Κύπρος: Σε τροχιά αναδιάρθρωσης η Πολιτική Άμυνα

Να καταστήσει τη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας τον κύριο συντονιστικό φορέα αντιμετώπισης των συνεπειών πιθανής συμφοράς, ενεργώντας σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με όλες τις λοιπές εμπλεκόμενες με το σύστημα Υπηρεσίες, είναι το όραμα του Αναπληρωτή Διοικητή της Πολιτικής Άμυνας Λουκά Χατζημιχαήλ, όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο.

Όπως είπε, ολόκληρη η Δύναμη βρίσκεται αυτή την περίοδο σε τροχιά αναδιάρθρωσης.

Αναφορικά με το όραμά του για τη Δύναμη, ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι «Αποτελεί πρόκληση, αλλά παράλληλα και ευθύνη, να ανταποκριθώ με πλήρη επάρκεια, όχι μόνο στις προσδοκίες των Προϊσταμένων μου, αλλά κυρίως στις αντίστοιχες του Μόνιμου προσωπικού, των Εθελοντών και Υπόχρεων μας, οι οποίοι αποτελούν τη γενεσιουργό δύναμη της Πολιτικής Άμυνας. Όπως είναι θεσμοθετημένο το σύστημα πολιτικής άμυνας στην Κύπρο, ο κατά Νόμο συντονιστής όλων των Δυνάμεων σε πολιτικό στρατηγικό επίπεδο, είναι ο Υπουργός Εσωτερικών. Η κύρια Υπηρεσία Άμεσης Ανταπόκρισης του κ. Υπουργού είναι η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας. Σήμερα αυτή η Δύναμη, με τεράστια ανθρώπινη δυναμική, με περισσότερα από 10.000 μέλη είναι περιορισμένη, δυστυχώς, στις πόλεις και στις γύρω από αυτές Κοινότητες και Δήμους, αναλώνοντας κυρίως τον εποικοδομητικό χρόνο τους σε σημαντική μεν, αλλά στερεότυπη εκπαίδευση των μελών της».

Άρα, συνέχισε ο κ. Χατζημιχαήλ, το όραμά του δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το να καταστήσουν τη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας τον κύριο συντονιστικό φορέα αντιμετώπισης των συνεπειών πιθανής συμφοράς, ενεργώντας σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με όλες τις λοιπές εμπλεκόμενες με το σύστημα Υπηρεσίες.

«Σε μια πατρίδα όπου το σύστημα πολιτικής άμυνας θα απλώνεται σε όλη την επικράτεια και η παρεχόμενη εκπαίδευση προς τα μέλη μας, θα είναι επαγγελματική και κάθε φορά πρωτότυπη, ώστε να προσελκύει και να ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Η πολιτική άμυνα ως σύστημα πηγάζει από την κοινωνία των πολιτών, ακριβώς για να διαχειριστεί τις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών, όποτε και αν απαιτηθεί. Αυτό προϋποθέτει ένα υγιές περιβάλλον εκπαίδευσης, αλλά και σύγχρονο εξοπλισμό αξιοποιούμενο με μοντέρνες πρακτικές. Σε αυτές ακριβώς τις δράσεις θα επικεντρωθούμε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις επαφές που είχε με τις Διευθύνσεις ΠΑ, τους εθελοντές αξιωματικούς που υπηρετούν στην ΠΑ, ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι η επαφή του με τους Εθελοντές της Δύναμης επιβάλλεται και θα είναι συνεχής, καθότι αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή δύναμης, αλλά και εμπειριών.

«Από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις έχω διαπιστώσει την άκρατη αγάπη τους για την πολιτική άμυνα. Προτεραιότητά τους θα πρέπει να είναι η αλτρουιστική συνεισφορά τους στη Δύναμη ως Υπηρεσία Άμεσης Ανταπόκρισης, αλλά και σε αγαστή συνεργασία με το οργανικό μας προσωπικό, η συνεχής εκπαίδευση κάθε νέου μέλους μας και παράλληλα η συνεχής βελτίωση του δικού τους προσωπικού επιπέδου εκπαίδευσης. Η άμεση ανταπόκριση των Εθελοντών και η εθελούσια προσφορά τους στην προστασία των συμπολιτών μας και της κοινωνίας στην ευρύτερη έννοια έχει άμεσο αντίκτυπο στην προστασία και του δικού τους οικογενειακού περιβάλλοντος», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ολόκληρη η Δύναμη βρίσκεται αυτή την περίοδο σε τροχιά αναδιάρθρωσης στη δομή, την οργάνωση, την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό. «Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία Γραφείου Τύπου, με κύρια αρμοδιότητα τη διαφώτιση του κοινού και την ευρύτερη ενημέρωσή του για το έργο και τις δράσεις της Δύναμης. Παράλληλα προχωρούμε σε αναβάθμιση της ιστοσελίδας μας, μέσα από την οποία το ευρύτερο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για θέματα των αρμοδιοτήτων μας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 
Top