Λιμνάζοντα βοθρολύματα στο 2ο υπόγειο των… κρατητηρίων Ξάνθης. Προβλήματα… αποχέτευσης και στα κρατητήρια του Α.Τ Ιωαννίνων, με τα «βοθρολύματα να κάνουν βόλτα στα κελιά». Στην ίδια περιοχή, επειδή δεν υπάρχει χώρος στα κρατητήρια, οι αστυνομικοί υποχρεώθηκαν να έχουν τους κρατούμενους δεμένους με χειροπέδες να κάνουν βόλτα στους… διαδρόμους, ή… σταθερούς και δεμένους από καλοριφέρ ή καρέκλες. Σε τέσσερα κρατητήρια της Φλώρινας έχουν
στοιβαχθεί 35 κρατούμενοι, αντί για 15. Η «πολιτεία» δίνει 5,80 ευρώ ημερησίως για τη σίτιση όλων των κρατουμένων, με τους αστυνομικούς να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για το φαί. Λαθρομετανάστες μαζί με ποινικούς. Στα κρατητήρια του νομού Μαγνησίας κρατούνται περίπου 70 κρατούμενοι αντί για 32. Στα δύο κρατητήρια της Ορμύλιας Χαλκιδικής, κρατούνται 40 άτομα, υπάρχουν 10 κρεβάτια και οι υπόλοιποι κοιμούνται πάνω σε στρώματα… γυμναστικής χωρίς κουβέρτες. Στα κρατητήρια της Λάρισας, χωρητικότητας 39 ατόμων, κρατούνται περίπου 60, με 2-3 καθημερινές μεταφορές κρατουμένων στα νοσοκομεία της πόλης. Στα ίδια κρατητήρια, επειδή δεν υπάρχουν δαπάνες για καθαριότητα, οι κουβέρτες είναι άπλυτες, οι κάδοι απορριμμάτων με... βουνά σκουπιδιών.
Όλα τα «παραπάνω», που δεν τηρούν ούτε στο ελάχιστο τους όρους υγιεινής και ασφάλειας κρατουμένων και αστυνομικών, αποτελούν έγγραφες αναφορές πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, με αποδέκτες την πολιτική, αστυνομική ηγεσία και τα πολιτικά κόμματα. Αιτία όλων αυτών, σύμφωνα με τους ένστολους συνδικαλιστές, πέρα από την δεδομένη οικονομική κατάσταση της χώρας, είναι η εφαρμογή του σχεδίου «Ξένιος Ζευς» χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και η πολύμηνη παραμονή κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια, για τους οποίους αν και έχουν εκδοθεί φυλακιστήρια εγκλεισμού τους σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, αυτό δεν γίνεται επειδή και εκεί δεν υπάρχει χώρος!
Εδώ και ένα χρόνο οι ένστολοι συνδικαλιστές της Ξάνθης έχουν επισημάνει του κινδύνους από τα λιμνάζοντα βοθρολύματα στο 2ο υπόγειο των κρατητηρίων, οι οποίοι αυξάνονται εξαιτίας των βροχοπτώσεων. Η έντονη δυσωδία διαχέεται σε όλο το κτίριο και πολύ περισσότερο στα κρατητήρια. Κρατούμενοι και αστυνομικοί, σε συνδυασμό με την έλλειψη φωτισμού και την έλλειψη καθαριότητας, έχουν «συντροφιά» την… ευχάριστη μυρωδιά της αποχέτευσης. Στην ίδια περιοχή, οι αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι δεν έχουν περιπολικά, μηχανές, μελάνι, κόλλες Α4. Αντίστοιχη κατάσταση περιγράφεται και για το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, αφού πέρα από τον «υπερπληθυσμό» στα κρατητήρια, τον τελευταίο μήνα υπάρχει πρόβλημα στην αποχέτευση, και ανά διαστήματα, λύματα… εμφανίζονται μέσα στα κελιά. Στην ίδια υπηρεσία παρατηρήθηκε κρατούμενοι να κάνουν βόλτες στους διαδρόμους του κτιρίου δεμένοι με χειροπέδες ή δεμένοι από καλοριφέρ, καρέκλες και φοριαμούς, λόγω έλλειψης χώρου στα κελιά.
«Υπερπληθυσμός» κρατουμένων, ελλείψεις σίτισής και καθαριότητας, εξαερισμού και φωτισμού, προαυλισμού και άθλησης, καταγγέλλεται σχεδόν σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, με ενδεικτικές περιπτώσεις όπως αυτές της Φλώρινας, Χαλκιδικής, Λάρισας και Μαγνησίας. Σημειώνεται πως πολύ πρόσφατα, νεαρός τσιγγάνος απέδρασε από το Α.Τ Ολυμπιακού Χωριού, επειδή 6 μήνες βρισκόταν στα κρατητήρια του τμήματος, καθώς δεν υπήρχε χώρος στις φυλακές. Ενάμιση μήνα ήταν στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, ο νεαρός κρατούμενος που έβαλε φωτιά σε περιοδικά, ψυχολογικά φορτισμένος από την πολύμηνη διαμονή σε έναν κλειστό χώρο προσωρινής παραμονής. Ο κίνδυνος εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών, ανεξέλεγκτων ψυχολογικών εξάρσεων και αποδράσεων είναι κάτι παραπάνω από σίγουρος επισημαίνουν συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ, τονίζοντας πως την ώρα που τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα δεν επιλύονται, η αστυνομική ηγεσία έχει στο «τσεπάκι» της την απόδοση ευθυνών στους αποδυναμωμένους, υπηρεσιακά και οικογενειακά, αστυνομικούς, με μια διαθεσιμότητα και μια ΕΔΕ…
του Παναγιώτη Σπυρόπουλου