Η μεταναστευτική κρίση και το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα διχάζουν τη γερμανική κυβέρνηση
Η Γερμανία απορρίπτει εκκλήσεις γύρω από το ενδεχόμενο να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, για την επίτευξη οικονομικών στόχων στον προϋπολογισμό της. Οι στόχοι αυτοί έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς δανειστές για το τρίτο μνημόνιο, καθώς η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με το οξύ προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα.
«Το ζήτημα των προσφύγων και το πρόγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, δε θα πρέπει ν' αναμειγνύονται», δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
AdTech Ad
Ο εκπρόσωπος ερωτήθηκε σχετικά με την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με την οποία, θα έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα στον προϋπολογισμό της.
Την ιδέα αυτή του Σουλτς απορρίπτει και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Όποιος συγχέει την ευρωπαϊκή πολιτική σταθερότητας με τη μεταναστευτική κρίση, παίζει με τη φωτιά», δήλωσε ο Βέμπερ σε τοπικές εφημερίδες. «Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για το χρέος δεν πρέπει ν' αποδυναμωθούν. Αυτό ισχύει και για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», τόνισε.
Ο Σουλτς, ηγετικό μέλος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μέρκελ υποστηρίζει ότι η μεταναστευτική κρίση επηρεάζει αρνητικά την Ελλάδα περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της, ενώ προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα στον προϋπολογισμό της. «Συνεπώς πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εφαρμογή των κριτηρίων για τη μείωση του ελλείμματος», τονίζει ο Μάρτιν Σουλτς.
Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς φαίνεται να συμφωνούν στη χορήγηση μεγαλύτερης βοήθειας προς την Ελλάδα. Από την άλλη μεριά, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μάνφρεντ Βέμπερ τοποθετούνται πιο σκληρά ως προς την υλοποίηση των στόχων του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, προδιαγράφοντας τις διαχωριστικές γραμμές εντός της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και γύρω από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η χθεσινή συνέντευξη Μέρκελ:
Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της και να προσφέρει καταλύματα σε 50.000 πρόσφυγες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει αυτό το στόχο, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύθηκαν σήμερα.
Η Αυστρία, ένα από τα τελευταία περάσματα προς τη Γερμανία για εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών, επέβαλε πρόσφατα συνοριακούς περιορισμούς, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη και προκαλώντας τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
«Αρχικά η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διαμορφώσει χώρους καταλυμάτων για 50.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015», δήλωσε η Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ “Bild am Sontag.” «Η εκκρεμότητα αυτή, πρέπει να επιλυθεί τώρα με ταχύτητα φωτός, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την αξιοπρεπή τους διαβίωση», τόνισε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, υπό την πίεση που δέχεται για να μειωθεί ο αριθμός των προσφυγικών ροών προς τη χώρα της, μετά την είσοδο άνω του ενός εκατ. μεταναστών στη Γερμανία την προηγούμενη χρονιά, δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μεγαλύτερη βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να το κάνει αυτό, αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας. Γι αυτό η ΕΕ πρέπει και θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε πνεύμα αλληλεγγύης», τόνισε η Μέρκελ.
Τόνισε επίσης, ότι η Αυστρία και οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την αλλαγή αυτή της κατάστασης στην Ελλάδα, μετά τη μονομερή απόφασή τους, να επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους.
Ο Τσίπρας έχει κατηγορήσει την Αυστρία και τις βαλκανικές χώρες ότι «καταστρέφουν την Ευρώπη», με την επιβολή συνοριακών περιορισμών προκειμένου να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών που κατευθύνονται βορείως της Ελλάδας.
Από την άλλη μεριά, ο Βαυαρός σύμμαχος της Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ, υποστηρίζει ότι η επιβολή συνοριακών ελέγχων από την Αυστρία, αλλά και άλλες χώρες ήταν προς το καλό της Γερμανίας αφού μείωσε τον αριθμό αφίξεων προς το έδαφος της.
«Πρόκειται για σημείο καμπής στην προσφυγική πολιτική, εξαιτίας της απομόνωσης μεγάλων τμημάτων στη διαδρομή των Βαλκανίων», δήλωσε ο Ζεεχόφερ στο περιοδικό “Der Spiegel.”
http://www.newsbomb.gr/