Αποχωρούν από την Αστυνομία σε ηλικία 47 ετών
Οι συνδικαλιστές της τοπικής Ένωσης Αστυνομικών δέχονται σχεδόν καθημερινά ερωτήματα γύρω από το ζήτημα της πρόωρης συνταξιοδότησης
Η ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο, στο πλαίσιο του τελευταίου μνημονίου, η περικοπή των εφάπαξ κατά 50% σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας και την αυξανόμενη εγκληματικότητα, οδηγούν όλο και περισσότερους αστυνομικούς στην έξοδο από την υπηρεσία, πριν τη συμπλήρωση της
εργασιακής τους θητείας. Κάποιοι, στο τέλος του 2012 από την τοπική Αστυνομία, κατέθεσαν αιτήσεις απόλυσής τους και ένταξης σε πρόωρο καθεστώς σύνταξης και σε ηλικία 47 ετών…
Οι συνδικαλιστές και της τοπικής Ένωσης Αστυνομικών δέχονται σχεδόν καθημερινά ερωτήματα γύρω από το ζήτημα της πρόωρης συνταξιοδότησης. Όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές, σε αναμονή βρίσκονται αρκετοί, αναμένοντας να δουν στην πράξη τις μισθολογικές εξελίξεις. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας κ. Στέργιος Κωνσταντάρας, υπολογίζεται ότι έως το Μάιο θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης περίπου 6000 αστυνομικοί απ’ όλη τη χώρα. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, στην πράξη, θα μιλάμε πλέον για διάλυση της Αστυνομίας» προσθέσει με έμφαση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά μέσο όρο φεύγουν από τις υπηρεσίες 1621 αστυνομικοί κάθε χρόνο, την τελευταία πενταετία.
Υπολογίζεται ότι τέσσερις αστυνομικοί καθημερινά εγκαταλείπουν το Σώμα άρον – άρον, φοβούμενοι κυρίως την περικοπή του εφάπαξ. Σημειώνεται ότι το εφάπαξ σε αστυνομικό που συνταξιοδοτείται στον προβλεπόμενο χρόνο, δηλαδή με 35 έτη υπηρεσία, ανέρχεται σε 50.000 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέσσερις αστυνομικοί αποχωρούν από την υπηρεσία καθημερινά, ήτοι ένας αξιωματικός και τρεις κατώτεροι αποστρατεύονται με τη θέλησή τους, με κύρια αιτία το «πετσόκομμα» των μισθών τουςΑπό τα στοιχεία που έχει ο Κλάδος Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού-Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού της Αστυνομίας, την τελευταία 5ετία, 2008-2012, έχουν αποστρατευθεί με αίτησή τους συνολικά 7.884 αστυνομικοί. Από αυτούς οι 1.343 είναι αξιωματικοί και 6.541 κατώτεροι. Σε 16 αξιωματικούς και 206 κατώτερους έχει επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της απόταξης για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Ο συνολικός αριθμός των ένστολων που έχουν εγκαταλείψει την Ελληνική Αστυνομία το χρονικό διάστημα από 2008 έως 2012, ανέρχεται σε 8.106 αστυνομικούς.
Η «μεγάλη φυγή» παρατηρήθηκε το 2008-2009, όταν αρκετοί ένστολοι «προέβλεψαν» το δυσοίωνο οικονομικό τους μέλλον και αιτήθηκαν την αποστρατεία τους λαμβάνοντας συντάξεις με τον αμέσως επόμενο βαθμό από εκείνον που κατείχαν και ολοκληρωμένο εφάπαξ. Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα βρήκαν και «μαύρη» εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Από εκεί και έπειτα αρκετοί αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν την ίδια επιδίωξη αποστρατείας, «καθηλώθηκαν» από τα νέα μέτρα, το όριο ηλικίας και τις εξαντλητικές μισθολογικές μειώσεις στην περίπτωση που επέλεγαν να αποστρατευτούν. Αυτή τη στιγμή στην Αστυνομία υπηρετούν περίπου 55.000 ένστολοι, με το ποσοστό εκείνων που είναι άνω των 55 χρόνων, για να θεμελιώνουν το δικαίωμα πλήρους σύνταξης και να μπορούν να την πάρουν, να είναι κάτω από το 50%. 
Αστυνομικοί κύκλοι αναφέρουν πως αν κάποιος αστυνομικός επιθυμεί τώρα να βγει σε σύνταξη, με όσο το δυνατόν αξιοπρεπή δεδομένα, αλλά και εφάπαξ, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 31 χρόνια υπηρεσίας και την ηλικία των 55 χρόνων. «Δεν συμφέρει κανένα να βγει τώρα σε σύνταξη» αναφέρουν κύκλοι του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Να σημειωθεί πως πρόσφατα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανακήρυξε «πρωταθλητή» στα κενά των οργανικών θέσεων διοικητικού προσωπικού, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με τον αριθμό αυτών να ανέρχεται σε 3.314. Δηλαδή, το συγκεκριμένο υπουργείο διεκδικεί τη «μερίδα του λέοντος» από τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που πρόκειται να μεταταχθούν.
Στο μεταξύ το 2011 και 2012 στις αστυνομικές σχολές μπήκαν 1.200 και 1.800 σπουδαστές αντίστοιχα, ενώ το 2013 και 2014, οι αστυνομικές σχολές θα «απουσιάζουν» από τα μηχανογραφικά των πανελλαδικών εξετάσεων. Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν πως αυτή η «απουσία» σπουδαστών με τις ταυτόχρονες αιτήσεις αποστρατείας του αστυνομικού προσωπικού έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας Αστυνομίας των 25.000-30.000 αστυνομικών.
Τα κενά στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας ανέρχονται σε 70 και ήδη βρίσκονται «υπ’ ατμόν» 20-25 άτομα, τα οποία δεν έχουν μεν συμπληρώσει τα 55 έτη, αλλά εκφράζουν την επιθυμία να αποχωρήσουν πρόωρα και να αναμένουν τη σύνταξή τους τα επόμενα έτη. Στόχος είναι να εξασφαλίσουν ολόκληρο το εφάπαξ. Το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης, όχι το υψηλόβαθμο των αξιωματικών, αλλά του κατώτερου προσωπικού, εμφανίζεται ανανεωμένο τα τελευταία έτη, αφού σε ειδικές υπηρεσίες -όπως η ΔΙΑΣ, η ΟΠΚΕ, ΜΑΤ- υπηρετούν νεαρής ηλικίας αστυνομικοί.
e-thessalia.gr - Police Net
 
Top