Διχάζει τους πυροσβέστες το επίδομα των 170 ευρώΔιχάζει τους πυροσβέστες το επίδομα των 170 ευρώ
Η φτώχεια φέρνει γκρίνια και η τρόικα με τις αιτιάσεις της δημιουργεί κόντρες και ... μίση στους ένστολους. Κι αυτό γιατί μόνο ως κόντρα μπορεί να εκληφθεί το αρνητικό κλίμα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα μεταξύ πυροσβεστών και ...πυροσβεστών.
«Μήλο της Έριδας» για τη διαμάχη τύπου «Κράμερ εναντίον Κράμερ» στην πυροσβεστική οικογένεια και του Ηρακλείου, αποτελεί το επίδομα των 170 ευρώ που λαμβάνουν οι άνδρες της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης , για το οποίο αρκετοί συνάδελφοί τους λένε ότι το παίρνουν χωρίς λόγο ή θα έπρεπε να το παίρνουν κι όσοι δεν υπηρετούν στην ΕΜΑΚ, καθώς όπως τονίζεται «οι πυροσβέστες εκτώς της ειδικής υπηρεσίας κάνουν αν όχι περισσότερα, τουλάχιστον τα ίδια με τους «επίλεκτους» συναδέλφους τους».
Η διαμάχη αυτή έχει ξεκινήσει εδώ κι αρκετό καιρό, έχει λάβει όμως μεγαλύτερες διαστάσεις από τότε που οι υπηρετούντες στην πυροσβεστική είδαν το μισθό τους να μειώνεται αισθητά.
Ερωτηθείς ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Μανώλης Αντωνακάκης επιβεβαίωσε τη διαμάχη που υπάρχει τελευταία ανάμεσα στους πυροσβέστες του Ηρακλείου για το επίδομα των 170 ευρώ που παίρνουν οι συνάδελφοί του της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης.
«Εμείς ως συνδικαλιστική Ένωση δεν θέλουμε να καταργηθεί το επίδομα αυτό από τους συναδέλφους μας. Δεν πιστεύουμε όμως ότι θα πρέπει και να διατηρηθεί εφόσον μειωθεί κι άλλο ο δικός μας μισθός. Άποψή μας είναι ότι θα πρέπει το επίδομα αυτό να το παίρνουμε κι εμείς, καθώς ο όγκος της δικής μας εργασίας είναι εξίσου μεγάλος με αυτόν των συναδέλφων στη συγκεκριμένη υπηρεσία».
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του κ. Αντωνακάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το θέμα και έχει δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό, ενώ αναμένεται η εκδίκαση του Εφετείου. Πάγια θέση των συνδικαλιστικών ενώσεων είναι η διατήρηση των ειδικών μισθολογίων στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα, όμως ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε τη διατήρηση του ειδικού επιδόματος που για την Πυροσβεστική Υπηρεσία δίδεται σε όσους υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών. Πρόκειται όπως τονίζεται για έναν άδικο διαχωρισμό, αφού στην Π.Υ δεν υπάρχουν «μάχιμοι και μη μάχιμοι» πυροσβέστες.
Πυροσβέστες που ρωτήθηκαν από την «Π» εξέφρασαν το έντονο παράπονό τους για την μισθολογική όπως χαρακτηρίζουν αδικία που υφίστανται σε σύγκριση με τα στελέχη της ΕΜΑΚ.
«Δεν έχουν περισσότερες υποχρεώσεις από εμάς, δεν κινδυνεύουν περισσότερο από εμάς. Για παράδειγμα δεν πάνε σε αστικές φωτιές, ενώ σε σοβαρά τροχαία επεμβαίνουμε κι εμείς» ανέφεραν πυροσβέστες του Ηρακλείου.
Από την άλλη πλευρά αξιωματικός της Π.Υ ο οποίος έχει υπηρετήσει στην ΕΜΑΚ ανέφερε ότι τα καθήκοντα των ανδρών της ΕΜΑΚ είναι εξειδικευμένα και μπορούν να εκτελεστούν μονάχα από κατάλληλα εκπαιδευμένους πυροσβέστες. «Υπάρχουν περιστατικά που πρέπει να επέμβουν δύτες, να γίνουν αναρριχήσεις και διασώσεις τις οποίες μπορούν να φέρουν εις πέρας μονάχα κατάλληλα εκπαιδευμένο πυροσβεστικό προσωπικό» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η 3η ΕΜΑΚ Κρήτης, όπως και οι αντίστοιχες υπηρεσίες της υπόλοιπης Ελλάδας διαθέτει ειδικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό πάνω στον οποίο έχει γίνει η ανάλογη εκπαίδευση».
Αναδιάρθρωση στην ΕΜΑΚ;
Η 3η ΕΜΑΚ Κρήτης στελεχώθηκε και λειτούργησε στην Κρήτη το 2001. Σύμφωνα με πυροσβέστες , ο κανονισμός που τη διέπει ορίζει να υπηρετούν σε αυτή άτομα που έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία τους στις Ειδικές Δυνάμεις και να μην υπερβαίνουν το 35ο έτος της ηλικίας τους. Τηρούνται όμως αυτές οι προδιαγραφές στην υπηρεσία της Κρήτης; Ρωτήσαμε στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
«Όταν ξεκίνησε η λειτουργία της δεν υπήρχε ενδιαφέρον για συμμετοχή από πυροσβέστες. Οι θέσεις που έπρεπε να καλυφθούν ήταν περισσότερες από τις αιτήσεις που γίνονταν. Η στελέχωση είναι αλήθεια ότι δεν τηρήθηκαν πιστά τα όσα ορίζονταν από τον κανονισμό. Δεν μπορούσε όμως να γίνει διαφορετικά, καθώς η Κρήτη έπρεπε να έχει τη δική της ΕΜΑΚ. Με την εκπαίδευση που ακολούθησαν τα στελέχη της, έφτασαν στο επίπεδο που απαιτούνταν» ανέφερε αξιωματικός.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δεδομένα 11 χρόνια μετά έχουν αλλάξει σημαντικά. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω προφανώς του επιδόματος των 170 ευρώ, πολλοί πυροσβέστες επιθυμούν - και κάποιοι έχουν κάνει σχετικές αιτήσεις- προκειμένου να ενταχθούν στο δυναμικό της ειδικής υπηρεσίας.
Ο κ. Αντωνακάκης μας είπε ότι πράγματι πολλοί πυροσβέστες επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΜΑΚ Κρήτης. «Δε γνωρίζω τον ακριβή αριθμό , ούτε πόσοι είναι οι συνάδελφοι που έχουν κάνει αιτήσεις. Η ΕΜΑΚ υπάγεται στο Αρχηγείο του Σώματος κι από εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις» τόνισε.
Του Θάνου Περβολαράκη
Πήγη http://www.patris.gr
 
Top