Απροσδιόριστο παραμένει το ταμειακό κενό που πρέπει να καλύψει το Δημόσιο, ώστε να καταβληθούν εγκαίρως και σε όλους οι μισθοί και οι συντάξεις του Απριλίου, καθώς ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός
Οικονομικών διαρκώς αλλάζει το ύψος της «μαύρης τρύπας», αφήνοντας θολά σημεία για το αν το Κράτος θα έχει εξασφαλισμένα όλα τα απαιτούμενα κεφάλαια την ώρα που πρέπει.

Όπως είναι και επισήμως πλεόν παραδεκτό, τον «πάτο της κατσαρόλας» του ταμείου ξύνει το οικονομικό επιτελείο για να μπορέσει να καλύψει μισθούς, συντάξεις κι όλες τις υποχρεώσεις του Δημοσίου ως το τέλος του μηνός.

Αυτό προκύπτει από τις διαδοχικές δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, οι οποίες αρχικώς προκάλεσαν σύγχυση για το κατά πόσον έχουν διασφαλιστεί τα χρήματα έστω για μισθούς και συντάξεις, ενώ συνεχίζουν να προκαλούν προβληματισμό για το πόσο μεγάλο είναι τελικά το ταμειακό κενό του Κράτους, που πρέπει να έχει κλείσει το αργότερο ως την Δευτέρα.

Νωρίς το πρωί ο Δημήτρης Μάρδας, παραδέχθηκε μιλώντας στο Mega και στα Παραπολιτικά FM ότι λείπουν 400 εκατομμύρια ευρώ, ώστε το Δημόσιο να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του ως το τέλος Απριλίου, τονίζοντας ότι «το ζητούμενο μου είναι να καλύψω ένα κενό στις 24 του μηνός και 27 του μηνός. Το μεθαύριο είναι γύρω στα 170 εκατομμύρια τα οποία θα βρεθούν»

Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, ο κ. Μάρδας, σε άλλη συνέντευξη του, στο Star, διαβεβαίωνε ότι βάσει νεότερων εκτιμήσεων, τα 170 εκατομμύρια ως την Παρασκευή και τα συνολικά 400 ως την Δευτέρα, θα βρεθούν εγκαίρως. Μάλιστα, όπως προέκυψε από σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το κενό θα καλυφθεί, σε εθελοντική βάση, από την διάθεση κεφαλαίων από ορισμένα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Κι ενώ η ανησυχία άρχισε να κατευνάζεται από τις διαβεβαιώσεις του, ο ίδιος ο κ. Μάρδας, με άλλες δηλώσεις, στον Αθήνα 98,4, ανέβαζε το ταμειακό κενό από τα 400 εκατομμύρια που έλεγε νωρίτερα, στο 1 δις ευρώ, ώστε να «να ανταποκριθούμε σε όλες μας τις υποχρεώσεις μέχρι το κλείσιμο του μήνα»

Ο μαραθώνιος δηλώσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών συνεχίστηκε με νέα, ραδιοφωνική συνέντευξη του, στον Βήμα FM, όπου είπε ότι μπορεί να υπάρξει ξαφνική, σημαντική έλλειψη χρημάτων στο δημόσιο ταμείο.

Από εκεί, ως το τέλος Απριλίου, με κομβική ημέρα την Δευτέρα οπότε θα δοθούν εντολές πληρωμής συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, πρέπει να καταβληθούν 1,9 δις για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και ασφάλιση, 300 εκ. για στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες του Κράτους κ 200 εκ για τόκους, ήτοι 2,4 δις

Το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας του Δημοσίου παραδέχθηκε , μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ οι Δήμαρχοι λένε ότι τα δικά τους ταμειακά διαθέσιμα δεν πρόκειται να πάνε στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε κάθε περίπτωση, πριν από τις 7 Μαίου.

Επίθεση στην Κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις Μάρδα εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία. Σε ανακοίνωση του, ο Κώστας Καραγκούνης αναφέρει «ο κ. Μάρδας αποκαλύπτει την απερίγραπτη κατάσταση που έχουν φέρει τα οικονομικά της χώρας. Τη μια δηλώνει πως δεν έχει χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αργότερα μες στη μέρα ξαφνικά τα βρίσκει. Για την ώρα… Στη συνέχεια «καθησυχάζει» τους πολίτες ότι δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα καταθέσεων, γιατί έχουν πέσει τόσο χαμηλά, που δεν έχει πια νόημα. Υπάρχει κανείς να τον μαζέψει;

Πάντως, πέραν των χρημάτων που θα μπορέσει να δανεισθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί σε τόνωση των εσόδων και από την ρύθμιση χρεών σε 100 δόσεις.


Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

πηγη bloko.gr
 
Top