Απαιτούν σύνταξη-φιλοδώρημα κάτω από 300 ευρώ!

Το κουαρτέτο ζητεί να μη δίδεται η εθνική σύνταξη σε όσους έχουν κάτω από, 20 έτη ασφάλισης
• Μειώσεις έρχονται και για τα εφάπαξ βοηθήματα, που μεσοσταθμικά εκτιμάται πως θα φτάνουν στο 10%

Όλον τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την εθνική σύνταξη θέλουν να ανατρέψουν οι δανειστές όπως προκύπτει από τις απαιτήσεις που... προέβαλαν στη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο.

Το κουαρτέτο επέμεινε ότι η εθνική σύνταξη μπορεί να φτάνει τα 384 ευρώ, όπως θέλει η Αθήνα, μόνο για όσους έχουν συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης (6.000 ημέρες ασφάλισης). Ωστόσο:

• Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει 15 έτη ασφάλισης (4.500 ημέρες ασφάλισης), το ποσό της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 300 ευρώ, και μάλιστα όχι για όλους αλλά για όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία οι δανειστές επιμένουν να τεθούν.
• Ακόμη χειρότερα, για όσους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης οι πιστωτές αξιώνουν να παίρνουν... φιλοδώρημα, δηλαδή προνοιακό επίδομα ύψους 200 ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση, το κουαρτέτο θεωρεί ότι αν όλοι παίρνουν ούτως ή άλλως εθνική σύνταξη 384 ευρώ, με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης δεν θα έχουν κίνητρο να ασφαλίζονται μετά τη συμπλήρωση 15ετίας άρα το νέο καθεστώς θα οδηγήσει σε απώλεια εισφορών και σε κύμα ανασφάλιστης εργασίας.

Οι δανειστές πέραν όλων αυτών -όπως προκύπτει από την ανταλλαγή σημειωμάτων με την Αθήνα- αξιώνουν επιπλέον:

• Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και μειώσεις από 6% έως 30% για τις κύριες συντάξεις.
• Ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν σε σύνταξη ίση με τον μισό μισθό του ασφαλισμένου.

Η κυβέρνηση θεωρεί εξωπραγματικές τις εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών και πιστεύει ότι ο ρόλος της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου είναι καταλυτικός και οδηγεί στη διαμόρφωση των πιο ακραίων θέσεων. Έτσι θα επιμείνει στην υλοποίηση των δικών της προτάσεων, χαράσσοντας ως «κόκκινη γραμμή» την προστασία των κύριων συντάξεων και ιδιαίτερα των 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης. Όσον αφορά την αναλογική σύνταξη που θα προστίθεται στην εθνική σύνταξη και τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρουσιάσει το τελικό της σχέδιο για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων σε σχέση με τον μισθό των ασφαλισμένων το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του ίδιου μήνα.

Η κυβέρνηση, μέσω των αλλαγών, αναζητά περίπου 600 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ), καθώς το 0,6% εκτιμά ότι έχει καλυφθεί από την αύξηση των ορίων ηλικίας, την αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ και την αύξηση της παρακράτησης από κύριες και επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο και η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να βρει πόρους 2,1 δισ. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος που εμφανίζουν τα ταμεία το 2016, έως 4 δισ. ευρώ για τη διεκπεραίωση εκκρεμών αιτήσεων καταβολής συντάξεων και εφάπαξ από 2 έως4 δισ. ευρώ για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας και 1,7 δισ. ευρώ για την καταβολή των οφειλών των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ. Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι έως τον Δεκέμβριο του 2016 θα πρέπει να έχουν καλυφθεί οι παλαιές υποχρεώσεις των ταμείων.

Ο Γ. Κατρούγκαλος επέμεινε στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο μονάδες για τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να προστατευθούν οι κύριες συντάξεις. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προτείνει την αύξηση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών για τις κύριες συντάξεις και την αύξηση κατά μία μονάδα (0,5 εργοδότες και 0,5 εργαζόμενοι) των εισφορών για τις επικουρικές. Ωστόσο οι δανειστές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς ζητούν να δουν στο σύνολό της τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Επικουρικές και εφάπαξ

Το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο Ασφάλισης(ΕΕΤΑ) θα εισπράξει περίπου 250 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών και τα υπόλοιπα 550 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματός του θα βρεθούν από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων άνω των 150 ευρώ (350 εκατ. ευρώ) και την αξιοποίηση του αποθεματικού του (200 εκατ. ευρώ). Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να γίνει αποδεκτή η χρηματοδότηση του ΕΕΤΑ από τα έσοδα από τόκους αποθεματικών, ομολόγων και μετοχών, από έσοδα από ενοίκια ακινήτων και από επιστροφές συντάξεων και με τον τρόπο αυτό να αντικατασταθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος με «κανόνα βιωσιμότητας». Μειώσεις έρχονται και για τα εφάπαξ βοηθήματα, που μεσοσταθμικά εκτιμάται πως θα φτάνουν στο 10%. Παράλληλα, αναμένονται και νέες μειώσεις για το μέρισμα που εισπράττουν 280.000 δημόσιοι υπάλληλοι, της τάξης του 30%. Θετικά αντέδρασαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην πρόθεση του υπουργού Εργασίας να εντάξει όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε έναν ενιαίο υπερφορέα ασφάλισης, καθώς εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα καθιερωθούν γρηγορότερα κοινοί όροι και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους. Υπενθυμίζεται ότι η πλήρης ενοποίηση πρέπει να επιτευχθεί έως το 2017.

(REAL NEWS 13/12/2015 – ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ - a.mavrouli@realnews.gr)
 
Top