Γυναίκες στην ΑστυνομίαΓυναίκες στην Αστυνομία

Η πρώτη γυναίκα αστυνομικός ήταν η Alice Stebbins Wells όπου εντάχθηκε στο LAPD το 1910. Ηταν η πρώτη αστυνομικίνα που σχεδίασε και μόνη της την αστυνομική στολή της! Τέσσερα χρόνια αργότερα απέκτησε και η Βρετανία την πρώτη της γυναίκα αστυνομικό.
Στην Ελληνική Αστυνομία υπηρετούν περίπου 6.295 γυναίκες, εκπροσωπώντας το 11,60% του προσωπικού του Σώματος.. Οι οποίες χαίρουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες, όσον αφορά στην κατάταξη, την εκπαίδευση, το χρόνο εργασίας, τις αποδοχές και τον εξοπλισμό που φέρουν. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη, όπου η εξέλιξη των γυναικών στο Αστυνομικό Σώμα δεν υπόκειται σε περιορισμούς. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, γυναίκα αστυνομικός της Ελληνικής Αστυνομίας προήχθη στο βαθμό του Υποστράτηγου, το έτος 2002.
Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό γυναικών στη σχολές αστυνομίας μειώθηκε.
Αυτό οφείλεται στο ότι εξομοιώθηκαν τα όρια ανδρών γυναικών στα αθλήματα οπωςκαι ότι αυξήθηκε το όριο του αναστήματος στο 1,70.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να μπαίνουν στην αστυνομία ακόμα πιο δυναμικές γυναίκες.
 
Από τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας,187 είναι πτυχιούχοι Πανεπιστημιακών Σχολών, οι περισσότερες από τις οποίες είναι απόφοιτοι από τη Φιλοσοφική, την Ιατρική, τη Νομική, την Παιδαγωγική Σχολή, καθώς και Σχολές Οικονομικών Σπουδών.
• 18 είναι αθλήτριες και συμμετέχουν σε Παγκόσμια, Πανευρωπαϊκά, συλλογικά κ.λ.π. Πρωταθλήματα.
• 3.691 είναι μητέρες.
• Επίσης, 3.469 γυναίκες αστυνομικοί είναι πτυχιούχοι τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας.
• 30 είναι Διοικητές Αστυνομικών Υπηρεσιών (Αστυνομικών Τμημάτων, Τμημάτων Ασφαλείας, Τμημάτων Τροχαίας, επί μέρους Τμημάτων Αστυνομικών Διευθύνσεων, κ. Λπ.).
• 40 υπηρετούν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ. Α. Ε. Ε. Β.),4 στο Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ. Ε. Ε. Μ.) και 4 στα Ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας.
• 110 εργάζονται στο εξωτερικό, ως προσωπικό ασφάλειας σε Διπλωματικές Αρχές (Πρεσβείες) και σε Διεθνείς Οργανισμούς (Europol,Interpol κ. Λπ.).
• 84 είναι Αστυνομικοί Ειδικών Καθηκόντων (χημικοί, γιατροί, κ. Πλ.) και εργάζονται στα ιατρεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (βαλλιστικής εξέτασης όπλων, χημείο, ανάλυσης DNA, πλαστογραφίας, γραφολογίας κ.τ.λ.) και σε άλλες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τέλος θα ήθελα να προσθέσω πως η γυναίκα στα σώματα ασφάλειας δεν είναι απαραίτητο να αποδείξει το δυναμισμό μιας και οι θέσεις που έχει κατακτήσει μέσα στους αιώνες την κατατάσσουν απαραίτητη στην κοινωνία και στην ζωή όλων μας.

Στρατήλα Ρένα

Πληροφορίες στατιστικών : www.astynomia.gr
 
Top