Ο Διοικητής της Π.Υ. Αχαΐας Νίκος Ρουμελιώτης....


Οι κρίσεις του Πυροσβεστικού Σώματος ολοκληρώθηκαν και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αχαΐας Νίκος Ρουμελιώτης συνεχίζει στο πόστο του. Μπροστά του έχει τη νέα αντιπυρική περίοδο, για την οποία  έχει ξεκινήσει η προετοιμασία, με στόχο τον αποδοτικότερο σχεδιασμό και συντονισμό του προσωπικού και των μέσων που έχει η υπηρεσία στη διάθεσή της. Όπως άλλωστε παρατηρεί ο κ. Ρουμελιώτης  μιλώντας στο thebest.gr, φέτος, στην Αχαΐα, ξεκίνησαν νωρίτερα οι πρώτες αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι οποίες ωστόσο δεν έλαβαν έκταση.

Δυτ. Ελλάδα:Ρεκόρ πυρκαγιών χθες σε Αχαΐα - Ηλεία.26 φωτιές σε μια ημέρα!Υπό μέρικο έλεγχο η Αγία Άννα

Σε αυτή τη φάση, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου, επικαιροποιείται το επιχειρησιακό πλάνο και θα ακολουθήσει ο συντονισμός με τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την περίοδο εκτός από τα αστικά συμβάντα η πυροσβεστική έχει κληθεί να σβήσει τις πρώτες αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώθηκαν νωρίτερα σε σχέση με άλλα χρόνια, γεγονός που ο Διοικητής της Π.Υ. Αχαΐας,  αποδίδει  στην έλλειψη βροχών και τον ήπιο μέχρι στιγμής  χειμώνα.

ΣΥΜΒΑΝΤΑ 2015



Το  2015 η πυροσβεστική στην Πάτρα επενέβη σε 1558 περιστατικά, τα οποία όπως εξηγεί ο κ. Ρουμελιώτης,  αφορούσαν  αστικές πυρκαγιές, απεγκλωβισμούς από ασανσέρ και την παροχή βοήθειας  (τροχαία, πλημμύρες). Εξ αυτών τα 637 αφορούσαν πυρκαγιές (σπίτια, κάδοι κ.α) , τα 452 παροχή βοήθειας και  τα 469 απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες. Σε αυτά τα 1558 αστικά συμβάντα πρέπει να προστεθούν οι 215 αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή της Πάτρας και της Χαλανδρίτσας.

«Εκτός από τα συμβάντα που αντιμετωπίζουμε, παράλληλα αυτό τον καιρό ξεκινάμε τον σχεδιασμό για τη νέα αντιπυρική περίοδο. Υπάρχει μια επιτροπή που συντάσσει και επικαιροποιεί το επιχειρησιακό σχέδιο», ενώ θα ακολουθήσουν ασκήσεις , οι οποίες γίνονται σε τακτική βάση και θα αφορούν , την αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε βιομηχανίες με εύφλεκτα υλικά, αλλά και την αντιμετώπιση συνεπειών από σεισμό και πυρκαγιά.

«Παλεύουμε με τα μέσα που έχουμε και με δεδομένη την εκπαίδευση και την εμπειρία του προσωπικού. Ο στόχος μας είναι να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο δίπλα στον πολίτη και να τον προστατεύουμε. Κι αυτό το εισπράττουμε από την επαφή μας με τον κόσμο. Όποιες κι αν είναι αυτή τη στιγμή οι δυσκολίες, εμείς θα είμαστε εδώ και θα κάνουμε το μέγιστο που μπορούμε. Και τώρα ανά διαστήματα ενισχυόμαστε. Κάθε χρόνο κάτι βελτιώνεται. Παράδειγμα πέρυσι προμηθευτήκαμε θερμικές κάμερες, ενώ ήρθαν και νέα οχήματα . Η Πάτρα έχει μια καλή ομάδα, καλό κι έμπειρο προσωπικό που ενδιαφέρεται για το, συνάδελφο και το επάγγελμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι βρήκα ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία, από ιδιώτες από φορείς  στο θέμα των ελαστικών των οχημάτων και σε εξοπλισμό. Πολλοί μας έκαναν δωρεές».

Την ίδια ώρα η Π.Υ. Αχαΐας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών  (παιδιών κι ενηλίκων) στο θέμα των πυρκαγιών αλλά και στον εκπαιδευτικό της ρόλο για την ενδεδειγμένη αντίδραση σε περίπτωση πυρκαγιάς, σε σπίτι, σε σχολείο, σε επιχείρηση.

Πρόσφατα μάλιστα έγινε στο Ειδικό Σχολείο Κωφών στην Πάτρα εκπαίδευση δασκάλων ειδικών σχολείων για την πρώτη αντίδραση σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά σε σχολείο εν ώρα λειτουργίας. Ειδικά στα σχολεία οι επισκέψεις, όπως εξηγεί ο Διοικητής είναι συχνές, ενώ πολλές φορές μικροί μαθητές (νηπιαγωγείων, δημοτικών) επισκέπτονται πυροσβεστικές υπηρεσίες για να ενημερωθούν για βασικά πράγματα.

Αυτή η ενημερωτική διαδικασία είναι σημαντική, δεδομένου ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς μπορεί να αποσοβηθεί ο κίνδυνος επέκτασης και πρόκλησης εκτεταμένων ζημιών ή τραυματισμών.

«Θεωρώ ότι η εκπαίδευση και η συνεχής ετοιμότητα για τους πυροσβέστες και η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών αποτελούν έναν απαραίτητο συνδυασμό».

 
Top