Σε πιθανές εστίες πυρκαγιάς κινδυνεύουν να μετατραπούν οι σκουπιδότοποι που “ξεπηδούν” στο νησί της Ρόδου-ακόμα και δίπλα στο δάσος της Κυμισάλας!-με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) του Δήμου, κατά την οποία αναδείχθηκαν, για ακόμα μία φορά, προβληματισμοί και ελλείψεις ενώ δεν ήταν καθολική η εκπροσώπηση των εμπλεκομένων φορέων.

Το επίπεδο προετοιμασίας του νησιού και των αρμοδίων Αρχών κα φορέων για την «υποδοχή» της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει, αποτυπώθηκε εύγλωττα στην τοποθέτηση του νέου Διοικητή της ΠΥΡ, πύραρχου Βασίλη Κοκμοτού ο οποίος μίλησε για τις διαπιστώσεις του από τις αυτοψίες και την προεργασία που έχει κάνει μέχρι τώρα η υπηρεσία.

Από την αρχή, λοιπόν, ο Διοικητής της ΠΥΡ ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται να έχουν όλοι συγκεκριμένες αρμοδιότητες ώστε να μην υπάρχει σύγχυση και όταν στέλνει ενημέρωση η υπηρεσία να κινητοποιούν ό,τι χρειάζεται, όποτε χρειάζεται και για τον σκοπό που χρειάζεται. Δηλαδή, να γνωρίζουν ποιος θα περιπολεί, πότε και που και επίσης τι χρειάζεται και σε ποιο σημείο.

Ανέφερε, ακόμη, ότι, ήδη, έχουν προτείνει και είναι πολύ σημαντικό να δουν αν υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο απομάκρυνσης των πολιτών από κάθε οικισμό, στην απευκταία περίπτωση που δημιουργηθεί κάποια ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Για να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο-τόνισε ο ίδιος-είναι πολύ σημαντικό σε κάθε οικισμό να οριστεί χώρος συγκέντρωσης ή ένα υποτυπώδες σχέδιο εκκένωσης-αν αυτό απαιτείται-και να μη γίνεται άτακτα και εν μέσω πανικού.

Ακόμη, η ΠΥΡ έχει προβεί στον έλεγχο και τη συντήρηση των δεξαμενών που ανήκουν στο πυροσβεστικό σώμα και έχουν εντοπίσει κάποιες βλάβες και συντηρήσεις που πρέπει να γίνουν σ’ αυτές που ανήκουν το Δήμο και τη Δασική υπηρεσία.  Μάλιστα, προβλέπεται ο Δήμος να υποβάλει ένα σχέδιο επέμβασης.

Στη συνέχεια, όμως, ο Διοικητής μίλησε για «το κυριότερο πρόβλημα και τη χειρότερη διαπίστωση των τελευταίων ημερών», αναφέροντας ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εκδηλώθηκαν πυρκαγιές  από τις οποίες οι τρεις ήταν σε σκουπιδότοπους στ’ Αφάντου, τον Αρχάγγελο και τα Μαριτσά.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι, υπάρχουν σκουπιδότοποι μέσα στο δάσος, πολλούς που μπορεί να μην τους γνωρίζει ούτε η Δημοτική Αρχή», είπε, στη συνέχεια και ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι, με λύπη διαπίστωσε στη Μονόλιθο όπου πραγματοποίησε αυτοψία-από την οποία έχουν και οπτικό υλικό-ότι μέσα στο δάσος υπήρχε σκουπιδότοπος δίχως καμία διαχείριση και, μάλιστα, βρίσκεται δίπλα το δάσος της Κυμισάλας που όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό για τη Ρόδο!

Ακόμη, πηγαίνοντας ο ίδιος και στ’ Αφάντου και στα Μαριτσά και στον Αρχάγγελο, εκεί που προκλήθηκαν οι φωτιές, διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε το φαινόμενο της αυτανάφλεξης, δηλαδή που να βράζει στο βάθος και κάποια στιγμή να παίρνει οξυγόνο και να καίγεται.

Όπως είπε, εκεί ήταν επί τούτου, δηλαδή πήγαν κάποιοι και τα έβαλαν προκειμένου να καθαρίσουν τον τόπο, ή ενόψει αντιπυρικής περιόδου να περισώσουν ό,τι μπορούν τελευταία στιγμή.

Ο  Διοικητής είπε, πάντως, ότι δεν γνωρίζει αν είναι σταθμοί μεταφόρτωσης, αν τους γνωρίζει ο Δήμος ή αν προέρχονται από κλαδέματα ή αστικά απορρίμματα.

Το λυπηρό,  επίσης, κατά τον ίδιο, είναι το φαινόμενο που παρατηρείται όπου έχει κλείσει μία χωματερή να έχουν δημιουργηθεί…δύο παραπλεύρως! «Πρέπει να πούμε έστω και την ύστατη ώρα τι μπορούμε να κάνουμε», τόνισε προς όλους και είπε ότι προσπαθούν να βρουν μία λύση.

Εν τω μεταξύ, η ΠΥΡ συνεχώς προετοιμάζεται, έχει ετοιμάσει τα σχέδιά της και προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν σε καλύτερο επίπεδο ενόψει καλοκαιριού ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη Ρόδο λόγω του όγκου των επισκεπτών που δέχεται και του πολύ πρασίνου που έχει.

Κάλεσε, ακόμη, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δουν με ειλικρίνεια και συνεννόηση από αυτά τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα τι μπορούν να λύσουν για να μην μας προλάβουν οι εξελίξεις, όπως είπε, και τόνισε ότι χρειάζεται καλή συνεργασία και καλός συντονισμός όλων και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες για την ενημέρωση του Δήμου, των φορέων, των εθελοντών κτλ. και πως κινητοποιούνται.

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική έχει προγραμματίσει άσκηση για τις δασικές πυρκαγιές στις 20 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί αντίστοιχη συνεδρίαση για τους Προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων καθώς, όπως ειπώθηκε χθες, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα τοπικά συμβούλια και όπου είναι δυνατόν να δημιουργηθούν εθελοντικές ομάδες ενώ θα πρέπει να πάρουν και πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό των οικισμό, οικοπέδων, να γίνουν αποψιλώσεις κτλ.

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας και ορισμένο μέλος του ΣΤΟ (σ.σ. μαζί με τον κ. Στέφανο Δράκο) κ. Αγαπητός Πάλλας είπε ότι αυτά ακριβώς θα συζητήσουν σήμερα με όλους τους Προέδρους, παρουσία και του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

Για τις χωματερές ο κ. Πάλλας είπε ότι θα πρέπει να γίνει αυτοψία, να ενημερωθούν οι πολιτικοί προϊστάμενοι της υπηρεσίας για το που μπορεί να βρίσκονται αυτές οι χωματερές και μπορεί να βοηθήσει η δασική υπηρεσία αφού οι δασοφύλακες κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Γνωρίζουν σίγουρα ότι αυτές υπάρχουν στ’ Αφάντου, τον Αρχάγγελο και τον Μονόλιθο και ήδη στ’ Αφάντου δουλεύει μία μπουλντόζα του Δήμου για να κάνουν αποκατάσταση του χώρου εκεί.

Οι άλλες τρεις που υπήρχαν,  στη Σορωνή, τον Έμπωνα και το Μανδρικό, έχει αναλάβει εργολάβος την αποκατάσταση και το κλείσιμό τους.

Ο κ. Πάλλας, έπειτα από τοποθετήσεις εκπροσώπων εθελοντικών οργανώσεων, κάλεσε όλους να μην μηδενίζουμε τα πάντα λέγοντας ότι η περυσινή χρονιά έδειξε ότι υπήρξε συντονισμός και πήγαμε καλά.

Ξεκάθαρη ήταν, επίσης, η αναφορά, χθες, για όσους ιδιώτες δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους αφού, όπως είπε ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας του Δήμου, κ. Ηλίας Αργύρης, θα τους σταλούν ειδοποιητήρια ότι πρέπει να καθαρίσουν κάποιες εκτάσεις και, αν δεν συμμορφωθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα επιβληθεί και το πρόστιμο και ο καθαρισμός που θα γίνει θα τους χρεωθεί το αντίτιμο αλλά και η ποινική ευθύνη που γίνεται με καταγγελία στην Εισαγγελία.

Αναφορά έγινε, τέλος, και στην εθελοντική ομάδα του Δήμου που σκοπό έχει να οργανώσει τις τ.κ. και δ.κ. με έναν ικανό αριθμό εθελοντών, υπ’ ευθύνη των Προέδρων έτσι ώστε αυτοί να είναι τα μάτια του Δήμου σε οτιδήποτε γίνεται εκεί.

Έχουν ήδη εκπαιδευτεί οι πρώτοι και σήμερα θα επισημανθούν και τα μέτρα πρόληψης του Δήμου αλλά το κύριο μέλημα είναι να ενημερωθούν οι Πρόεδροι.

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κος Χ. Κόκκινος συνοδευόμενος από τον κ. Ν. Χατζηγεωργίου (Προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου), ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Δήμου Ροδίων παρέστη χτες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο( ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου.

Κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η εκτέλεση εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για την πρόληψη των πυρκαγιών, η ετοιμότητα του στελεχιακού δυναμικού και των μέσων πρόληψης και καταστολής, η διασφάλιση της επικοινωνίας και του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων, κ.α

Ο Χ. Κόκκινος επισήμανε ότι: «Απαιτείται ο άμεσος συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, Δήμος, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, Εθελοντές, Στρατός, κ.τ.λ), ώστε να ληφθούν αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα αλλά και να υπάρξει προγραμματισμός σε επίπεδο εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές.

Είναι αναγκαία η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και η ετοιμότητα των αρχών που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Χρέος όλων είναι να συνδράμουν αποφασιστικά  ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων για  να αποφύγουμε τις συνέπειες των πυρκαγιών και να προστατευτούν οι πολίτες και οι περιουσίες τους.

Χρειάζεται να στηρίξουμε όσους θα βρεθούν στην “πρώτη γραμμή”  των μετώπων πυρόσβεσης των πυρκαγιών, να συμβάλλουμε στο δύσκολο έργο τους και να λειτουργήσουμε συντονισμένα, με άρτια οργάνωση και κατανομή ρόλων ευθύνης και δράσης, στη διάρκεια όλης της αντιπυρικής περιόδου».

Τέλος, ο Χ. Κόκκινος ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου, παρέστη χτες στο ξενοδοχείο RODOS PALACE όπου πραγματοποιείται η 16η Συνάντηση μεταξύ Ορθοδόξου και Λουθηρανικής Εκκλησίας, παρουσία του Μητροπολίτη Ρόδου κκ. Κύριλλου.

Πηγή :  Η ΡΟΔΙΑΚΗ 
 
Top