Έναν χρόνο απλήρωτοι οι συνοδοί διασωστικών σκύλων
Από την τσέπη τους είναι αναγκασμένοι να βάζουν τα έξοδα συντήρησης οι 15 συνοδοί διασωστικών σκύλων του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος. Οι καταγγελίες που φθάνουν η μία μετά την άλλη στο bloko.gr λένε ότι οι πυροσβέστες-λιμενικοί συνοδοί εδώ και έναν χρόνο δεν έχουν λάβει ούτε cent του ευρώ για τους σκύλους, με αποτέλεσμα αυτοί να αποτελούν κίνδυνο για τη
δημόσια υγεία.
Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή. Κάθε συνοδός σκύλου ουσιαστικά "παντρεύεται" τον "συνεργάτη" του, καθώς 24ώρες την εβδομάδα τον έχουν μαζί τους. Ακόμα και στις διακοπές ο σκύλος-διασώστης δεν μένει στην υπηρεσία, αλλά ακολουθεί τον συνοδό του. Κάθε μήνα απαιτείται ένα ποσό, που φθάνει τα 150-170€, για τις τροφές, τις κτηνιατρικές εξετάσεις και τα φάρμακα-εμβόλια, που πρέπει να λαμβάνει. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011, πριν από έναν χρόνο δηλαδή, αυτά τα χρήματα κατέβαλε η υπηρεσία ανά τρίμηνο και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, αφού κτηνίατροι και προμηθευτές έκαναν την απαιτούμενη πίστωση.
Εδώ και 12 μήνες, όμως, οι συνοδοί δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ και λόγω των συνεχών μειώσεων στα εισοδήματά τους και εκείνοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν βασικές ανάγκες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο σκύλος -ειδικά εκπαιδευμένος και πανάκριβος (αφού θέλουμε να μιλούμε με οικονομικά στοιχεία)- να τρώει μεν, αλλά η σίτισή του να γίνεται όχι με ειδική τροφή, αλλά ουσιαστικά με τα αποφάγια από το σπίτι των συνοδών, και το πιο βασικό είναι ότι δεν χαίρονται της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που χρειάζονται.
Πολλοί από τους συνοδούς δεν έχουν κάνει τα απαιτούμενα εμβόλια στους σκύλους τους ούτε τα έχουν πάει σε κτηνίατρο για εξέταση, κάτι που κοστίζει 50€, με αποτέλεσμα τα συμπαθή τετράποδα να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αναλογιστείτε ότι οι συγκεκριμένοι διασώστες-σκύλοι έρχονται σε επαφή με τα θύματα, που προσαπθούν να σώσουν, με πυροσβέστες και λιμενικούς, αλλά και με τις οικογένειες τών συνοδών τους, που τους έχουν συνέχεια στη ζωή τους.
Οι πληροφορίες του bloko.gr λένε ότι οι συνοδοί έχουν υποβάλει αναφορές στην ηγεσία τους, αλλά ουδέποτε έχουν λάβει σαφή απάντηση ή κάποια εγγύηση ότι θα καλυφθούν τα έξοδά τους. Ορισμένοι από αυτούς ήδη έχουν ξοδέψει πάνω από 1500€ για να είναι οι διασώστες-σκύλοι υγιείς και βλέπουν ότι αυτά τα χρήματα θα τα χάσουν, καθώς αλλάζει το έτος και λογιστικά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι ότι δεν έχουν λάβει σαφή απάντηση ούτε για το πόσο κοστολογείται η μηνιαία "συντήρηση" του "συνεργάτη" τους και κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται με αυτό το πρόβλημα.
Ελπίζουμε μόνο να μην ασχοληθούν κατόπιν εορτής.
πηγη bloko.gr

Του Μανώλη Ασαριώτη
 
Top