Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και θα ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική
«Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε απο κοινού με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
«Συμφωνήσαμε την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το περιεχόμενο της κατ' ιδίαν συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα, ο Ρώσος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι «αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης του σχεδίου μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη».
«Η Ελλάδα θα γίνει βασικό κέντρο διανομής», τόνισε.
«Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και στον τομέα της βιομηχανίας», υπογράμμισε ο κ. Πούτιν, λέγοντας πως «οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται για τον εκσυγχρονισμό του ΟΛΘ».
«Στόχος είναι να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία των δύο χωρών, όπως και η παρουσία των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η αναφορά του Ρώσου Προέδρου στο Κυπριακό για το οποίο ζήτησε «να γίνει διευθέτηση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».
Τέλος, ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε «αναλυτική και εποικοδομητική» τη συζήτησή του με τον κ. Τσίπρα.
Τσίπρας: Πολύ σημαντική η σημερινή ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για «τις ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις» που είχαν, χαρακτήρισε της ως «μια πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις τη σημερινή».
«Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν σφυρηλατηθεί στο βάθος των χρόνων από κοινούς αγώνες, όπως ο κοινός αγώνας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, από τις κοινές παραδόσεις, όπως η θρησκευτική πεποίθηση. Οι σχέσεις αυτές τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν σε περίοδο νηνεμίας και ύφεσης. Όμως, όπως ήρθε η Άνοιξη στη Μόσχα, έτσι μπορούμε να φέρουμε την Άνοιξη και στις ελληνορωσικές σχέσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα και στην Ευρώπη, δίνοντας απάντηση στα όσα ακούστηκαν από την πλευρά Ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ώρες για την επίσκεψή του στη Μόσχα.

«Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα και θα ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα θα αξιοποιήσει το γεωπολιτικό της πλεονέκτημα».


http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/575289/poytin-h-ellada-tha-ginei-vasiko-kentro-dianomis-rosikoy-aerioy
 
Top