Καταρχήν, θέμα υποχρεωτικής στράτευσης των Γυναικών
, όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά δεν έχει καν συζητηθεί στα αρμόδια ανώτατα Συμβούλια ( Σ.ΑΜ., ΣΑΓΕ και ΚΥΣΕΑ).


Ουσιαστικά, μία είναι η πρόταση που έχει συζητηθεί κατά καιρούς στο Συμβούλιο Άμυνας (Σ.ΑΜ.) , στο οποίο μετέχουν , η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία, από το 1999 μέχρι σήμερα. Η πρόταση αφορούσε την 4μηνη εθελοντική στράτευση των Γυναικών, που θα κέρδιζαν κάποια «μπόνους», προκειμένου, αν ήθελαν, να τα χρησιμοποιήσουν για την κατάταξή τους στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική). Αυτή είναι η πρόταση που θέλει να επαναφέρει ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος. Επισημαίνουμε ότι για τους Άρρενες, που επιθυμούν να καταταγούν στα Σώματα Ασφαλείας, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εκπληρώσει στο ακέραιο τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
Ο εκάστοτε Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει , όχι την υποχρεωτική, αλλά ούτε και την εθελοντική στράτευση των Γυναικών. Αρμόδιο να αποφασίσει είναι το ΚΥΣΕΑ και φυσικά, η όποια απόφαση, θα πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή και έτσι να αποκτήσει νομική ισχύ.
Ποιο είναι όμως το σοβαρό θέμα, που αναδεικνύεται μέσα από την ανούσια «φασαρία» της δήθεν υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών; Είναι η πραγματική αύξηση της στρατιωτικής θητείας, για τους Άρρενες.
Σοβαροί στρατιωτικοί, χωρίς κομματικές παρωπίδες, εκτιμούν, ότι είναι επιβεβλημένη η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη στρατιωτικού προσωπικού( στρατεύσιμοι) σε κρίσιμες Μονάδες Εκστρατείας. Οι ελλείψεις σε στρατιώτες, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία Μάχιμων Μονάδων επιφορτισμένων με την ευθύνη της Άμυνας της Χώρας. Οι βασικοί λόγοι που καθιστούν την αύξηση της στρατιωτικής θητεία αναγκαία, κατά 3 τουλάχιστον μήνες είναι:
1. Η αναδιοργάνωση της Δομής του Στρατευμένος, έχει καθυστερήσει τόσο πολύ, ώστε πλέον να ακούγεται ως ανέκδοτο.
2.Η πρόταση, ακόμη και για 4μηνη εθελοντική στράτευση των γυναικών, θεωρήθηκε άκαιρη και αποσύρθηκε.
3.Οι υπόχρεοι στρατιωτικής θητείας, χαρακτηρισθέντες κατά τη γέννησή τους ως «άρρενες», που όμως στην πορεία έκαναν επιλογές ομοφυλοφιλικού προσανατολισμού, μετά τον Κοινοβουλευτικό θρίαμβο που κατήγαγαν στη Βουλή με την υπερψήφιση του «Συμφώνου Συμβίωσης», δηλώνουν ότι ο επόμενος στόχος τους, είναι η νόμιμη και πλήρης απαλλαγή τους, από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους. Όσοι εκ των στρατευσίμων σήμερα, δηλώσουν ομοφυλόφιλοι, με το ισχύον καθεστώς, κατά ένα μεγάλο ποσοστό απαλλάσσονται της στρατιωτικής τους θητείας. Οι τραβεστί, παίρνουν απολυτήριο στρατού, αμέσως μόλις «εμφανιστούν» (μίνι φούστα και 12-ποντοι γόβα στιλέτο) στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ). (οι απαλλαγές από την υποχρεωτική στράτευση, άνδρες της συγκεκριμένης κατηγορίας, έχουν αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια).
4.Τα ρουσφέτια των ημετέρων στρατιωτών, που υπηρετούν τη θητεία τους στα «σύνορα» της οδού Μεσογείου με τον Δήμο Παπάγου, καλά κρατούν και με αυτή την Κυβέρνηση.
5.Οι πολλές αναβολές και οι απαλλαγές από την υποχρέωση της στράτευσης, για ψυχολογικούς και άλλους λόγους που σχετίζονται με προβλήματα υγείας ή με οικογενειακά προβλήματα. Και ακόμη μακρόχρονη αναβολή στράτευσης λαμβάνουν και όσοι στρατιώτες έχουν άνεργους γονείς ή η οικογένειά τους, βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
6.Δεν υπηρετούν την ένοπλη στρατιωτική τους θητεία, οι αντιρρησίες συνείδησης.
7.Η αποτυχία του θεσμού των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) Χρειάζεται ο Στρατός επαγγελματίες οπλίτες, αλλά με διαφορετική διοικητική οργάνωση και δομή. Και φυσικά, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, δεν γίνονται προσλήψεις ούτε σε ΕΠ.ΟΠ.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, όσοι νέοι έχουν τη γενναιότητα να φορέσουν το «χακί», να επιφορτίζονται με ευθύνες και καθήκοντα, που συχνά υπερβαίνουν τις αντοχές τους. Τα παιδιά αυτά, επωμίζονται και τα βάρη, όλων τα απαλλαγέντων συνομήλικων τους, από την υποχρέωση της Στρατιωτικής θητείας. Γιατί; Πόσο Δημοκρατικό είναι αυτό;  Ή και πόσο ομοφοβικό;
Βέβαια, υπάρχει και η πρόταση της ΤΡΟΙΚΑΣ, που είναι η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, για λόγους οικονομικούς. Άραγε γιατί η πρόταση της ΤΡΟΙΚΑΣ δεν υιοθετήθηκε από τις Κυβερνήσεις Γ.Α. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και Σαμαρά – Βενιζέλου ;
Η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία , οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων και οι αρμόδιοι Επιτελείς, προτείνουν στην πολιτική ηγεσία την αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Μάλιστα, προτείνουν, μαζί με την αύξηση της Θητείας, να υπάρξουν και κάποια ευεργετήματα προς τους στρατεύσιμους, ώστε να είναι η στρατιωτική θητεία πιο ελκυστική και πιο δημιουργική. Και κυρίως να ανοίγει προοπτικές ένταξης των στρατευσίμων στην αγορά εργασίας, μόλις ολοκληρώσουν τη θητεία τους.
Η πολιτική ηγεσία (ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος και ΑΝΥΠΕΘΑ Δ. Βίτσας), παρότι δεν φαίνεται να διαφωνεί με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, εντούτοις, έχουν «παγώσει» την σχετική πρόταση των Στρατηγών, μάλλον για λόγους πολιτικού κόστους.  
Χρήστος Καπούτσης

 
Top