεσματικά να πράξουμε το αυτονόητο, να στηρίξουμε όσες υπηρεσίες έχουν ανάγκη.

Η πυροσβεστική υπηρεσία έχει ανάγκη στήριξης. Τα μέσα της περιφέρειας όπως όλοι γνωρίζουν, όπως πχ η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και οι δράσεις του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Ευστρατίου είναι πάντα στην πρώτη γραμμή στις φυσικές καταστροφές, κάτι που δείχνει ότι έμπρακτα η περιφέρεια βρίσκεται κοντά στο έργο προστασίας των δασών και θα συνεχίσει να το κάνει».



Πηγή : Η ΡΟΔΙΑΚΗ 
 
Top