Μία ηθική υποχρέωση του Δήμου ήταν η χθεσινή τελετή βράβευσης των εθελοντών, των εθελοντικών οργανώσεων και των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας που το πρωί της 20ης Απριλίου του 2015, στην ακτή «Ζέφυρος», υπερέβησαν εαυτόν και έσωσαν από πνιγμό 93 ανθρώπους που ναυάγησαν πλησιάζοντας τη Ρόδο, ένα γεγονός που έκανε το γύρο του κόσμου στέλνοντας το μήνυμα της ανθρωπιάς των νησιωτών.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Βαγγέλης Μανδρακός, την τελευταία συνεδρίασή, χθες, συμβολικά αποφάσισαν ο Δήμαρχος και το δ.σ. να την αφιερώσουν σε όλους αυτούς που απέδειξαν ότι παρ’ όλη την κρίση και τις δυσκολίες που περνάει ο τόπος μας δεν έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας.

«Τους ανθρώπους αυτούς που, με κίνδυνο της ζωής τους, βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να σώσουν τους συνανθρώπους τους με κινητήριο δύναμη την αγάπη και τη συμπαράσταση στον συνάνθρωπο και στο κοινό καλό σήμερα τιμούμε», είπε ο Πρόεδρος.

Στη χθεσινή τελετή στην αίθουσα του δ.σ., παρευρέθηκαν, εκτός από σύσσωμο το Σώμα, ο
Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Αναπληρωτής Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νίκος Θεοδωρίδης, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α.

Tο «παρών» έδωσαν σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής μας που ήταν άλλωστε και ανάμεσα στους τιμώμενους. Συγκεκριμένα, παρίσταντο ο Υποδιοικητής της 95 ΑΔΤΕ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Νικολόπουλος, και αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, του λιμενικού και του πυροσβεστικού σώματος.

Δήμαρχος: Ηθική υποχρέωση

Για μία σεμνή εκδήλωση προς τιμή, συμβολικά, κάποιων ανθρώπων, έκανε λόγο ο Δήμαρχος ο οποίος είπε ότι η απόφαση για την απονομή τιμής στους εθελοντές ελήφθη στις αρχές του καλοκαιριού μια και το δ.σ. θεώρησε ότι αποτελεί ηθική υποχρέωση στο πρόσωπο των ανθρώπων αυτών που βρέθηκαν εκεί, είτε συγκυριακά είτε για λόγους υπηρεσιακούς, να τιμήσουν τη ροδιακή κοινωνία.
 
Το ναυάγιο στο «Ζέφυρος» ήταν η απαρχή αυτού που ζήσαμε στα νησιά μας, σημείωσε ο Δήμαρχος, και τόνισε ότι ο αλτρουισμός και η αυτοθυσία είναι αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε ως νησιώτες. Είπε, ακόμη, ότι είναι τεράστιο το φαινόμενο των προσφυγικών ροών και ότι αυτή τη χρονιά ήρθαν στα νησιά μας πάνω από 845 χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, που είναι ένα τρομερό φαινόμενο.

Για εκείνους που προσέτρεξαν εκείνοι την ημέρα, ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε ότι ζήτησαν τα στοιχεία από παντού αλλά σημασία έχει ότι, επώνυμοι και ανώνυμοι, έστειλαν μήνυμα σε όλο τον κόσμο αφού με το θέμα ασχολήθηκαν και τα διεθνή ΜΜΕ και εξήραν ακριβώς αυτό το φαινόμενο της αυτοθυσίας, του αλτρουισμού, της ανθρωπιάς που υπάρχει σ’ αυτό τον τόπο.

Όλα τα πετύχαμε με τις δικές μας δυνάμεις και με τη συνεργασία των Αρχών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών-συνέχισε ο Δήμαρχος-αλλά πάντα με μπροστάρηδες τους εθελοντές. Δεν παρέλειψε, πάντως, να πει ότι μέχρι στιγμής οι Κρατικές δομές δεν έχουν πάρει μπροστά.  Έκανε, επίσης, γνωστό ότι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τον κάλεσε για να είναι μέλος μίας επιτροπής για το μεταναστευτικό, στην οποία θα μετέχουν πέντε Δήμαρχοι.

Είπε, ακόμη, ότι η δομή του Δήμου με τις όποιες αδυναμίες και με τη συνδρομή όλων, μπόρεσε να καλύψει τις ανάγκες και θα γίνει ακόμα μία εκδήλωση για να εκφράσουν την ελάχιστη ευγνωμοσύνη τους γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ο κ. Κρεμαστινός

Ο βουλευτής μίλησε για μία τελετή που δείχνει ανθρωπισμό κατά βάση αλλά και τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας και όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διάσωση των ανθρώπων και ότι το να διεγείρουμε τα καλά και τα ωραία συναισθήματα του κόσμου είναι υποχρέωσή τους. Η τιμητική τελετή παίρνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα διότι συμβολίζει και τι προοπτική πρέπει να έχει η κοινωνία μας για να έχει ένα ορατό μέλλον στα προσεχή χρόνια, κατέληξε.


Περιφερειάρχης: Το πιο δύσκολο καλοκαίρι της ζωής μου

Ο κ. Χατζημάρκος είπε, μεταξύ άλλων, ότι το 2015 ήταν μία από τις πιο δύσκολες χρονιές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας αλλά, ως περιοχή, είχαμε κάποια ιδιαίτερα θέματα και στην κορυφή τους οι εισροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και οι ρυθμοί δεν έχουν πέσει καθόλου. Όπως είπε, είναι ένα τεράστιο θέμα που δεν έχει ούτε εύκολες ούτε απλές λύσεις και θα βασανίσει πάρα πολύ τα νησιά μας τα επόμενα χρόνια αλλά και τη χώρα και την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Θέλησε, ακόμη, να συγχαρεί τον Δήμο Ρόδου «για την πολύ συνετή, ψύχραιμη, διαχείριση» που είχε όλο το καλοκαίρι.

«Πέρασα το πιο δύσκολο καλοκαίρι της ζωής μου σε έντεκα νησιά γεμάτα μετανάστες και πρόσφυγες, χωρίς οργάνωση, χωρίς την κρατική παρουσία να είναι όσο οργανωμένη έπρεπε να είναι και το βάρος κυρίως πάνω στους ένστολους»...εξομολογήθηκε, στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης ο οποίος εξήρε το έργο και τις προσπάθειες των ένστολων. Όπως είπε, όλοι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για τους αξιωματικούς του λιμενικού και της αστυνομίας που δίνουν μία τεράστια καθημερινή μάχη παντού και λειτουργούν πολύ έξω από αυτό που περιγράφεται ως καθήκον, αφού έχουν καταθέσει την ψυχή τους και το σύνολο της ευρηματικότητας και της ευφυΐας τους και κάνουν τη δουλειά τους με αυταπάρνηση, την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα.

Κλείνοντας, είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο τα επόμενα χρόνια θα γίνει ακόμα πιο σκληρό και εμείς πρέπει να δείξουμε πάρα πολύ μεγάλη ψυχραιμία, να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία καθώς υπερβαίνει κατά πολύ τις όποιες τοπικές διαμάχες.

Το δημοτικό συμβούλιο

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης, εξέφρασε την υπερηφάνεια του για όλους αφού δίνουν το παράδειγμα για τις επόμενες γενιές. «Μια συμφορά αποτέλεσε το έναυσμα για να καταλάβει ο κόσμος ποια είναι η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, τόνισε ότι σε μία πολύ δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα μας, μία περίοδο οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης και κρίσης αξιών, ορισμένοι άνθρωποι εδώ στη Ρόδο έδειξαν ότι γι’ αυτά εμάς δεν είναι τίποτα. «Αυτά που έχουν αξία για εμάς είναι η κουλτούρα, ο πολιτισμός, η αλληλοβοήθεια, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή», είπε.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Υψηλάντης είπε ότι αισθάνεται μεγάλη χαρά και τιμή που το δ.σ. επέδειξε συνέπεια και συνετή διαχείριση και είπε ότι η τιμή είναι ελάχιστη σε σχέση με την καθημερινή συμπεριφορά των τιμώμενων προσώπων.  Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Τάκης Πότσος, αφού συνεχάρη όλους, είπε ότι θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι αναγκάζει τον κόσμο να ξεσπιτωθεί και ότι οι ίδιοι είναι απέναντι στην πολιτική μάνα που προκαλεί τα προβλήματα.

Ο κ. Κόκκινος

Ο Αντιπεριφερειάρχης, αφού παρέδωσε τιμητική διάκριση σε εθελοντές, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη σημαντική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Ρόδου του οποίου τα στελέχη συνεχάρη. Επίσης τόνισε: «Η τελετή βράβευσης των εθελοντών που συνέβαλαν στη διάσωση των προσφύγων στο ναυάγιο της 20ης Απριλίου 2015 στην ακτή «ΖΕΦΥΡΟΣ» αποτελεί την απόδοση ελάχιστης τιμής σ’ αυτούς τους ανθρώπους που με αυταπάρνηση διέσωσαν δεκάδες πρόσφυγες, δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Σήμερα τιμάμε τα ανθρώπινα ιδανικά, τον εθελοντισμό, τη γενναιότητα, την αλληλεγγύη. Εύχομαι να σταματήσουν οι πόλεμοι και η φτώχεια, που αποτελούν τις βασικές αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης - προσφυγικού, και οι ηγέτες της Ευρώπης να αντιληφθούν ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι ζήτημα ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Όλοι μαζί να παλέψουμε να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε από προσφυγιά, ξέρουμε και τι σημαίνει ανθρωπισμός.»
 

Οι βραβευθέντες

Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν, καταρχήν, από τον Δήμαρχο στον επαγγελματία οπλίτη πεζικού κ. Αντώνη Δεληγιώργη, ο οποίος δεν παρευρέθηκε γιατί υπηρετεί στην Κύπρο και την πλακέτα παρέλαβε ο εκπρόσωπος της 95 ΑΔΤΕ. Για το Λιμενικό η πλακέτα απονεμήθηκε στον Περιφερειακό Διοικητή, Αρχιπλοίαρχο, κ. Γιάννη Αργυρίου. Ο κ. Αργυρίου είπε ότι παραλαμβάνει την απλή τιμητική διάκριση και την παραδίδει σε όλα τα στελέχη του λιμενικού σώματος που νύχτα και μέρα στα Δωδεκάνησα, πέρα από επαγγελματισμό, έχουν δώσει την ψυχή τους και την ανθρωπιά τους. Οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος που τιμήθηκαν είναι οι κ.κ.: Κωνσταντίνος Βλάσσης, Νικήτας Μεταξάς, Γαβριήλ Δράκος, Νικόλαος Τσαγκάρης, Ιωάννης Λώλος, Δημήτρης Σαρρής, Γρηγόρης Κοντοβάς, Θωμάς Ζόβας, Αθανάσιος Μπένος, Νικόλαος Κόλιας και Γεώργιος Ζουρίδης.

Επίσης, για την Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης Καταστροφών (ΕΟΠΚ CB), τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στους κ.κ. Εμμανουήλ Δραμουντανή και Γεώργιο Δραμουντανή από τον Περιφερειάρχη.

Ο κ. Κρεμαστινός απένειμε τιμητικές πλακέτες για το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στους: Δημήτρη Γαλατά, Αναστάσιο Δοντά, Σπυρίδωνα Σαλαμαστράκη, Κωνσταντίνο Τζάνο, Μαρία Νικολοπούλου, Χρυσούλα Θεοχαρίδου, Φωτούλα Δοντά, Μαρία Φέγγου, Γεώργιο Φανάρη και Φράγκικ Μπενότ.

Βραβεύθηκαν και συμπολίτες μας που δεν είναι μέλη εθελοντικών οργανώσεων. Τιμητικές πλακέτες απένειμε ο κ. Κόκκινος στους: Γιάννη Παπαδόπουλο, Ποθητό Κοτσάνη, Κωνσταντίνο Τύρελλη και Χαράλαμπο Μανιά.

Για την Ομάδα Πρόληψης Καταστροφών ο κ. Θεοδωρίδης απένειμε τιμητικές πλακέτες στους: Καλλιόπη Θερτικλή, Σταθά Ασίμ Κιαζί, Κωνσταντίνο Μαντικό, Αριστοτέλη Κορωναίο, Παναγιώτη Μητροβγένη του Γεωργίου, Παναγιώτη Μητροβγένη του Κωνσταντίνου, Λιβάνιο Ροδίτη και Οσματζίχ Σαντέτ Μεμέτ.


Πηγή :  Η ΡΟΔΙΑΚΗ 

 
Top