0

Πυρκαγιές στα δάση....Φωτιές στην πυροσβεστική..Πυρκαγιές στα δάση....Φωτιές στην πυροσβεστική..


Ένα ακόμη ρεπορτάζ για τα δάση που κάθε καλοκαίρι χάνουμε σίγουρα δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας. Είναι αν θέλετε σαν τα κείμενα που διαβάζετε Χριστούγεννα και Πάσχα για την έξοδο των Αθηναίων, την πτώση του τζίρου στα μαγαζιά, τα έθιμα και τις ευχές των πολιτικών αρχηγών. Μόνο που σε λίγα χρόνια δεν θα παρακολουθείτε, ούτε θα διαβάζετε ρεπορτάζ για τις δασικές πυρκαγιές, γιατί πολύ απλά δεν θα έχουμε δάση. Υπερβολή ίσως σκεφτούν κάποιοι, αλλά τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας..

Oι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί
Τους πρώτους μήνες του '12 σημειώθηκε αύξηση κατά 42% στις δασικές πυρκαγιές. Κάθε μέρα το καλοκαίρι, στην Αττική, σημειώνονται σχεδόν δύο πυρκαγιές όπου καίγονται, κατά μέσο όρο 200 στρέμματα!

Από την εποχή της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα, 250.000 στρέμματα δάσους γίνονται στάχτη γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια οι καμένες εκτάσεις στην ευρωπαϊκή Μεσόγειο τριπλασιάστηκαν, με εξαίρεση την Τουρκία, την Τυνησία και το Μαρόκο. Το 97% των δασικών πυρκαγιών που κάθε χρόνο ξεσπούν στη χώρα μας οφείλονται (είτε εκούσια, είτε ακούσια) στον ανθρώπινο παράγοντα και μόλις το 3% σε φυσικά φαινόμενα όπως ο κεραυνός.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η χώρα μας έχει χάσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της δασικής χαρτογράφησης που πραγματοποίησε το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το μέλλον των δασών».

Στάχτες και ελλείψεις
Τα τελευταία χρόνια το πυροσβεστικό σώμα αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε εναέρια και επίγεια μέσα αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα για την επιχειρησιακή του ετοιμότητα. Το πρώτο crash test για τη φετινή αντιπυρική περίοδο στη μεγάλη πυρκαγιά στη Λαυρεωτική ήταν οδυνηρό και μάλλον προάγγελος του τι θα επακολουθήσει εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και αποφάσεις.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο, ο στόλος αριθμεί 1.696 υδροφόρες, 1.619 βοηθητικά και 228 «ειδικά» οχήματα. Ωστόσο, εκπρόσωποι των αξιωματικών και πυροσβέστες όλων των βαθμίδων αναγνωρίζουν ότι τα «ετοιμοπόλεμα» οχήματα είναι σαφώς λιγότερα, καθώς δεν εκταμιεύονται κονδύλια για την επισκευή όσων παρουσιάζουν μηχανική βλάβη. Υπολογίζεται ότι σήμερα το 20% των οχημάτων είναι εκτός λειτουργίας, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΠΣ κ. Παντελεάκο το ποσοστό στις αρχές Αυγούστου θα ξεπεράσει το 30%. Ο ίδιος προσθέτει ότι η τελευταία φορά που η Πυροσβεστική προχώρησε σε προμήθεια ελαστικών ήταν το 2008 και έκτοτε η συντήρηση των οχημάτων βασίζεται σε χορηγίες και δωρεές ιδιωτών! Σημειώνεται ότι το 2011 έγινε περικοπή στις δαπάνες 30% και το Μάρτιο του 2012 αποφασίστηκε νέα περικοπή της τάξης του 15%.
Τα πέντε ελικόπτερα της υπηρεσίας εναέριων μέσων του πυροσβεστικού σώματος, για την αγορά των οποίων δαπανήθηκαν 45 εκατ. ευρώ, είναι καθηλωμένα από το 2009, ενώ ο διεθνής διαγωνισμός για τη μίσθωση ελικοπτέρου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.. Την ίδια ώρα, οι 15 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί χειριστές τους, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στη σχολή της ολυμπιακής αεροπλοΐας και η εκπαίδευσή τους στοίχισε πάνω από 15 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, παραμένουν στην υπηρεσία
ανενεργοί, διότι χωρίς ώρες πτήσεων τα πτυχία τους έπαψαν να είναι σε ισχύ και απαιτείται επαναπιστοποίηση τους και νέα δαπάνη.

Και οι σόμπες «τρώνε» τα δάση
Τους τελευταίους μήνες, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι καταγγελίες για παράνομη υλοτομία καθώς και για τη λειτουργία χωματερών σε δασικές εκτάσεις. Η τετραψήφια γραμμή κλήσης 1591 του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας και το τηλεφωνικό κέντρο της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος έχουν πάρει ...φωτιά. Η σημαντική αύξηση της λαθροϋλοτομίας τα τελευταία χρόνια, αποδίδεται στην οικονομική κρίση, αλλά και στην αυξημένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές της περιφέρειας, όπου οι κάτοικοι έχουν εδώ και καιρό κλείσει τα καλοριφέρ και έχουν επιστρέψει στις ξυλόσομπες. Μπορεί το καλοκαίρι το ζήτημα να μην υφίσταται, αλλά το χειμώνα οι υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με φορτηγά γεμάτα ξύλα που κατεβαίνουν από το βουνό. Σε χωριά όμως και κωμοπόλεις όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, τέτοια αδικήματα σπάνια βρίσκουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.

...οι εμπρηστές και το κλίμα
Οι μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και του 2009 θεωρούνται όχι μόνο έργο εμπρηστών, αλλά και αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών. Έρευνα του WWF - Ελλάς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου δείχνει ότι τα μεσογειακά δασικά οικοσυστήματα θα γίνουν πιο ευπαθή μετά το 2020 και οι μέρες «κόκκινου συναγερμού» στους δρυμούς θα αυξάνονται κατ' έτος. Αγιον Ορος, Σιθωνία, Κασσάνδρα, Ολυμπος και Σέιχ Σου είναι οι «κόκκινες» περιοχές στη Β. Ελλάδα, σύμφωνα με τον διοικητή της Π.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρη Ζάχο. Οι κλιματικές αλλαγές είναι πολύ πιθανόν να καταργήσουν και την αντιπυρική περίοδο. Η μεγάλη συχνότητα μεγα-πυρκαγιών που παρατηρείται τα τελευταία χρονιά σε πολλές χώρες του βόρειου ημισφαιρίου και αποδίδεται από τους επιστήμονες στις κλιματικές αλλαγές καταγράφεται και στην Ελλάδα και μεταβάλλει ριζικά την περίοδο αυξημένης επιφυλακής για πυρκαγιές που ορίζεται στη χώρα μας μεταξύ Μαΐου - Οκτωβρίου.
«Εκδηλώθηκαν μέσα στο χειμώνα φωτιές σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της ορεινής Ξάνθης και σε μεγάλο υψόμετρο που σπάνια παρατηρούνται τέτοια περίοδο», ανέφερε ο γενικός επιθεωρητής Β. Ελλάδος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Β. Τουλίκας. «Συνηθίζουμε να μιλάμε για την επιφυλακή στην οποία τίθεται το Σώμα εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, αλλά στην πραγματικότητα βρισκόμαστε σε μια συνεχή επιφυλακή όλο τον χρόνο, καθώς έχουμε πολλές πυρκαγιές σε δασοχορτολιβαδικές εκτάσεις και εκτός της χαρακτηριζόμενης αντιπυρικής περιόδου» επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής

«SOS εκπέμπουν τα ελληνικά δάση, καθώς η χώρα μας είναι και φέτος ανοχύρωτη στην πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών». Κλισέ και χιλιοειπωμένη έκφραση αλλά δυστυχώς ακόμη επίκαιρη, αφού εμείς ευθυνόμαστε για το μεγαλύτερος μέρος των δασικών πυρκαγιών. Στο τεύχος Ιουνίου περιγράψαμε τις συνήθειες του «Ελληνάρα» που δεν σέβεται και καταστρέφει το περιβάλλον. Η περιφρόνησή μας προς το δασικό πλούτο της χώρας μας, μόνο θλίψη και αγανάκτηση προκαλεί.

Η Natura nrg επιμένει και προβάλλει θέματα όπως αυτό, γιατί πιστεύει πως το καλό και το κακό περιβαλλοντικό σενάριο, είναι τελικά στο δικό μας χέρι...

του Απόστολου Στάικου
Πηγή ://www.naturanrg.gr

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top