First INteligent Extinguisher ( FINE )First INteligent Extinguisher ( FINE )
Ο αυτόματος πυροσβεστήρας FINE (First INteligent Extinguisher) είναι ένα καταπληκτικό κομμάτι σχεδιασμού που εισάγει στον τομέα των οικιακών πυροσβεστήρων την ρομποτική τεχνολογία.
Η ιδέα γεννήθηκε όταν ο εφευρέτης του FINE ήταν στο πανεπιστήμιο. Μια πυρκαγιά που ξέσπασε στο διαμέρισμά του ήταν η αιτία να καταστραφούν όλα του τα υπάρχοντα. Ο σχεδιαστής άρχισε τότε να σκέφτεται ότι παρόλο που είχε έναν πυροσβεστήρα στο διαμέρισμά του, αυτό δεν έκανε καμία διαφορά, επειδή δεν ήταν στο σπίτι όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά. Άρχισε να συνειδητοποιεί τη ματαιότητα της αγοράς ενός πυροσβεστήρα όταν δεν υπάρχει κανένας εκεί για να τον χρησιμοποιήσει με αποτέλεσμα το σπίτι του στην ουσία να είναι απροστάτευτο.
Έτσι, κατέληξε στον FINE, τον πρώτο ευφυή πυροσβεστήρα. Όπως μπορείτε να δείτε από τις εικόνες και το βίντεο, πέρα από πρακτικό, είναι και ένα αρκετά όμορφο κομμάτι οικιακού εξοπλισμού. Αλλά είναι το τι πραγματικά κάνει που είναι ακόμα καλύτερο.
fine_intelligent_fire_robot

Αρχικά, ο πυροσβεστήρας FINE μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακός πυροσβεστήρας. Τον σηκώνετε, σημαδεύετε στις φλόγες, και σβήνετε την πυρκαγιά. Από αυτή την άποψη, δεν είναι πραγματικά καθόλου διαφορετικός από έναν κανονικό πυροσβεστήρα, αν και κοιτάζοντας καλύτερα μοιάζει να είναι πιο εργονομικά σχεδιασμένος.
Το έξυπνο κομμάτι είναι το τι συμβαίνει εάν κανένας δεν βρίσκετε εκεί να κάνει τις παραπάνω ενέργειες. Η μονάδα είναι εξοπλισμένη με ένα υπέρυθρο θερμόμετρο, το οποίο αισθάνεται τις φλόγες. Ο αισθητήρας αναγκάζει έπειτα τη μονάδα για να σπεύσει στη δράση. Ο σχεδιασμός του επιτρέπει σε ολόκληρη τη μονάδα να κυλήσει, αυτό σημαίνει ότι μπορεί πραγματικά να κυλήσει προς την πυρκαγιά προκειμένου να την κατασβήσει . Οι αισθητήρες κίνησης  που είναι εγκατεστημένοι στη μονάδα το εμποδίζουν από το να πέφτει πάνω σε εμπόδια, όπως είναι τα πόδια ενός τραπεζιού π.χ., κυλώντας έτσι ανεμπόδιστα  στο σημείο που έχει ξεκινήσει η πυρκαγιά.
fine_intelligent_fire_2
Υπάρχει ένας κανονικός ανιχνευτής καπνού στη μονάδα επίσης, και όταν φθάνει η μονάδα στην πυρκαγιά, ενεργεί όπως ένας κανονικός πυροσβεστήρας ξηράς κόνεως. Εκτοξεύει τη σκόνη στον πυρήνα της πυρκαγιάς για να την κατασβήσει. Το όφελος ενός πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως είναι ότι είναι κατάλληλος για χρήση στους περισσότερους τύπους πυρκαγιών, κάνοντας τον έτσι να είναι αποτελεσματικός σχεδόν σε οποιαδήποτε κατάσταση.
Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η μονάδα ειδοποιεί επίσης τους πυροσβέστες, έτσι ώστε να έρθουν και να εξασφαλίσουν ότι η πυρκαγιά έχει κατασβησθεί κατάλληλα.

Ο αυτόματος πυροσβεστήρας FINE είναι μια πραγματικά καταπληκτική εφεύρεση. Αυτό, προφανώς, σκέφτηκαν και οι άνθρωποι του ιδρύματος του James Dyson. Αυτό το προϊόν ήταν finalist στον διαγωνισμό του 2009, μια επευφημία που του αξίζει.

Πηγή των πληροφοριών αλλά και του φωτογραφικού υλικού fireprotectiononline.co.uk
EmergencyServices.gr

 
Top