«Αν όλοι βάλουμε το λιθαράκι μας θα επιτευχθεί η συνολική πυροπροστασία»«Αν όλοι βάλουμε το λιθαράκι μας θα επιτευχθεί η συνολική πυροπροστασία»


«Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών πρέπει όλοι να προσέχουμε και να μεριμνούμε. Δικό μας μέλημα πρέπει να είναι η πρόληψη. Αν όλοι βάλουμε το λιθαράκι μας θα κάνουμε πράξη την προστασία των δασικών και μη περιοχών».
Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιάννης Γαϊτανίδης εφιστώντας την προσοχή σε όλους τους πολίτες.
Ο διοικητής της ΠΥΡ αναφέρεται στις υποχρεώσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες των οικοπεδικών εκτάσεων, που είναι γεμάτες με ξερά χόρτα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές.
Αναφορά κάνει ο κ. Γαϊτανίδης και στα μέτρα που οι Δήμοι θα πρέπει να εφαρμόσουν στους ΧΥΤΑ ώστε να μην γίνονται οι χώροι αυτοί αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών.
Ο Γιάννης Γαϊτανίδης με την ευκαιρία αποκαλύπτει πως άρχισαν να δημιουργούνται στο νησί μας παράνομες χωματερές, που αποτελούν κίνδυνο για τα δάση.
Η συνέντευξη του διοικητή της ΠΥΡ κ. Γιάννη Γαϊτανίδη, αναλυτικά:
• Τι δείχνουν τα στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας για τις φωτιές που έχουν εκδηλωθεί στη Ρόδο από την αρχή του έτους και την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου;
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία μας, είχαμε αρκετές πυρκαγιές σε οικοπεδικούς χώρους. Σε αυτούς μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Με ανησύχησε και η φωτιά που ξέσπασε στην Κω πριν λίγες ημέρες. Το νησί δεν διαθέτει δάσος. Αυτό που κάηκε ήταν ξερά χόρτα που ήταν σε κάποιες εκτάσεις. Αν όμως οι εκτάσεις αυτές είχαν καθαριστεί, δεν θα υπήρχε πρόβλημα, δεν θα έβρισκε τροφή η πυρκαγιά. Όταν υπάρχουν ξερά χόρτα η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και εμείς δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τις ενέργειες που πρέπει.
• Βλέπουμε όμως ότι οι ιδιοκτήτες των οικοπεδικών εκτάσεων δεν είναι και τόσο πρόθυμοι θα καθαρίσουν τα ξερά χόρτα. Πώς θα πεισθούν να το κάνουν;
Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Πρέπει οι ιδιοκτήτες των οικοπεδικών εκτάσεων, να τις καθαρίσουν από τα ξερά χόρτα. Για την δική τους ασφάλεια πρέπει να το κάνουν αυτό. Αν ακούγατε τα τηλέφωνα που λαμβάνουμε, θα καταλαβαίνατε. Αν λοιπόν φροντίσουν να πάρουν μέτρα, αν κάνουν μια ζώνη, γύρω από τα σπίτια τους, δεν θα υπάρχει κίνδυνος. Να μην περιμένουν, να γίνει το κακό. Να δράσουν προληπτικά. Αν κάποιος δεν κατανοεί την αναγκαιότητα να καθαρίσει τα ξερά χόρτα θα πρέπει να γίνει αναφορά για την περίπτωσή του, στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, ώστε να του αποσταλεί το σχετικό ειδοποιητήριο. Αν πάλι δεν συμμορφωθεί, τότε του επιβάλλεται πρόστιμο που φθάνει στα 0,50 λεπτά το τετραγωνικό μέτρο και τα έξοδα του καθαρισμού, που θα κάνει ο Δήμος. Στη συνέχεια, εμείς προχωρούμε στην άσκηση ποινικής δίωξης, εναντίον του οικοπεδούχου. Πρέπει να πω ότι σε κάποια οικόπεδα εκτός από τα ξερά χόρτα, υπάρχουν ξύλα, παλέτες και άλλα υλικά που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά.
• Είναι θέμα πιο σωστής ενημέρωσης των πολιτών και πώς σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα αυτό;
Πάντοτε στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, θέτουμε το θέμα στο Δήμο Ρόδου. Αυτός ήταν ο λόγος που παραχωρήσαμε συνέντευξη τύπου πρόσφατα για να επιστήσουμε την προσοχή στους πολίτες και να τους επισημάνουμε πως θα έχουν ποινικές ευθύνες, αν δεν προβούν στις σωστές ενέργειες. Εμένα, με ενδιαφέρει η ουσία. Το ζήτημα δεν είναι να τιμωρηθούν κάποιοι, αλλά να ληφθούν μέτρα που θα συμβάλουν ώστε να μην προκαλούνται φωτιές που γίνονται μετά ανεξέλεγκτες.
• Με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε κοντά στη Φιλέρημο ποια μέτρα πρέπει να λάβει ο Δήμος Ρόδου για να προστατεύσει την περιοχή που είναι γεμάτη δέντρα;
Για να προστατευθεί η Φιλέρημος και κάθε άλλη περιοχή με δέντρα , πρέπει να είναι καθαρή, από ξερά χόρτα και από πευκοβελόνες . Δεν είναι δυνατό να μπουν βέβαια συνεργεία μέσα στο βουνό. Μπορεί ο Δήμος να καθαρίσει στα πλάγια του δρόμου, τις πευκοβελόνες και να διατηρεί τα δίκτυα ύδρευσης, σε καλή κατάσταση. Αν δεν υπάρχει καύσιμη ύλη δεν μπορεί να προκληθεί φωτιά.
• Πώς προκλήθηκαν οι δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν φέτος;
Οι έξι φωτιές που ξέσπασαν, εκτός της αντιπυρικής περιόδου οφείλονταν σε αγροτικές εργασίες. Δεν μπορεί οι αγρότες, να καίνε τα υλικά που συγκεντρώνουν στα χωράφια τους. Η καύση κλαδιών και άλλων υλικών γίνεται αιτία έναρξης μεγάλης πυρκαγιάς.
Τα υλικά αυτά θα πρέπει να μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ ή να θάβονται. Όχι να συσωρεύονται στα χωράφια και μετά να καίγονται.
• Οι έρευνες της ΠΥΡ τι δείχνουν, ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού οι φωτιές;
Εμπρησμοί χαρακτηρίστηκαν από μας, με την λογική ότι δεν υπάρχει άλλη εμφανής αιτία. Από φυσικά αίτια, δηλαδή από κεραυνό δύσκολα θα προκληθεί φωτιά. Εκείνη την περίοδο, δεν είχαμε κακοκαιρία για να συμβεί αυτό. Όλα διερευνώνται.
• Με αφορμή τις φωτιές που προκλήθηκαν στη Ρόδο και στην Κω κοντά στους ΧΥΤΑ ποια είναι τα μέτρα προστασίας που οι Δήμοι θα πρέπει να λάβουν;
Θα πρέπει οι ΧΥΤΑ, να φυλάσσονται και να είναι περιφραγμένοι. Στη Ρόδο υπάρχει μόνο ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Όλοι οι ΧΑΔΑ, που διατηρούσαν οι πρώην Δήμοι έκλεισαν. Δημιουργούνται όμως από δω και από κει μικρές χωματερές. Είναι ένας τρόπος που έχουν βρει οι κοινότητες, για να μην μεταφέρουν συνεχώς τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ.
• Υπάρχουν τέτοιες χωματερές ακόμη;
Υπάρχουν. Έχει γίνει μάλιστα καταγγελία και υπεβλήθη μήνυση από το Δασαρχείο.
• Σε ποια περιοχή βρίσκεται;
Στον Έμπωνα. Έχει γίνει, όπως σας είπα, μήνυση. Πέφτουν σκουπίδια σε μια έκταση, που είναι κοντά σε δασική περιοχή. Μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά. Υποστηρίζεται πως τα απορρίμματα πέφτουν εκεί για λίγο δηλαδή μέχρι να μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ. Όμως είναι πιθανό έτσι να προκληθεί φωτιά. Αυτό που γίνεται εκεί απαγορεύεται.
• Υπάρχει όμως και ο χώρος στ' Αφάντου. Είναι ασφαλής;
Μετά από τις προσπάθειες και τα έγγραφα, που εστάλησαν στον Εισαγγελέα η κατάσταση εκεί βελτιώθηκε.
• Δεν θα έπρεπε να κλείσει και αυτός ο χώρος;
Είναι επίσημα χαρακτηρισμένος, ως χώρος απόθεσης για τα αδρανή και μόνο υλικά. Αυτά δεν μπορούν να προκαλέσουν φωτιά. Όμως η πυρκαγιά που ξέσπασε, δείχνει πως είχαμε εκεί ξύλα, λάστιχα και άλλα υλικά. Ως χώρος για τα αδρανή υλικά, μπορεί να λειτουργεί. Οι κοινότητες αμελούν να φροντίζουν τους χώρους αυτούς. Και στην Κω έγιναν τα ίδια. Γιατί να απειληθούν ξενοδοχεία και να κινδυνεύσουν άνθρωποι; Η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα πρέπει να επεμβαίνει, σε έκτακτα συμβάντα και όχι για αυτά που μπορούν να προβλεφθούν.

• Υπάρχει αγαστή συνεργασία της Πυροσβεστικής με τις τοπικές αρχές;
Υπάρχει καλή συνεργασία, με το Δήμο, την Περιφέρεια, την ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ και τις εθελοντικές οργανώσεις. Όλοι προστρέχουν με διάθεση βοήθειας. Συντάσσονται με την ΠΥΡ και το αποτέλεσμα δικαιώνει τον τόπο. Ευτυχώς δεν έχουμε μεγάλες πυρκαγιές. Στην πρόσφατη φωτιά, η κινητοποίηση ήταν άμεση. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος κινήθηκε πολύ γρήγορα και ήρθε στον τόπο της φωτιάς με μηχανήματα για να βοηθήσει. Ήρθε και η ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ παρά το γεγονός ότι το προσωπικό της εταιρείας δεν έχει προσληφθεί.
• Πόσο σημαντική είναι και για την Πυροσβεστική η λειτουργία της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ;
Λειτουργεί υποστηρικτικά, προς την Πυροσβεστική. Το προσωπικό της εταιρείας δεν είναι πυροσβέστες. Κάνουν επιτήρηση, καθαρισμό των δασικών περιοχών και επεμβαίνουν στο ξεκίνημα της φωτιάς. Το βασικό μας δόγμα, είναι ο γρήγορος εντοπισμός της πυρκαγιάς και η εξίσου γρήγορη επέμβαση. Για να εντοπιστεί άμεσα το κάθε συμβάν, πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι συνεχώς μέσα στα δάση. Όταν έχουμε απλωμένα περισσότερα οχήματα και προσωπικό στα δάση, είναι φυσικό να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα. Άλλο να έχεις 12 αυτοκίνητα και άλλο 24 έστω και μικρά. Η εταιρεία βοηθά πολύ στον τομέα της πρόληψης και στον γρήγορο εντοπισμό της φωτιάς. Οι άνθρωποι είναι αξιέπαινοι, γιατί παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προσληφθεί όταν υπάρχει φωτιά ρίχνονται στη μάχη. Αγαπούν αυτό που κάνουν.
• Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Ρόδο;
Ιδιαίτερα προβλήματα, δεν αντιμετωπίζουμε. Διαθέτουμε προσωπικό. Δεν υπάρχουν οι ελλείψεις των προηγουμένων ετών. Υπολοιπόμεθα δέκα άτομα. Όμως η οικονομική δυσπραγία μας έχει αγγίξει. Ένα όχημα να φανταστείτε, ότι έχει ακινητοποιηθεί γιατί δεν έχουμε ελαστικά να του βάλουμε. Το κόστος για τα λάστιχα είναι 2000 ευρώ. Διαθέτουμε 20 αυτοκίνητα. Προσπαθούμε να τα επισκευάζουμε μόνοι μας. Δεν έχουμε την έγκριση των δαπανών. Θέλουμε όμως να είναι αξιόμαχος ο στόλος. Αν δεν δοθεί η έγκριση για την δαπάνη, είμαστε εκτεθειμένοι και θα την καλύψουμε με δικά μας χρήματα.
• Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πρέπει να μείνει στο κέντρο της Πόλης ή να μεταφερθεί άλλου;
Δεν είναι η σωστή θέση, στο κέντρο της πόλης. Το ιδανικότερο σημείο είναι στη Μεραρχία στα Κοσκινού. Έτσι θα μπορούμε να επεμβαίνουμε καλύτερα. Στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, είμαστε εγκλωβισμένοι και μέχρι να βγούμε από το κέντρο κάθε φορά χάνουμε χρόνο.
• Έχετε υποβάλει νέα πρόταση για την μεταφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας;
Έχουμε κάνει νέα πρόταση στο Αρχηγείο μας. Το αίτημα θα εξεταζόταν από την ΚΕΔ. Όμως η υπηρεσία αυτή διαλύθηκε και αντικαταστάθηκε, από άλλο φορέα. Περιμένουμε αυτός να εξετάσει το αίτημα. Χώρος υπάρχει. Έχουμε ζητήσει την παραχώρησή του. Όταν γίνει αυτό θα προχωρήσουμε με ΣΔΙΤ.
• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες;
Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, πρέπει όλοι να προσέχουμε και να μεριμνούμε. Δικό μας μέλημα πρέπει να είναι η πρόληψη. Αν όλοι βάλουμε το λιθαράκι μας και καθαρίσουμε τα οικόπεδά μας θα επιτευχθεί η συνολική πυροπροστασία. Είναι θέμα πολιτισμού. Να λάβουμε πρέπει υπόψη μας, τον κίνδυνο που μπορεί να μας απειλήσει και να κάνουμε αυτά που πρέπει. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύουμε τα σπίτια μας και τους οικείους μας από τις πυρκαγιές.

Πηγή http://www.dimokratiki.gr/
 
Top