Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων


«Κλείδωσε» το νέο μισθολόγιο των υπαλλήλων του Δημοσίου μετά και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. 
Σύμφωνα με 
δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», το νέο μισθολόγιο θα διαμορφωθεί στην βάση της ελληνικής πρότασης ενώ τα ειδικά μισθολόγια θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την ερχόμενη άνοιξη. 
Με την νέα μισθολογική κλίμακα εισάγονται πέντε καινοτομίες στην διαμόρφωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, οι οποίες είναι: 

Αποσύνδεση του βαθμού από τον μισθό 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι σήμερα οι αυξήσεις που αποδίδονταν μέσω των μισθολογικών ωριμάνσεων παρέχονταν με την ωρίμανση του χρόνου αλλά και σε απόλυτη σύνδεση με τον βαθμό που κατείχε ο υπάλληλος. 
Με το νέο μισθολόγιο ο βαθμός αποσυνδέεται από τον μισθό και η βαθμολογική εξέλιξη θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην διεκδίκηση θέσης ευθύνης, με την προκήρυξη των θέσεων των γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων τμημάτων. Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι μισθολογικές ωριμάνσεις θα αποδίδονται αυτόματα στους υπαλλήλους με τη συμπλήρωση της διετίας ή της τριετίας αντίστοιχα. 

Αλλαγή κλιμάκων ανά διετία και τριετία 
Για τις κατηγορίες υπαλλήλων Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το νέο μισθολόγιο προβλέπει 13 μισθολογικά κλιμάκια, τα οποία θα αποδίδουν ωριμάνσεις στους βασικούς μισθούς ανά τριετία. Για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης κάθε κλιμάκιο με τη συμπλήρωση τριετίας θα επιφέρει αύξηση 43 ευρώ, ενώ για τους υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το μισθολογικό κλιμάκιο αποδίδει αύξηση 60 ευρώ ανά τριετία. 
Αντίστοιχα για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 19 μισθολογικά κλιμάκια που θα αποδίδουν αυξήσεις ανά διετία. Για τους κατόχους πτυχίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης προβλέπεται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις 55 ευρώ ανά διετία, ενώ για τους κατόχους πανεπιστημιακού πτυχίου οι αυξήσεις ανά κλιμάκιο υπολογίζονται σε 59 ευρώ. 
Με τη διαφορά ωρίμανσης των μισθών επιτυγχάνεται το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ προσοντούχων και εργαζομένων με χαμηλότερα προσόντα που έχουν ζητήσει οι δανειστές σε βάθος πενταετίας. 

Ξεπαγώνουν από το 2016 οι ωριμάνσεις
Την επόμενη χρονιά με το νέο μισθολόγιο ξεπαγώνουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις και θα ευνοηθούν οι υπάλληλοι που λόγω του παγώματος των αυξήσεων που επιβλήθηκε το 2011 ήταν κολλημένοι επί χρόνια στο τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο του βαθμού που ανήκαν. 
Οι υπάλληλοι με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας τους θα επανακαταταχθούν στα μισθολογικά κλιμάκια του νέου μισθολογίου όσον αφορά τους βασικούς μισθούς που λαμβάνουν. 
Το 55% των εργαζομένων που υπολογίζονται σε 350.000 θα λάβουν μικρές αυξήσεις από 15-60 ευρώ. Οι αυξήσεις θα καταβληθούν σε βάθος τετραετίας, δηλαδή θα αποδίδεται το 1/4 των αυξήσεων στον βασικό μισθό κάθε έτος για το 2016-2017, 2018 και 2019. Για παράδειγμα ένας υπάλληλος που θα πρέπει να λάβει αύξηση 60 ευρώ θα δει τον βασικό μισθό να αυξάνεται κατά 15 ευρώ τον χρόνο για την επόμενη τετραετία. 

Συντομότερα οι αυξήσεις για τους άριστους 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά την απαίτηση των δανειστών να συνδεθεί η αξιολόγηση με τις αποδοχές, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου οι «άριστοι» υπάλληλοι να λαμβάνουν νωρίτερα την αύξηση που προβλέπει το κλιμάκιο τους, ούτως ώστε ύστερα από τέσσερα έτη και ισάριθμες καλές αξιολογήσεις να μπορούν να κερδίσουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο. 

Διατηρείται στην μείωση η προσωπική διαφορά 
Βασικός πυλώνας θα είναι η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στην περίπτωση που με το νέο μισθολόγιο υπάρχει ονομαστική μείωση του βασικού μισθού. 
Ο υπάλληλος θα διατηρεί τις αποδοχές του το πλεονάζον ποσό ως προσωπική διαφορά. Υπολογίζεται ότι περίπου το 45% των υπαλλήλων που έχουν προϋπηρεσία πάνω από 15 έτη θα καταγράψουν ονομαστική μείωση στον βασικό τους μισθό και θα διατηρήσουν το σύνολο των αποδοχών τους λαμβάνοντας προσωπική διαφορά. 
Παράλληλα όμως θα δουν να παγώνουν οι αποδοχές τους για τα επόμενα δύο έως και επτά χρόνια, καθώς οι αυξήσεις των μισθολογικών κλιμακίων θα αφαιρούνται από το ποσό της προσωπικής διαφοράς μέχρι να μηδενιστεί. 

Παραμένουν τα 4 επιδόματα 
Τέλος τα τέσσερα επιδόματα που αποδίδονται στους δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή η οικογενειακή παροχή, το επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και το επίδομα θέσης ευθύνης, παραμένουν ως έχουν. 
Επίσης παραμένουν οι ίδιοι εισαγωγικοί μισθοί (780 ευρώ για τους ΥΕ, 858 για τους ΔΕ, 1.037 ευρώ για τους ΤΕ και 1.092 ευρώ για τους ΠΕ) που ισχύουν σήμερα, πάνω στους οποίους θα χτιστεί το νέο μισθολόγιο.


huffingtonpost.gr
 
Top