Μόνον οι «μάχιμοι» ένστολοι γλιτώνουν τις περικοπές των μισθών κατά 12%, ενώ όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων το πιθανότερο είναι να υποστούν τις μειώσεις που προβλέπει το μνημόνιο.
Παράλληλα ορατός είναι ο κίνδυνος νέων περικοπών και για τους δημόσιους υπαλλήλους (οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί μειώσεις), τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ (όπου θα επεκταθεί το ενιαίο μισθολόγιο), αλλά και για τους συνταξιούχους. Το πρώτο βήμα έγινε ήδη με τη μείωση του εφάπαξ κατά 22,6%, ενώ τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται και άλλα επώδυνα μέτρα.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαπιστώνεται δυστοκία στην εύρεση των «ισοδύναμων» μέτρων, που θα απέτρεπαν τις μειώσεις των μισθών. Ενα επιπλέον πρόβλημα είναι πως οι περικοπές άλλων δαπανών, που θα υποκαταστήσουν τη μείωση των μισθών, θα χρησιμοποιηθούν στο γενικό πακέτο των περικοπών κατά 11,5 δισ. ευρώ.
Με βάση το μνημόνιο, τα ειδικά μισθολόγια που εξαιρέθηκαν από το ενιαίο μισθολόγιο (άγνωστο γιατί) πρέπει να περικοπούν κατά 12% από την 1η Ιουλίου 2012 και να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 205 εκατ. ευρώ φέτος και 410 εκατ. ευρώ το 2013.
Λόγω των προεκλογικών δεσμεύσεων η κυβέρνηση επιχειρεί να περικόψει άλλα κονδύλια, ώστε να αποφύγει μειώσεις μισθών, αλλά η προσπάθεια αποδεικνύεται δύσκολη, λόγω της παράλληλης προσπάθειας να περικοπούν οι δαπάνες όλων των κατηγοριών κατά 11,5 δισ. ευρώ, στη διετία. Εξάλλου το μνημόνιο προβλέπει μειώσεις και κατά 410 εκατ. ευρώ των ειδικών μισθολογίων και κατά 11,5 δισ. ευρώ των συνολικών δαπανών. Δηλαδή αν η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει το ύψος των ειδικών μισθολογίων, θα πρέπει να βρει να περικόψει δαπάνες ύψους συνολικά 11,9 δισ. ευρώ.
Σίγουρα δεν πρόκειται για εύκολη προσπάθεια, αφού μέχρι τώρα και λίγες μέρες πριν έρθει η τρόικα, οι δαπάνες προς περικοπή φτάνουν μετά βίας τα 7 δισ. ευρώ. Απομένει να βρεθούν κονδύλια ύψους 4,5 δισ. ευρώ από τα 11,5 δισ. ευρώ. Η δυστοκία οφείλεται βασικά στην εξαίρεση από τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων, που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θέλει να εξαιρεθούν, αλλά το μνημόνιο λέει… άλλα.
Τα ειδικά μισθολόγια
Στο πλαίσιο των δυσκολιών για την περικοπή των δαπανών, από τα ειδικά μισθολόγια εξετάζεται η διάσωση μόνο των «μάχιμων» ενστόλων.
Το συνολικό κονδύλι των αμοιβών των ειδικών μισθολογίων ξεπερνά οριακά το ποσό των 6 δισ. ευρώ ετησίως και αφορά πάνω από 200.000 άτομα.
- Οι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και όλο το προσωπικό που δεν υπηρετεί σε γραφεία.
- Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και γενικά οι αστυνομικοί που είναι «στο δρόμο». Θα υποστούν τις μειώσεις όσοι υπηρετούν σε γραφεία.
- Οι πυροσβέστες.
- Οι λιμενικοί.
Επίσης, ενδεχομένως θα υποστούν νέες περικοπές οι γιατροί του ΕΣΥ.
Στις υπόλοιπες κατηγορίες, η αποφυγή των μειώσεων είναι ανέφικτη, υπό το βάρος των πιέσεων.
Σημειώνεται ότι τα ειδικά μισθολόγια αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες υπαλλήλων:
- Τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος.
- Δικαστικούς λειτουργούς του Συμβουλίου της Επικρατείας, των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των Τακτικών και Διοικητικών Δικαστηρίων.
- Το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τους Ιατροδικαστές.
- Καθηγητές Πανεπιστημίων πλήρους απασχόλησης, τα μέλη Ε.Π. - Τ.Ε.Ι., τους ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες, τους καθηγητές Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και Ανώτερων Εκκλησιαστικών Σχολών, το επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό Κ.Ε.Π.Ε., τους καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
- Τους ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
- Τους διπλωματικούς υπαλλήλους.
- Τους αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος.
- Τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Θεσσαλονίκης και της Λυρικής Σκηνής.
- Το εκπαιδευτικό προσωπικό της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.
- Τους υπαλλήλους του κλάδου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.
Δεν γλιτώνουν και οι υπόλοιποι
Δύσκολα θα αποφύγει τις μειώσεις προσωπικού και μισθών η κυβέρνηση, παρά τα όσα υποστηρίζει. Οταν καταρτίστηκε το πρόγραμμα των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ, στο σχέδιο υπήρχαν και οι μειώσεις της μισθολογικής δαπάνης, η οποία αποτελεί το 43% των πρωτογενών δαπανών και το 30% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού. Η μισθολογική δαπάνη ανέρχεται σε 20,5 δισ. ευρώ και οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού σε 47,7 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι αν εξαιρεθεί το κονδύλι των 20,5 δισ. ευρώ και περικοπούν μόνον οι υπόλοιπες δαπάνες, δηλαδή επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία, καταβολές κοινωνικών επιδομάτων και γενικά το κοινωνικό κράτος και οι λειτουργικές δαπάνες, το κράτος αν σήμερα υπολειτουργεί, από το 2013 δεν θα υφίσταται.
Σκόπιμα όμως αγνοήθηκαν συγκεκριμένες αναφορές του μνημονίου όπως είναι:
1. Εντός του 2012, 15.000 χιλιάδες άτομα πλεονάζοντος προσωπικού μετατίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, προερχόμενα κυρίως από φορείς ή μονάδες που κλείνουν ή συρρικνώνονται σε μέγεθος.
2. Επανεξετάζεται το πλαίσιο των μισθολογικών ωριμάνσεων στο δημόσιο τομέα. Δηλαδή δεν θα αυξάνονται οι μισθοί με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.
3. Η κυβέρνηση δημοσιεύει και επικαιροποιεί ανά τρίμηνο τα σχέδιά της για στελέχωση του Δημοσίου ανά τμήμα για την περίοδο μέχρι το 2015, σύμφωνα με τον κανόνα «μία πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις από την υπηρεσία». Τα σχέδια στελέχωσης θα πρέπει να συμβαδίζουν με το στόχο της μείωσης των θέσεων στο Δημόσιο κατά 150.000 από το τέλος του 2010 και το τέλος του 2015 και εάν παραστεί ανάγκη, η κυβέρνηση θα θεσπίσει προσωρινό πάγωμα των προσλήψεων.
4. Μειώνεται το προσωπικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
5. Μειώνονται οι μισθοί των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ στα πρότυπα του νέου μισθολογίου. Για το 2012 οι μισθοί στις ΔΕΚΟ μειώνονται κατά 3 εκατ. ευρώ.
Πηγή: http://eplski.gr
Δημοσίευση σχολίου
κάνε το δικό σου σχόλιο