Καμινάδες που λαμπαδιάζουν και κάδοι που αρπάζουν φωτιά από τις στάχτες ταλαιπωρούν τους πυροσβέστες

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι πυροσβέστες για τις καμινάδες που λαμπαδιάζουν και τους κάδους που αρπάζουν φωτιά από τις στάχτες.  Τι πρέπει να προσέχουν όσοι ανάβουν τζάκι.

Είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Χθες Σάββατο η Π.Υ. Λαμίας χρειάστηκε να επέμβει τουλάχιστον σε τέσσερα συμβάντα με φωτιά σε καμινάδες, όπου μάλιστα η μια από αυτές καταστράφηκε ολοσχερώς στην περιοχή της Ταράτσας στη βόρεια πλευρά της πόλης.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πυρονόμο Χρήστο Γκούβα, ο οποίος ήταν Αξιωματικός Υπηρεσίας της Π.Υ. Λαμίας χθες βράδυ, μας είπε τι θα πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν τζάκι για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

«Γνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που όλοι βρισκόμαστε, αλλά είναι αμαρτία για ένα καθαρισμό 30 έως 50 € να παθαίνουν ζημιές που μπορεί να φτάσουν έως και 2000€.

Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φόρα το χρόνο, πολλές φορές και 2η εάν ξεκινούν από νωρίς το άναμμα και το ψήσιμο, γιατί συσσωρεύεται και λίπος στις καμινάδες.

Επίσης οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν οι καμινάδες διαπερνούν σοφίτες, κυρίως που έχουν ξύλινες οροφές ή εφάπτονται με αυτές, γιατί όταν η καμινάδα φλέγεται μπορεί να φτάσουν και θερμοκρασίες έως και 1.000  βαθμούς Κελσίου.

Αρκετός κόσμος στοιβάζει γύρω από καμινάδες εύφλεκτα υλικά, όπως σακούλες με ρούχα ή παλιά έπιπλα και άλλα, χρησιμοποιώντας τον σαν αποθηκευτικό χώρο, με αποτέλεσμα αυτά να αρπάζουν και να γίνονται ζημιές, αλλά και να υπάρχει κίνδυνος επέκτασης.

Ενέργειες που πρέπει να γίνονται σε περίπτωση που πάρει φωτιά η καμινάδα στο σπίτι μας είναι να απομακρύνονται πρώτα τα ξύλα και κάρβουνα από το τζάκι, σε ένα μεγάλο ταψί π.χ., με προσοχή, εάν αυτό είναι εφικτό, αλλιώς να βάζουν μπροστά τις προστατευτικές σίτες που όλοι πρέπει να έχουμε, γιατί εκείνη την ώρα πέφτουν μεγάλα, φλεγόμενα κομμάτια αιθάλης από την καμινάδα.

Επίσης είναι σημαντικό να απομακρύνουμε γύρω από το τζάκι τα εύφλεκτα υλικά για να μην υπάρξει εξάπλωση, όπως χαλιά, φλοκάτες, έπιπλα κλπ.

Προσοχή δεν ρίχνουμε νερό γιατί καταστρέφεται η καμινάδα.

Πολύ σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τις φωτιές σε κάδους που οφείλονται στις στάχτες που πετάνε και δεν έχουν σβήσει.

Οι στάχτες πρέπει να μένουν για τουλάχιστον 24 ώρες σε κάποιο μεταλλικό δοχείο στη βεράντα πριν πεταχτούν στα σκουπίδια.

Πηγή: lamiareport.gr
 
Top