Σε ύφεση η φωτιά στην περιοχή Σκαρίνου Ανυπολόγιστες οι καταστροφές από τις πυρκαγιέςΣε ύφεση η φωτιά στην περιοχή Σκαρίνου Ανυπολόγιστες οι καταστροφές από τις πυρκαγιές

Υπό έλεγχο τέθηκε η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε προχθες το μεσημέρι στην περιοχή Χοιροικοιτίας – Βαβατσινιάς στην επαρχία Λάρνακας ενώ προχθες βράδυ εκκενώθηκε προληπτικά η Κοινότητα Σκαρίνου. Προηγουμένως επρόκειτο να εκενωθεί η κοινότητα Κάτω Δρυ, κάτι που τελικά αποφεύχθηκε. Πολίτες και πυροσβέστες διέτρεξαν θανάσιμο κίνδυνο και περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες...

Την περιοχή επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση από την Υπουργό Εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λίζα Κεμιτζή ανέφερε ότι «η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση στην περιοχή. Μια πάρα πολύ δύσκολη νύχτα για τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης οι οποίες έχουν πραγματικά δώσει μάχη για να θέσουν τα περισσότερα μέτωπα της φωτιάς υπό έλεγχου αφού δεν υπήρχε καμία βοήθεια από τις εναέριες δυνάμεις».

Χαρακτήρισε «πολύ σκληρή τη νύχτα» και πρόσθεσε ότι «τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα και ελπίζουμε να εξελιχθούν ακόμα καλύτερα».

Πρόσθεσε πως «ήδη έχουν ξεκινήσει ρίψη νερού από αέρος τα δύο ελικόπτερα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα τρία ελικόπτερα της Αστυνομίας, τα δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και τα δύο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών. Τα πτητικά μέσα επιχειρούν να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Χοιροκοιτίας – Βαβατσινιάς, προτού αρχίσουν να πνέουν και πάλι ισχυροί άνεμοι».

Εν τω μεταξύ ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή από την πυρκαγιά που ξέσπασε προχθες το μεσημέρι . Ο πύρινος εφιάλτης, έφτασε μέχρι έξω από τα σπίτια του χωριού Σκαρίνου, και ο Έπαρχος Λάρνακας Γιώργος Αντωνιάδης έδωσε οδηγίες για άμεση εκκένωση στις 9 χθες βράδυ.

Η αστυνομία και η Πολιτική Aμυνα καθοδηγούσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταφερθούν σε χώρο στάθμευσης υπεραγοράς στη περιοχή Σκαρίνου. Στους κατοίκους προσφέρθηκε γεύμα και είχαν ξεκινήσει διαδικασίες προκειμένου να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία σε περίπτωση που κρινόταν αναγκαίο.

Επί τόπου μετέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος συνεχάρη τους Πυροσβέστες, τα μέλη της Πολιτικής Αμυνας και όλους όσοι συνέβαλαν στο έργο της κατάσβεσης. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ευχή οι πυρκαγιές να μην έχουν τεθεί κακόβουλα.

Από νωρίς το απόγευμα η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, περιόδευε στα μέτωπα της πυρκαγιάς και ενημερωνόταν επί τόπου για την κατάσταση, ενώ προέβη σε πλήρη ενημέρωση του Προέδρου Χριστόφια.

Τελικά γύρω στις 11 το βράδυ, ο κίνδυνος που απειλούσε τη Σκαρίνου εξέλιπε, λόγω των αντιπυρικών ζωνών που δημιούργησαν εκσκαφείς και ερπυστριοφόρα οχήματα. Νωρίτερα είχε εκκενωθεί προληπτικά και η κοινότητα Κάτω Δρυ, όπου απειλήθηκαν εξοχικές κατοικίες.

Πολίτες και ομάδα πυροσβεστών με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκο Τράγγολα, κυκλώθηκαν από τις φλόγες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν θανάσιμο κίνδυνο. Ολόκληρες περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ λόγω των πυκνών καπνών διακόπηκε η κίνηση στον αυτοκινητόδρομο Λ/κας Λεμεσού και του δρόμου Σκαρίνου - Λευκάρων.

Ζημιές υπέστη και ένα πυροσβεστικό όχημα. Η αστυνομία συνέλαβε 57χρονο από τη Χοιροκοιτία εναντίον του οποίου προέκυψε μαρτυρία ότι η φωτιά ξεκίνησε από το χωράφι του την ώρα που καψάλιζε χόρτα.

Πηγή http://www.ikypros.com/
 
Top