Δασική Ρυθμιστική Διάταξη Καυσοξύλευσης από το Δασαρχείο ΛαγκαδάΔασική Ρυθμιστική Διάταξη Καυσοξύλευσης από το Δασαρχείο Λαγκαδά

Ελπίδα για να μπει τέλος στον αφανισμό των δασών του Λαγκαδά
Με ικανοποίηση δεχτήκαμε την αλλαγή της δασικής ρυθμιστικής διάταξης της καυσοξύλευσης στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Λαγκαδά. (ΑΔΑ: Β4ΘΒΟΡ1Υ-ΠΦΖ)
Από τον Απρίλιο του 2012 με επιστολή μας στο δασαρχείο Λαγκαδά κι αφού μέλος μας είχε δεχτεί επίθεση από «υλοτόμους» τους οποίους προσπάθησε να σταματήσει, είχαμε επισημάνει τις αδυναμίες της υπάρχουσας ρυθμιστικής διάταξης (56416/26-8-2011 Αριθ. ΔΑΔ 6/2011) στην αποτροπή της παράνομης υλοτομίας στην περιοχή, αφού σύμφωνα με τις διατάξεις της επιτρέπονταν η υλοτόμηση πουρναριού, γαύρου και αγριοαχλαδιάς χωρίς την έκδοση άδειας από την υπηρεσία, δεν αναφέρονταν ο τρόπος ελέγχου της επιτρεπόμενης ποσότητας ξυλείας για κάθε οικογένεια, αλλά ούτε έθετε κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για τους δικαιούχους. Επισημάναμε ότι το αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, ήταν να καταστρατηγηθεί σε βάρος του περιβάλλοντος η ανωτέρω διάταξη και να έχουν αφανιστεί ολόκληρες περιοχές από τη δασική τους βλάστηση.
Χαιρετίζουμε την απόφαση του Δασαρχείου να λάβει υπόψη του τις επισημάνσεις μας και με την νέα ρυθμιστική διάταξη να επιτρέψει την υλοτομία μέσα σε κήπους και γεωργικές εκτάσεις μόνο μετά από έγκριση της, να βάλει περιορισμούς και κανόνες στην υλοτομία του πρίνου και του γαύρου, να απαγορεύσει τη συλλογή και την υλοτομία καυσόξυλων σε χλωρή κατάσταση από συγκεκριμένες ευπαθείς περιοχές .
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η ενεργή συμμετοχή όλων μας είναι ουσιαστική και μπορεί επικουρικά να συνδράμει στο δύσκολο έργο των ελεγκτικών μηχανισμών για την εφαρμογή των νόμων, όπως πολύ καλά αναφέρει η τελευταία παράγραφος της ρυθμιστικής διάταξης : «Την τήρηση και εφαρμογή της παρούσης Δ.Ρ.Δ.Κ. αναθέτουμε στα όργανα της δασικής υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και σε κάθε φιλόνομο και φιλοπρόοδο πολίτη.»
Ας μην επιτρέψουμε να μετατραπούν τα δάση και οι δασικές εκτάσεις σε «παράνομα» εργοτάξια εμπορίας καυσόξυλων αλλά να παραμείνουν τροφοδότες υγείας, ασφάλειας και οικονομίας της τοπικής κοινωνίας.
Επιμέλεια : Έλενα Τσιώτα
email address
Πήγη http://www.enallaxnews.gr/-amergencyservices
 
Top