Στην "καραντίνα" 2,6 εκατομμύρια κύριες συντάξεις, Μειώσεις στα εφάπαξ


Τον άμεσο επαναϋπολογισμό 2,6 εκατομμύριο ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με
κυβερνητικές πηγές του Capital.gr.

Αυτό σημαίνει, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πως - από φέτος και όχι από το 2018  - θα μπουν στον "προθάλαμο" των μειώσεων έως 15-20% κοντά στις 900.000 σημερινές κύριες συντάξεις. Και αυτό γιατί τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που αναφέρονται στο αρχικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού που δημοσιεύτηκε στις 4.1.2016 φέρνουν μειώσεις για όσες ξεπερνούν τα 1000-1200 ευρώ.

Ωστόσο, αυτές οι μειώσεις, βάσει του εν λόγω προσχεδίου αφήνονται να ξεκινήσουν από τα μέσα του 2018 και έπειτα, χωρίς να προσδιορίζεται η χρονική στιγμή του επαναϋπολογισμού τους. Αυτό το σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αναμένεται να αλλάξει, μιας και το νέο σχέδιο του Ασφαλιστικό που ενδεχομένως να συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών θα φέρνει κατά σχεδόν 2 χρόνια νωρίτερα τον επαναϋπολογισμό τους, δηλαδή εντός του 2016 και όχι μέχρι τα μέσα του 2018.

Η κυβέρνηση δίνει μάχη ακόμα να διατηρήσει για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την "προσωπική διαφορά". Δηλαδή η κυβέρνηση πιέζει να διατηρήσει όσο το δυνατό περισσότερο την κάλυψη της διαφοράς που προκύπτει σε κάθε κύρια σύνταξη  μεταξύ του  ύψους  της με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και του ύψους της με τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης, προκειμένου να μην υπάρξει μείωση της (σ.σ. να διατηρηθεί η διαφορά πχ των 200 ευρώ για μία κύρια σύνταξη που πέσει από τα 1200 ευρώ στα 1000 λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης).

Με τη διατήρηση της "προσωπικής διαφοράς", θα αποφευγόταν η μείωση των κύριων συντάξεων που βρίσκονται πάνω από το κατώφλι των 1000-1200 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το αρχικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού η απομείωση της "προσωπικής διαφοράς" για τις μεσαίες-υψηλές συντάξεις θα ξεκινούσε "μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής", δηλαδή μετά τον Ιούλιο του 2018, χωρίς να προσδιορίζεται χρονικά η αναπροσαρμογή, δηλαδή ο επαναϋπολογισμός τους με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Επιχειρώντας να κατευνάσει τις πιέσεις των θεσμών και προπαντός του ΔΝΤ για άμεσες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση φέρεται να έχει δεχθεί να συμπεριλάβει στο β’ προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού να προσδιορίσει χρονικά τον επανϋπολογισμό τους.

Συγκεκριμένα εκείνο που εξετάζεται είναι να ξεκινήσει "άμεσα" ο επαναϋπολογισμός τους, δηλαδή μετά τη δημοσίευση του νόμου για το νέο Ασφαλιστικό (ή στη χειρότερη περίπτωση αναδρομικά από 1η/1/2016).

Από εκεί και πέρα, ανοιχτό παραμένει το πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η απομείωση της "προσωπικής διαφοράς". Σύμφωνα με ένα σενάριο που έχει εξετασθεί μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών, η απομείωση αυτή θα μπορούσε να γίνει σταδιακά δηλαδή από τα μέσα του 2016 (ή αναδρομικά από την 1η/1/2016) και να ολοκληρωθεί το 2018 ή το 2019. Υπενθυμίζεται πως, με βάση το αρχικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού, η "προσωπική διαφορά" εφόσον ξεπερνά το 20%, θα σταματήσει να υπάρχει σταδιακά για τις συντάξεις που θα καταβληθούν από φέτος. Συγκεκριμένα, τα ταμεία θα καλύπτουν το 50% φέτος, το 35% το 2017 και το 25% το 2018.  Κάτι ανάλογο εξετάζεται και για τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, δηλαδή εκείνες που έχουν εκδοθεί μέχρι και την 31η/12/2015.

Επτά ακόμα μέτρα

Τα άλλα επτά μέτρα τα οποία φαίνεται να έχουν "κλειδώσει" προκειμένου να υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών σε σχέση με το νέο Ασφαλιστικό είναι τα εξής :
1. Μείωση των κύριων συντάξεων άνω των 2000 ευρώ και των πολλαπλών συντάξεων άνω των 2300 ευρώ.

2. Μείωση των επικουρικών συντάξεων άνω των 173 ευρώ από 2% έως 15% (ή 25%-30%, σύμφωνα με άλλα σενάρια)

3. Μείωση των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου κατά 30%-40%.

4. Μείωση των εφάπαξ κατά 20%.

5. Σύνδεση εισφορών των αγροτών με το ύψος των μελλοντικών συντάξεων τους. 

6. Εθνική σύνταξη τριών ταχυτήτων, αλλά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια (384 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, 290 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλιση, κάτω από 290 ευρώ με λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης) .

7. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019. Από φέτος θα χάσουν το ΕΚΑΣ το 20% των σημερινών δικαιούχων. 

   
του Δημήτρη Κατσαγάνη  
capital.gr
 
Top