0

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

 Αναστάτωση και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ο αιφνίδιος θάνατος ενός ακόμη πυροσβέστη το πρωί της Παρασκευής. Οι τρεις θάνατοι μέσα σε διάστημα λίγων μηνών με θύματα πυροσβέστες, έχουν ξεσηκώσει μεγάλο ντόρο στους κόλπους της Υπηρεσίας, που ανεπίσημα προβληματίζεται για την...
ταύτιση που μπορεί να υπάρχει με τις φωτιές του Αυγούστου, κατά τις οποίες το ανθρώπινο δυναμικό κατέβαλλε πολυήμερες προσπάθειες κατάσβεσης.

Ο άτυχος 39χρονος

Ο 39χρονος Μ. Γκιούλης βρέθηκε νεκρός από τη σύζυγο του στο σπίτι τους κι όλα δείχνουν ότι ο θάνατος του προήλθε από ανακοπή. Ο ίδιος από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από συμβάν σε σπίτι που καίγονταν στα Νένητα, είχε αισθανθεί δυσφορία και μη νιώθοντας καλά είχε επισκεφτεί το «Σκυλίτσειο» όπου οι γιατροί τον διαβεβαίωσαν ότι δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα, σύμφωνα με τους οικείους του.

Το πρωί της Παρασκευής με το χειρότερο τρόπο διαψεύστηκε η διάγνωση. Ο 39χρονος ήταν νεκρός, δυο παιδιά έμειναν ορφανά, η Πυροσβεστική μετρούσε ήδη το τρίτο θύμα μέσα σε διάστημα λίγων μηνών και όλοι αναζητούσαν τα αίτια μουδιασμένοι.


Για τους περισσότερους στην Πυροσβεστική τα περιστατικά δεν είναι τυχαία, ούτε οφείλονται σε συμπτώσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα σχετίζουν με την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου και την καταπόνηση που είχε όλο το προσωπικό σε αυτήν, αλλά δεν έχει στοιχειοθετηθεί ακόμη τίποτα.

Μήνυση στο Νοσοκομείο

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες οι οικείοι του άτυχου πυροσβέστη πρόκειται να καταθέσουν μήνυση στο «Σκυλίτσειο», υποστηρίζοντας ότι η λάθος διάγνωση, η οποία τον έστειλε πριν μέρες στο σπίτι του, ήταν μοιραία. Αν το περιστατικό αντιμετωπίζονταν σωστά, υποστηρίζουν, ο 39χρονος ακόμη θα ζούσε. 

Από ιατρικό έλεγχο όλοι οι πυροσβέστες

Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο, μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης Πυροσβεστών Χίου, τς επόμενες μέρες θα ξεκινήσει υγειονομικός έλεγχος στους πυροσβέστες. Θα υποβληθούν προληπτικά σε όσες και όποιες εξετάσεις υποδείξει ο Ιατρικός Σύλλογος από τους γιατρούς μέλη του. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Ν. Κολλιάρος, «επειδή προβληματιστήκαμε ήδη πάρα πολύ με τους δυο θανάτους, απευθυνθήκαμε στο προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου και, προς τιμήν τους, μας είπαν να κάνουμε μια λίστα κατά προτεραιότητα των ανθρώπων που έχουν ιστορικό, καπνιστές, πάνω από 40, προκειμένου να υποβληθούν σε μια σειρά από εξετάσεις, παθολογική,καρδιολογική, τεστ κοπώσεως και να κάνουν και μικροβιολογικές εξετάσεις δωρεάν. Ο θάνατος του Γκιούλη δυστυχώς μας πρόλαβε. Τώρα περιμένουμε να οριστούν οι ημερομηνίες μέσα στην εβδομάδα ώστε οι συνάδελφοι να πάνε τμηματικά να εξεταστούν. Μετά το τρίτο περιστατικό και με δεδομένο ότι ήταν κάτω από 39 χρόνων, είπαμε ο έλεγχος να γίνει σε όλους μας».

Και σεμινάριο

«Μετά από το τελευταίο περιστατικό, σε συνεργασία και με την Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, υπήρξε συνεννόηση από τον Ιατρικό Σύλλογο να περάσουν οι υπάλληλοι από υγειονομικό έλεγχο. Παράλληλα προγραμματίζουμε σεμινάριο με θέμα την πρόληψη και πώς καταλαβαίνουμε τα σημάδια, αν πρόκειται να μας δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα ή όχι»,συμπλήρωσε ο διοικητής της Υπηρεσίας Ιακ. Αρχοντάκης.

Φταίει η φωτιά;

Κανείς δεν είναι σε θέση σε αυτό το στάδιο να αναγνωρίσει αν η ρίζα του κακού είναι η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου ή αν πρόκειται για τραγικές συμπτώσεις. Οι πυροσβέστες πάντως είναι προβληματισμένοι. «Το στρες που προκαλείται από τη δουλειά τη δική μας είναι σωρευτικό, προστίθεται κι, αν κάποιος έχει κάποιο πρόβλημα, θα του βγει.. Πιέζεσαι συνέχεια για να κάνεις παραπάνω από αυτό που μπορείς κάθε φορά. Πας σε ένα συμβάν και δεν ξέρεις τί μπορεί να σου προκύψει. Χτυπά το κουδούνι κι από σαράντα παλμούς η καρδιά σου πάει στους 120. Όλα αυτά λειτουργούν αθροιστικά», καταλήγει ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, μη παραλείποντας να σχολιάσει το γεγονός ότι το επάγγελμα του πυροσβέστη δε θεωρείται από την πολιτεία επικίνδυνο κι ανθυγιεινό!


Σοκαρισμένοι και οι γιατροί

Η είδηση έχει  αιφνιδιάσει και προβληματίσει και τον ιατρικό κόσμο. Βέβαια η όποια αναφορά πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν « Δεν μπορούμε χωρίς στοιχεία να διαμορφώσουμε άποψη. Για να βγουν τα όποια συμπεράσματα πρέπει να εξετάσουμε τα αποτελέσματα των νεκροψιών σε κάθε περίπτωση. Σαν περιστατικά και μόνο πάντως σοκάρουν και προβληματίζουν», δήλωσε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, πνευμονολόγος Ιφ. Τόπακα.

πηγή: politischios.gr

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top