Ποιος είναι ο ρόλος των τραπεζών στην περικοπή του 12% των Ειδικών ΜισθολογίωνΠοιος είναι ο ρόλος των τραπεζών στην περικοπή του 12% των Ειδικών Μισθολογίων
Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές Μεσογειακές κυρίως χώρες της Ευρώπης φωτογραφίζει την προέλευση της στα τεράστια χρηματοοικονομικά συμφέροντα που ως κύριο εκφραστή τους έχουν το δαιδαλώδες και αρκετά δυσνόητο, για το μέσο Έλληνα, χρηματοπιστωτικό σύστημα των Τραπεζικών Κολοσσών που τα τελευταία χρόνια έχει εισβάλει στην ζωή μας.

Είναι αλήθεια ότι οι κινήσεις, οι συμπεριφορές, οι στρατηγικές των τραπεζών εφόσον μας προσέφεραν, έστω και πρόσκαιρα, ευημερία και πλουτισμό …δεν μας άγγιξαν μέχρι και πρόσφατα. Στην παρούσα όμως φάση που το μέλλον και η επιβίωση μας θα εξαρτηθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό από την περικοπή ή όχι του μισθολογίου μας, οι τράπεζες έδειξαν ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν σε αυτό το θέατρο του παραλόγου που λαμβάνει χώρα στην Πατρίδα μας τα τελευταία δύο χρόνια με τίτλο "’Η Ελλάδα σε κρίση".

Αφού κατάφεραν οι εμπνευστές αυτής της κρίσης (εγχώριοι και μη) να φέρουν απανωτά χτυπήματα στον Ελληνικό λαό μειώνοντας κατά 50% περίπου τα χρήματα που τους απομένουν για κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων προσωπικών τους αναγκών και πριν υπογράφει έστω και άτυπα το 3ο Μνημόνιο απομένει να ξεκαθαρίσουν μια τελευταία εκκρεμότητα την περικοπή του 12% των Ειδικών Μισθολογίων.

Και ενώ κάτω από το πρίσμα της λογικής, της ηθικής και της πίεσης της συνδικαλιστικής μας δυναμικής η νέα Κυβέρνηση (όπως βεβαία δηλώνει) βρήκε ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν την οικονομική τρύπα των 200 εκ ευρώ που πρέπει να αντληθούν από τα ειδικά μισθολόγια, η τράπεζα Alpha Bank έρχεται να βάλει τα πράγματα στη πραγματική τους διάσταση.

Όπως αναφέρει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της το οποίο τιτλοφορεί “Citius, Altius, Fortius” η περικοπή των μισθών των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια είναι επιβεβλημένη για τους ακόλουθους λόγους:
Πρώτον, διότι η περικοπή στους μισθούς των ειδικών μισθολογίων αποτελεί μέτρο εναρμόνισης με τις πολύ μεγαλύτερες περικοπές που έγιναν στους μισθούς των υπαλλήλων του υπόλοιπου ευρύτερου δημόσιου τομέα και πολύ περισσότερο του ιδιωτικού τομέα. Εάν δεν γίνουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια τότε θα πρόκειται περί της συνήθους πολιτικής προστασίας των ημετέρων που δεν έχει καμιά θέση στη σημερινή Ελλάδα που πασχίζει να εξέλθει από την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της.
Δεύτερον, διότι οι περικοπές αυτές είναι αναγκαίες, όπως απολύτως αναγκαία είναι και τα ισοδύναμα μέτρα, όσα μπορεί να βρεθούν, ιδιαίτερα δε αν αυτά συνιστούν μείωση της σπατάλης και κατάργηση φορέων του Δημοσίου που δεν είναι αναγκαίοι. Σε καμιά περίπτωση, όμως, η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, τα οποία θα είναι εξίσου επώδυνα, δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή αποτροπής της λογικής (και μελετημένης) περικοπής των ειδικών μισθολογίων.

Τρίτον, και σπουδαιότερο, διότι στην τρέχουσα περίοδο δεν συμφέρει την Ελλάδα να επαναφέρει στη συζήτηση μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμόζονται, τη στιγμή που βασική της επιδίωξή θα πρέπει να είναι η ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και η κανονική καταβολή των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας.

Είναι σε όλους κατανοητό πλέον ότι το τραπεζικό σύστημα αφού έφερε τον Έλληνα σε αυτή την τραγική κατάσταση (με την αλόγιστη χορήγηση δανείων στεγαστικών και καταναλωτικών) είναι αυτό που πλέον θα καθορίσει μέσα από ανάλογες διαδικασίες την δια βίου δέσμευση και των επόμενων γενιών καθώς μην μπορώντας να αποπληρωθούν δάνεια διάρκειας 20,30 και 40 ετών η κληροδότηση της υποχρεωτικής δοσοληπτικής αυτής σχέσης θα στοιχειώσει το μέλλον της χώρας μας . Και ενώ κληρονομήσαμε από τους γονείς μας περιουσίες και εγγυήσεις που κατακτήθηκαν με κόπους μιας ζωής εμείς μέσα σε μία νύχτα θα προσφέρουμε στα παιδιά μας δάνεια, υποχρεώσεις και ανασφάλεια.

Όσο λοιπόν και να φαντάζει γραφικό είναι αλήθεια ότι "το μέλλον μας αλλά και το μέλλον των παιδιών μας έχει διαγραφεί με πρόσημο αρνητικό".  Ελπίζουμε έστω και την ύστατη ώρα ο σεβασμός στους Ένστολους και στο έργο που επιτελούν να αποτελέσει βασικό κριτήριο στη λήψη αποφάσεων που θα μας στιγματίσουν για το υπόλοιπο της ζωής μας.
Πηγή: http://www.neaplefsi.gr
 
Top