900 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης καμένα και άλλα 100 δασικής αποτεφρωμένα είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς που σημειώθηκε στις 13.40 της Τρίτης 7 Αυγούστου και τέθηκε την Τετάρτη υπό πλήρη έλεγχο.

Στο δελτίο τύπου δεν γίνεται αναφορά για το αν υπάρχουν καμένα αγροτόσπιτα στην περιοχή ή ζώα, αυτό που επισημαίνεται όμως είναι ότι το μοναστήρι της Παναγιάς δεν έπαθε ζημιές παρόλο που απειλήθηκε, όπως και ο οικισμός.

Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια.
Και ενώ η συζήτηση έχει «ανάψει» για το θέμα ύπαρξης πυροσβεστικού κλιμακίου στο νησί, ενδιαφέρον έχει να γίνει γνωστό από πλευράς Δήμου, ποια είναι η υποδομή σε μέσα πυρόσβεσης στο νησί και αν έχει υπάρξει σχέδιο αντιπυρικής προστασίας. Γιατί πολύ φοβόμαστε ότι σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, είναι όνειρο θερινής νυκτός να δημιουργηθεί κλιμάκιο στις Οινούσσες...

Το δελτίο τύπου της Π.Υ. Χίου έχει ως εξής:

Την 7-8-2012 και Ω/13.40 ξέσπασε πυρκαγιά στο Δήμο Οινουσσών και εντός του ελαιώνα που βρίσκεται στο χώρο του Μοναστηριού της Παναγίας.

Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα κινούμενη ανατολικά, νοτιοανατολικά απειλώντας αρχικά το μοναστήρι το οποίο όμως δεν έπαθε ζημιές και επεκτάθηκε προς την πόλη των Οινουσσών όπου και τέθηκε υπό έλεγχο πριν ακόμα πλησιάσει σ΄ αυτήν την Ω/20.30.

Οι μοναχές και επισκέπτες του Μοναστηριού απομακρύνθηκαν και απεγκλωβίστηκαν οδηγούμενες πλησίον της θάλασσας ενώ μία επισκέπτρια μεταφέρθηκε με σκάφος του Λιμεναρχείου Χίου στη Χίο.

Για την κατάσβεση πήραν μέρος 7 πυροσβεστικά οχήματα από την Χίο με 27 πυροσβέστες μια υδροφόρα ιδιωτική της Πολ. Προσ. της Περ/κής Ενότητας, ένα όχημα του Δήμου Οινουσσών , 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα της Χίου και Σάμου, 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη Σάμου και Ελευσίνας, καθώς και δύναμη 15 ανδρών από την Π.Υ. Μυτιλήνης.

Σημαντικότατη ήταν η βοήθεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου με τον Κεντρικό Λιμενάρχη Σκανδάλη Γ. να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία, διαθέτοντας σκάφη για τη γρήγορη μεταφορά των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Οινούσσα και παρέχοντας κάθε δυνατή συνδρομή, ενώ το γραφείο της Πολ.Προσ. της Περ/κής Ενότητας συντόνισε άψογα την όλη επιχείρηση μεταφοράς και επιστροφής των Πυρ/κών δυνάμεων.

Στο συμβάν παρεβρίσκονταν ο Αντιπ/ρχης κος Γανιάρης και ο Στρατιωτικός Δ/της Ταξίαρχος Μ.Μειμάρης.

Σημαντική η βοήθεια της Αστυνομικής Δ/νσης Χίου για τη διερεύνηση της αιτίας της πυρκαγιάς ενώ ο Αστυνομικός Δ/ντής Λαγός Κ. βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία για παροχή συνδρομής.

Από την πυρκαγιά κάηκαν 900 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης με αστυφίδες θάμνους και 100 στρέμματα δασικής έκτασης.

Διενεργείται προανάκριση για τη ακριβή αιτία της πυρκαγιάς που τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αμέλεια.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ν.ΧΙΟΥ

Πηγή http://www.chiosnews.com
 
Top