- Φωτογραφία απο δορυφόρο δείχνει τον καπνό μέχρι την Κρήτη
- Νέα φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στην Κορινθία
- ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά που ξέσπασε στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου στις Καρυές, στο κεντρικό τμήμα της Χίου αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων, που φτάνουν τα 8 μποφόρ, γρήγορα επεκτάθηκε προς τα δυτικά και νότια.



Tο μέτωπο ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα και οι φλόγες στο πέρασμά τους καίνε πεύκα και μαστιχόδεντρα.
Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει όλο το νότιο τμήμα του νησιού. ΦΩΤΟ Twitter
Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει όλο το νότιο τμήμα του νησιού. ΦΩΤΟ Twitter

Στους οικισμούς στρέφεται η προσοχή της Πυροσβεστικής ώστε να προφυλαχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλο το βράδυ από τυχόν αναζοπυρώσεις. 'Οπως όλα δείχνουν οι δυνάμεις Πυρόσβεσης κρατούν αμυντική στάση την νύχτα και ετοιμάζονται για την πρωινή αντεπίθεση. Το έργο τους θα ενισχυθεί απο 20 επανδρωμένα οχήματα που έρχονται τις πρώτες πρωινές ώρες με αρματαγωγό αλλά και τις εναέριες δυνάμεις που θα επανέλθουν με το πρωτο φως της ημέρας. Η φωτιά είναι αδύνατον να ελεγχθεί υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες με αποτέλεσμα να συνεχίζει ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο σε μια περιοχή που απλώνεται απο Αυγώνυμα έως και Λιθί και από Παφυλίδα έως Κοντυλόπο. Τεράστια μέτωπα μήκους πολλών χιλιομέτρων σε όλες τις βουνοκορφές των παραπάνω περιοχών κάνουν εφιαλτική τη νύχτα στους κατοίκους τω γύρω οικισμών.

Για την κατάσβεση επιχειρούσαν 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 62 άτομα πεζοπόρο του ΠΣ, 7 οχήματα ΟΤΑ και 4 ιδιωτικά βυτιοφόρα, 40 εθελοντές και 79 στρατιώτες. Τα 10 αεροσκάφη και τα 5 ελικόπτερα που συμμετείχαν με ιδιαίτερη δυσκολία μέχρι τη δύση του ήλιου καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσχέραιναν τις εναέριες προσπάθειες κατάσβεσης.Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με 10 οχήματα από την Αττική με 20 πυροσβέστες, καθώς και με 20 οχήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας με 80 πυροσβέστες. Εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών και της έκτασης της πυρκαγιάς, το πυροσβεστικό προσωπικό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Επίσης, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου μετέβει στη Χίο και ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης προκειμένου να συντονίσει την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για τη συμμετοχή τους στην κατάσβεση της φωτιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, φυλάκια του στρατού έχου υποστεί ζημιές από τη πυρκαγιά, η οποία αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις λόγω των ενισχυμένων ανέμων. Περίπου στις 20:00 η φωτιά στράφηκε και απειλεί και πάλι στο Λιθί.


ΦΩΤΟ Twitter απο την παραλία της Κώμης
ΦΩΤΟ Twitter απο την παραλία της Κώμης

Ο ουρανός πάνω απο το Πυργί - ΦΩΤΟ από Twitter
Ο ουρανός πάνω απο το Πυργί - ΦΩΤΟ από Twitter

Η φωτιά στη Χίο οπως φαίνεται από την Τουρκία. ΦΩΤΟ twitter
Η φωτιά στη Χίο οπως φαίνεται από την Τουρκία. ΦΩΤΟ twitter

Απο Θεσσαλονίκη έφτασε στη Χίο ένα C 130 με 32 άτομα πεζοπόρο ενώ απο Αθήνα έχει ήδη αναχωρήσει πλοίο που μεταφέρει 9 οχήματα της πυροσβεστικής. Αναμένεται επίσης το οχηματαγωγό του πολεμικού ναυτικού ΣΑΜΟΣ που μεταφέρει 20 οχήματα και 85 άτομα προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος.

Γύρω στις 16:15 έφτασε στο νησί και το πλοίο Πάτμος με τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα και 12 πυροσβέστες. 


 

Το στρατόπεδο στο χωριό Αρμόλια, στα νότια του νησιού εκκενώθηκε ενώ στα χωριά Βέσσα, Ελάτα και Λίθι οι κάτοικοι αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες του αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, εξαιτίας του καπνού που κατακλύζει την περιοχή. Σύμφωνα με το chiospress.gr οι φλόγες απείλησαν δύο σπίτια στην Ελάτα.



 


Η φωτιά είναι τόσο μεγάλη και οι άνεμοι τόσο ισχυροί που ο καπνός έχει φτάσει μέχρι τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπως φαίνεται στη φωτογραφία του δορυφόρου..



Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το νησί της Πάρου







Ο δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης κάνει λόγο για τεράστια καταστροφή...



Οι φωτογραφίες από το Chiospress μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής...









Υπο έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Αγιος Χαράλαμπος Κορινθίας. Επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Λίγο μετά τις 16:30 ομώς μια νέα φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Πανόραμα Κεχριών Κορινθίας.Επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 2 αεροσκάφη. Νέο μέτωπο φωτιάς και στο Ηράκλειο Κρήτης. 


Στις 17:50 φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή  Άγιος Ιωάννης Κορακάς στη Μάνδρα Αττικής.Επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήμτα, 16 άτομα πεζοπόρο και 7 αεροσκάφη.
 
Top