ΠΟΑΞΙΑ: "Μειώνουν και τα πενθήμερα από 52 σε 45 και μαζί με τα νυχτερινά εξοικονομούν 30 εκ. ευρώ..."
"Προς υπογραφή κοινής υπουργικής απόφαση μείωσης των ωρών αποζημίωσης της νυχτερινής εργασίας σε 48 για τους εκτελούντες μάχιμη υπηρεσία και σε 16 για τους εκτελούντες υπηρεσία γραμματειακής υποστήριξης, καθώς και η μείωση των χορηγούμενων πενθημέρων από 52 σε 45 κατ’ έτος, αποσκοπώντας  στην εξοικονόμηση ποσού κατ’ έτος άνω των
30 εκ. ευρώ".
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνεδρίασε χθες 19/09/2012, στα γραφεία της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας, με κυρίαρχα θέματα τα προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα:
α. Αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων αναφορικά με το ζήτημα των εξαγγελθεισών περικοπών από την Κυβέρνηση στα ειδικά μισθολόγια. Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις.
β. Συζήτηση για τη διαμόρφωση των θέσεων – προτάσεων της Ομοσπονδίας ενόψει ψήφισης νέου μισθολογίου για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
γ. Καθορισμός ημερομηνιών του Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας έτους 2012. δ. Ενημέρωση από τον καθηγητή κ. ΦΡΑΓΚΟ Νικόλαο αναφορικά με την διενεργούμενη από αυτόν αναλογιστική μελέτη για το ΤΕΑΠΑΣΑ.
Κατά τη συνεδρίαση αφού έγινε εκτενής αναφορά – συζήτηση στα ανωτέρω ζητήματα, ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις:
1. Το Δ.Σ., προχωρώντας σε μια αποτίμηση της διαμορφούμενης κατάστασης, καθώς και των αποτελεσμάτων των έως τώρα δράσεων του συνδικαλιστικού μας κινήματος και με δεδομένο ότι ουδεμία αλλαγή διαφαίνεται, ως αναφορά στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε σχέση με τις εξαγγελθείσες περικοπές στο μισθολόγιό μας, αποφασίστηκε η συνέχιση και η εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων με την συμμετοχή μας αρχικά στην πορεία – συγκέντρωση της Γ.Σ.Ε.Ε. την 26η Σεπτεμβρίου. Οι περαιτέρω δε δράσεις μας, θα εξειδικευθούν σε κοινή συνεδρίαση όλων των Ομοσπονδιών τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Προς τούτο, στους Πρόεδρους των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση, τονίστηκε η αδήριτη ανάγκη περαιτέρω ενεργοποίησης των μελών τους, τόσο σε γενικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να αναδειχθεί η καθολικότητα της αντίδρασής μας και η μαζικοποίηση του αγώνα μας.
2. Από τον Προϊστάμενο του Κλάδου Οικονομικών και Πληροφορικής Υποστράτηγο κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑ  Κωνσταντίνο, έγινε μια γενικότερη ενημέρωση επί των απαιτήσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης από τον προϋπολογισμό της Ελληνικής Αστυνομίας, τονίζοντας ότι μέχρι  στιγμής ουδεμία σχετική απόφαση έχει παρθεί. Στο πλαίσιο των περικοπών αυτών δε,  εντάσσεται, όπως είπε και η προώθηση προς υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης μείωσης των ωρών αποζημίωσης της νυχτερινής εργασίας σε 48 για τους εκτελούντες μάχιμη υπηρεσία και σε 16 για τους εκτελούντες υπηρεσία γραμματειακής υποστήριξης, καθώς και η μείωση των χορηγούμενων πενθημέρων από 52 σε 45 κατ’ έτος, αποσκοπώντας  στην εξοικονόμηση ποσού κατ’ έτος άνω των 30 εκ. ευρώ. Από την πλευρά μας, τονίστηκε ότι η Ομοσπονδία μας δεν έχει αντίρρηση στον εξορθολογισμό της χορήγησης της νυχτερινής αποζημίωσης με δεδομένο ότι υπήρχαν περιπτώσεις καταστρατήγησης του μέτρου, με την προϋπόθεση όμως, ότι το ποσό που θα εξοικονομηθεί θα αποτελέσει μέρος των απαιτούμενων μειώσεων του μισθολογικού μας κόστους.
3. Αναφορικά με το νέο μισθολόγιο, τονίστηκε ότι στόχος μας είναι η δημιουργία ενός δίκαιου μισθολογίου, σύγχρονου, ανταποκρινόμενου στο ύψος των απαιτήσεων του αστυνομικού έργου, που θα έχει ως βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας, του προσφερόμενου έργου, των ωρών εργασίας και της θέσης ευθύνης ενός εκάστου. Σε κάθε περίπτωση, προαπαιτούμενο για την εφαρμογή του αποτελεί η άρση του παγώματος των μισθολογικών ωριμάνσεων που επεβλήθη με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2011.
4.  Ο καθηγητής κ. ΦΡΑΓΚΟΣ Νικόλαος, ο οποίος διενεργεί για λογαριασμό του ΤΕΑΠΑΣΑ αναλογιστική μελέτη για τους τομείς Πρόνοιας αυτού, μας ενημέρωσε για τα μέχρι τώρα εξαχθέντα αποτελέσματα της μελέτης του. Ειδικότερα, για το Ταμείο Πρόνοιας της πρώην Χωροφυλακής (ΤΠΑΣ), ανέφερε ότι βρίσκεται σε σχετικά καλή οικονομική κατάσταση, καθώς προκύπτει μικρή οικονομική απόκλιση της τάξης του 4%% περίπου μεταξύ των καταβληθεισών εισφορών από τους δικαιούχους και του καταβαλλόμενου εφ’ άπαξ. Αντίθετα, σε αυτό της τέως Αστυνομίας Πόλεων, η απόκλιση αυτή αγγίζει ή ξεπερνά το 40%. Η διαφορά αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι οι εισφορές των ασφαλισμένων της τέως Χωροφυλακής είναι διπλάσιες αυτών της τέως Αστυνομίας Πόλεων. Ενώ ευεργετικά όπως ανέφερε λειτούργησε για το ΤΠΑΣ η απόφαση για χορήγηση του εφ’ άπαξ μετά από 31 έτη πραγματικής υπηρεσίας, καθώς αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο των εκροών. Με την ολοκλήρωση της μελέτης του, θα υπάρξει ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτής και σχετική πρόταση τροποποίησης ή μη του προαναφερόμενου μέτρου.
5. Από μέλη του Δ.Σ., τέθηκε επίσης προς συζήτηση το ζήτημα της θέσης σε διαθεσιμότητα Διοικούντων Αξιωματικών, με το ερώτημα εάν και κατά πόσο αυτό το επαχθές διοικητικό μέτρο, δύναται να επιβάλλεται κατά το δοκούν από την Ηγεσία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν καθαρά  επικοινωνιακής φύσης σκοπιμότητες. Για το λόγο αυτό, τονίστηκε ότι απαιτούμε το μέτρο αυτό να χρησιμοποιείται με φειδώ και όπου πραγματικά απαιτείται. Σε κάθε δε περίπτωση, να αίρεται  άμεσα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Πειθαρχικό Δίκαιο και όχι να αφήνεται να χρονίζει με ότι  αυτό συνεπάγεται για τον τιθέμενο στην κατάσταση αυτή Αξιωματικό σε προσωπικό, οικογενειακό  και επαγγελματικό επίπεδο.
6. Τέλος αποφασίστηκε ότι το 22Ο Ετήσιο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το τελευταίο 10ήμερο του μηνός Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Για μια ακόμη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, καλούμαστε και δίνουμε όλοι μαζί τον αγώνα,για να αποτρέψουμε τις νέες αιματηρές περικοπές που σχεδιάζει η Τρόικα εξωτερικού και υλοποιεί χωρίς δεύτερη κουβέντα και χωρίς δεύτερη σκέψη η Κυβέρνηση. Δυστυχώς, οι προεκλογικές δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις που κατά κόρον λάβαμε από τα Κόμματα που συγκροτούν τη Κυβέρνηση, προεξέχοντος του μεγαλυτέρου της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έγιναν ΄΄έπτεα πτερόεντα΄΄ στον πρώτο βρυχηθμό της Τρόικας.
Επομένως, το βάρος και πάλι της απόκρουσης της νέας ληστρικής επιδρομής, επαφίεται σε μας γι’ αυτό και βροντοφωνάζουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε μοιρολατρικά τις όποιες αποφάσεις τους.
Έχουμε πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος που έχουμε αναλάβει και δεν θα συνδέσουμε ποτέ την εκπλήρωση του με τις αποδοχές μας. Προσπαθούμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα σκύψουμε το κεφάλι μόνοι μας, για να μας το κόψουν οι πολιτικοί και να δείξουν καλή διαγωγή στη Τρόικα.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την καταστροφή της ζωής μας, χωρίς τουλάχιστον να φωνάξουμε αυτό που πρέπει να ακούσει η Κυβέρνηση αλλά και να καταλάβουν οι συμπολίτες μας, ότι δηλαδή τα κυβερνητικά σχέδια και μέτρα οδηγούν την Ελληνική Αστυνομία σε διάλυση και τελικά εμάς σε αδυναμία να εκτελέσουμε αποτελεσματικά την αποστολή μας.
Υπενθυμίζοντας για πολλοστή φορά ότι ήδη έχουμε υποστεί μειώσεις που φθάνουν το 40% του εισοδήματος μας επιβιώνοντας πλέον στα όρια της φτώχειας και ότι το πατριωτικό μας καθήκον, το οποίο επικαλούνται κατά κόρον οι Κυβερνώντες, εμείς το πράττουμε καθημερινά στο ακέραιο πληρώνοντας το τίμημα κυριολεκτικά με αίμα.
Δηλώνουμε ότι απαιτούμε και διεκδικούμε να τεθεί τέλος και να μπει φραγμός σε αυτή τη συνταγή και την πολιτική των συνεχών περικοπών που οδηγεί την Ελληνική Οικονομία και την Κοινωνία στην πραγματική χρεοκοπία και την καταστροφή και τον Οργανισμό της ΕΛ.ΑΣ. στην απαξίωση και την παρακμή.
ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ." 
 
Top