H Ομάδα Έρευνας - Διάσωσης και Αντιμετώπισης Καταστροφών είναι μία Εθελοντική Διασωστική ομάδα στην περιφέρεια της Ηπείρου που δραστηροποιήται στους τομείς της προσφοράς βοήθειας στο κοινωνικό σύνολο, με την παροχή υλικών και με τη διάθεση έμψυχου δυναμικού, σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και καταστροφών, δηλαδή σεισμών, πυρκαγιών, μαζικών καταστροφών, ατυχημάτων, αποκλεισμών (χιόνια, πλημμύρες κ.α.) λόγω ιδιαιτέρως δυσμενών καιρικών συνθηκών και μετεωρολογικών φαινομένων, στον τομέα έρευνας και διάσωσης ατόμων, όπως έρευνα αγνοουμένων, καθώς και σε θέματα Πολιτικής Προστασίας τοσο σε τοπικό επίπεδο οσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Τί είναι Εθελοντισμός
Εθελοντισμός είναι η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά του ανθρώπου προς το κοινωνικό σύνολο.

Η έννοια του εθελοντισμού βασίζεται στην ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας, σύμφωνα με την οποία ο καθένας μας προσφέρει τον εαυτό του στην υπηρεσία του πάσχοντα συνανθρώπου του χωρίς την προσδοκία ανταλλάγματος. Οι ρίζες του εθελοντισμού είναι βαθιές μέσα στην ιστορία και τη διαχρονική εξέλιξη της κοινωνίας.

Ταυτίζεται με τη φιλανθρωπία, όπως χρησιμοποιήθηκε κατά την κλασική εποχή κυρίως για να αποδώσει μια καινούρια αρετή, την αγάπη για το συνάνθρωπο. Όσο όμως και αν επιδιώχθηκε από όλους να ταυτιστούν οι δύο αυτές έννοιες, ο εθελοντισμός συνεχίζει να εμπνέει περισσότερο, ειδικά στη σημερινή εποχή που κυριαρχεί ο ατομικισμός.

Ο εθελοντισμός συνδέεται με την ανιδιοτελή προσφορά για την κοινή ευημερία. Συνδυάζει τα στοιχεία της ελεύθερης βούλησης και επιλογής με την ένταξη σε ένα πρόγραμμα δράσης. Ως ελεύθερη απόφαση είναι προσωπική υπόθεση, είναι τρόπος ζωής και ατομική πειθαρχία.

Ο Εθελοντισμός είναι ο δείκτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Τι είναι Διάσωση
Ο ορισμός της διάσωσης είναι η προσέγγιση, υποστήριξη της ζωής ενός τραυματία, ασθενή ή ατόμου σε κίνδυνο, και η σωστή μεταφορά του σε ασφαλή τοποθεσία.

Όλες οι διασώσεις περιέχουν την υποστήριξη της ζωής, άρα ένας κοινός τομέας εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών διάσωσης, αποτελεί και η γνώση σε διάφορα επίπεδα παροχής Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (Πρώτες Βοήθειες).

Ο τρόπος προσέγγισης και μεταφοράς είναι που προσδιορίζει τα διάφορα είδη διάσωσης, Ορεινή Διάσωση, Διάσωση σε Υγρό Στοιχείο, Φυσικές Καταστροφές, κλπ.

Οι Πρώτες Βοήθειες χρειάζονται παντού και πάντα, τόσο προς όφελος των θυμάτων, όσο και της ίδιας της ομάδας των εθελοντών για αυτοπροστασία.

Υπάρχει διαχωρισμός στην εκπαίδευση Βασικής Εκπαίδευσης στην Έρευνα και Διάσωση και στις εκπαιδεύσεις ειδικότητας , όπως Τμήμα Ορεινής Διάσωσης, Τμήμα Υγρού Στοιχείου κλπ.

Παρόλο που αυτοί οι δύο ρόλοι διαφέρουν πολύ, έχουν και οι δύο κοινό σκοπό την αντιμετώπιση ενός ατυχήματος και τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής, κάτω από όλες τις συνθήκες, όσο αντίξοες κι αν είναι αυτές.

Σαν εθελοντές διασώστες πρέπει να ενεργούμε πάντα με ευθύνη, αυταπάρνηση και ηθικό καθήκον.

Το να είναι κάποιος εθελοντής διασώστης, δε σημαίνει ότι όταν θα κληθεί να συνδράμει, θα υπολείπεται σε εκπαίδευση, εξοπλισμό και επαγγελματισμό από το υπάρχον μόνιμο και δημόσιο προσωπικό (ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ, κλπ) για αυτο και η εκπαίδευσή μας είναι συνεχείς.

Ο εθελοντής διασώστης συμμετέχει είτε επικουρικά στις υπάρχουσες δομές, είτε προς αναπλήρωση τους όταν απουσιάζουν αυτές, σε περιπτώσεις απομακρυσμένων περιοχών ή δύσκολων συνθηκών.

Σας περιμένουμε να μας βοηθήσετε να γίνουμε καλύτεροι.
ΟΕΔΑΚ
ΚΑ Φεβρουαρίου 139
Πλατανάκια
45221 Ιωάννινα
6949607092

 
Top