0


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων
Πυροσβεστικού Σώματος
Ημερομηνία : 25/02/2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι ,
Μετά την ψήφιση του Ν.4093/2012 (ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3)ξεκίνησε ένας νέος γύρος περικοπών στο μισθολόγιο
μας, αρχής γενομένης με τη μισθοδοσία του μηνός Ιανουαρίου 2013, με αναδρομική ισχύ από του Αύγουστο
2012. Ταυτόχρονα όμως έγινε άρση του παγώματος των μισθολογικών προαγωγών και του χρονοεπιδόματος, όπως είχαμε προαναγγείλει τότε . Δυστυχώς όμως οι περικοπές συνεχίζονται , σύμφωνα με το Μνημόνιο 3, και για το έτος 2014, στο οποίο προβλέπονται περικοπές της τάξεως των 88,2 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα επέλθουν μέσω του νέου μισθολογίου με ταυτόχρονη κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών που πρακτικά σημαίνει σύνδεση του Διοικητικού με τον μισθολογικό βαθμό. Επιπλέον προβλέπεται και μείωση των συντάξεων των ενστόλων , λόγω νέου μισθολογίου, κατά 161,8 εκατομμύρια ευρώ και αθροιστικά έως το έτος 2016 στο ποσό των 172,8 εκατομμυρίων ευρώ λόγω κατάργησης και των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών. Συνεπώς σύμφωνα με τα παραπάνω το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα διαμορφωθεί ένα νέο μισθολόγιο των ενστόλων από όπου και θα προέλθουν οι περικοπές που προβλέπονται από το Μνημόνιο 3 , ύστερα και από την επικαιροποίηση αυτού με Νόμο (έτη 2013-2016). Παράλληλα κατά το επόμενο έτος σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Εργασίας θα εφαρμοσθεί και ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ (μεταξύ των οποίων και για το ΤΕΑΠΑΣΑ) που θα επιφέρει σημαντική μείωση. Συγκεκριμένα :

Α. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ:

Η πρόταση της παράταξής μας σχετικά με το Μισθολόγιο , όπως έχει εκφραστεί δια του επικεφαλής μας
σε όλα τα επίπεδα , είναι ότι το νέο μισθολόγιο θα πρέπει να είναι απόλυτα συνδεδεμένο με ένα ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ ,
το οποίο όμως το Πυροσβεστικό Σώμα δε διαθέτει . Άρα η πρόταση της παράταξής μας είναι για ένα
Μισθολόγιο – Βαθμολόγιο, το οποίο θα βρίσκεται σε συνάρτηση με τα έτη Υπηρεσίας αλλά και με την
ιδιαιτερότητα , φύση και συνθήκες εργασίας του επαγγέλματος μας , ελαχιστοποιώντας τα περιθώρια για
περαιτέρω απώλειες του εισοδήματός μας, τα οποία άλλωστε έχουν πάψει να υπάρχουν προ πολλού, αλλά παράλληλα θα δίνει δυνατότητες οικονομικής βελτίωσης στη συνέχεια, λόγω της εξέλιξης, ιδιαίτερα δε στους
χαμηλόβαθμους.

Β. ΤΕΑΠΑΣΑ:

Όσον αφορά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος (ΤΕΑΠΑΣΑ), από το έτος
2014 και μετά, είμαστε κάθετα αντίθετοι με κάθε τέτοιου είδους εξέλιξη και ως παράταξη, δια του επικεφαλής μας , επιμένουμε σε δύο βασικές διαδικασίες που πρέπει να γίνουν άμεσα προκειμένου να αποφύγουμε την σημαντική μείωση, ως κάτωθι :
Α) Να περάσει η εποπτεία του ΤΕΑΠΑΣΑ στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
από το Υπουργείο Εργασίας που βρίσκεται σήμερα. Σημειωτέον ότι αυτό ισχύει στις Ένοπλες Δυνάμεις .
Β) Έχουμε ήδη προτείνει ως παράταξη δέσμη μέτρων στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΟΕΥΠΣ σε αυτό
το μεγάλο ζήτημα . Τα μέτρα αυτά από πλευράς μας αφενός διασφαλίζουν τα εφάπαξ βοηθήματα που είναι σε εκκρεμότητα αλλά παράλληλα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Ταμείου για τα εφάπαξ βοηθήματα που θα χρειαστεί να αποδοθούν τα αμέσως επόμενα έτη χωρίς, σε καμία περίπτωση, να χρειάζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας αλλά ούτε καν αύξηση των ετών Υπηρεσίας ή αύξηση εισφορών .
Η παραπάνω πρόταση αφού εμπλουτίστηκε και από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. υπερψηφίστηκε από την
ΠΟΕΥΠΣ και στη συνέχεια από το Δ.Σ. του ΤΕΑΠΑΣΑ, την 15/01/2013, και έχει αποσταλεί ως προτεινόμενο σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης προς το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να υπάρξει εξαίρεση από νέο τρόπο υπολογισμού. Η παράταξή μας προσπαθεί να αποτρέψει με συνεχόμενο αγώνα και παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα το νέο τρόπο υπολογισμού που αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εργασίας .

Γ. ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ :

Παράλληλα με τα ανωτέρω ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη έχει αναρτηθεί μέσω Διαδικτύου ,
από 05/02/2013 , το σχέδιο Νόμου για την «Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη-Αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις». Αυτή η πρόταση εκ μέρους της Πολιτείας δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στα σημερινά δεδομένα της εποχής που διανύουμε. Είναι μια πρόταση που ως αποκλειστικό μέλημά της έχει την μείωση του οικονομικού κόστους ενώ θα έπρεπε ως κύριο γνώμονα να έχει την Ασφάλεια της Κοινωνίας και την Πυρασφάλεια του Κράτους για να συμβάλλει στη δημιουργία στερεών βάσεων προκειμένου να προέλθει Ανάπτυξη .
Η παράταξή μας έχει διαμορφώσει πρόταση για την Αναδιοργάνωση του Π.Σ., η οποία αποτυπώθηκε με
επίσημο τρόπο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΥΠΣ και αφού υπερψηφίστηκε κατατέθηκε στον Αρχηγό του Π.Σ. αλλά και στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Επίσης ως παράταξη αναλάβαμε μια σειρά πρωτοβουλιών για να αποφύγουμε σε πρώτη φάση το ενδεχόμενο κλεισίματος και κατάργησης Υπηρεσιών ανά την Επικράτεια, χωρίς ωστόσο να έχουμε εφησυχάσει . Επιμένουμε ως παράταξη ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα πρέπει να παραμείνει Ανεξάρτητο , Αδιαίρετο και Αυτόνομο με περαιτέρω ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και περαιτέρω αύξηση της οργανικής του δύναμης .

Επιπλέον προτείνουμε την Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τον εκσυγχρονισμό του
κανονισμού λειτουργίας της καθώς και του Κ.Ε.Υ.Π.Σ 
πηγη stavrosfd.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top