Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
Ξεχασμένες έννοιες παραμένουν για το Πυροσβεστικό Σώμα οι λέξεις «αξιοκρατία» και «νομιμότητα», καθώς η παραίτηση του τέως αρχηγού Παναγιώτη Μπονάτσου σήμανε την προαγωγή αξιωματικών οι οποίοι διώκονται για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα από την ελληνική Δικαιοσύνη!

Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη της zougla.gr ότι ο νυν αρχηγός του Σώματος, κ. Σωτήρης Γεωργακόπουλος, διώκεται σε βαθμό κακουργήματος ύστερα από εισαγγελική δίωξη για την υπόθεση των «ελικοπτέρων Νο1», τα ευτράπελα τα οποία -όπως καταγγέλλεται- θίγουν το κύρος της Υπηρεσίας, συνεχίζονται.

Τη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου του 2012, τρεις... ημέρες μετά την τοποθέτηση του υπόδικου στρατηγού ως «επικεφαλής» του Σώματος, συνεδρίασε το Πρωτοβάθμιο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων του Π.Σ., το οποίο λίγη ώρα αργότερα αποφάσισε για τις προαγωγές των ανώτερων αξιωματικών.

Όπως ανακοινώθηκε και στον επίσημο ιστότοπο του Αρχηγείου, σε αντιστράτηγο προήχθη ο κ. Δημήτριος Ζάχος, ενώ σε υποστράτηγο οι κ.κ. Περικλής Κούτρης, Χρήστος Δημητρακόπουλος και Ιωάννης Καραλιάς.

Δείτε την ανακοίνωση με τα αποτελέσματα των κρίσεων




Προήγαγαν υπόδικους εν γνώσει του κ. Δένδια

Τα αποτελέσματα των κρίσεων άφησαν πολλούς «άφωνους», καθώς αποτελεί κοινό μυστικό στους διαδρόμους του Αρχηγείου ότι ο κ. Κούτρης, ο οποίος μάλιστα ορίστηκε επιτελάρχης αυτού, όχι μόνο εμπλέκεται σε υπόθεση την οποία διερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά ήδη διώκεται σε βαθμό κακουργήματος!

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά «υπόθεση των ελικοπτέρων» της Πυροσβεστικής, την οποία χειρίστηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η έρευνα κινήθηκε σε δύο σκέλη, με το μεν πρώτο να αφορά στην -υπερτιμολογημένη όπως προέκυψε- εκμίσθωση των ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης τις περιόδους 2010 και 2011 και το δεύτερο στην οικονομική ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από την καθήλωση των ιδιόκτητων ελικοπτέρων (δυο Super Puma και τριών BK-117), τα οποία είχαν κοστίσει στους Έλληνες φορολογουμένους περί τα 45 εκατ. ευρώ.

Ασκήθηκαν διώξεις εναντίον συνολικά 24 προσώπων, τα οποία κατηγορούνται για άμεση συνέργεια κατά συναυτουργία σε απιστία σχετική με την υπηρεσία, ενώ η υπόθεση έχει ανατεθεί στον 3ο ειδικό ανακριτή Αθηνών.

Ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία διώκονται είναι και ο κ. Περικλής Κούτρης, ο οποίος φυσικά απολαμβάνει το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν θα έπρεπε όμως να είχε απολαύσει την προαγωγή η οποία αποφασίστηκε στις 19 Νοεμβρίου, καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 343/69 θα έπρεπε να είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα.

«Φτάσαμε στο σημείο ο υπόδικος Αρχηγός να προάγει υπόδικους αξιωματικούς. Τι να σχολιάσει κανείς» είναι τα λόγια που μετέφερε στη zougla.gr στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η συγκεκριμένη υπόθεση της προαγωγής-σκανδάλου έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού για τις συγκεκριμένες διώξεις δεν ήταν μόνο ενήμερο το Αρχηγείο του Σώματος αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Δένδιας!

Από στοιχεία-ντοκουμέντα τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr προκύπτει ότι στις 9 Νοεμβρίου του 2012 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών γνωστοποίησε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη λίστα με τα ονόματα των 24 κατηγορούμενων αξιωματικών (πρώην και νυν) της Π.Υ. οι οποίοι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Το συγκεκριμένο δικαστικό έγγραφο παρελήφθη από το γραφείο του υπουργού αλλά και το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής στις 16 Νοεμβρίου του 2012, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Πρωτοβάθμιου Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων του Π.Σ που προήγαγε τον υπόδικο κ. Κούτρη.

Δείτε το έγγραφο-ντοκουμέντο

 


Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο έγγραφο κοινοποιήθηκε και στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει τη διενέργεια Πειθαρχικής Έρευνας.

Για τη νέα υπόθεση που ανακύπτει, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προσωπικά ο κ. Δένδιας δεν μπορούν να επικαλεστούν άγνοια. Τρεις ημέρες πριν από τις κρίσεις είχαν ενημερωθεί όχι μόνο για την κακουργηματική δίωξη αλλά και για τα πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται. Τα συμπεράσματα δικά σας…

zougla.gr
 
Top