0

Αυτό γίνεται γιατί από το 2013 κι έπειτα ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει πρόσβαση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης, στο Σώμα της Πυροσβεστικής, ώστε άμεσα να εντοπίζονται οι νομείς/κάτοχοι των αγροτεμαχίων, στα οποία εκδηλώνεται καύση της καλαμιάς χωρίς άδεια, προκειμένου να κινείται η προβλεπόμενη ποινική διαδικασία.

Βέβαια, αν κι ακόμη δεν έχει αρχίσει επίσημα η αντιπυρική περίοδος και επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, και συγκεκριμένα με την υπ’ αριθ. 87834/31.7.15 Εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ισχύουν τα παρακάτω: «Σε περίπτωση που αναφέρεται εγγράφως προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος ότι προκλήθηκε πυρκαγιά από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών ή καύση καλαμιάς, με υπόδειξη του γεωγραφικού στίγματος των αγροτεμαχίων στα οποία σημειώθηκε, η αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναζητά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος, εάν το αναφερόμενο αγροτεμάχιο δηλώθηκε στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης από συγκεκριμένο γεωργό.

Εφόσον έχει δηλωθεί, ο γεωργός ενημερώνεται με συστημένη επιστολή, ότι σύμφωνα με το αντίστοιχο έγγραφο του Πυροσβεστικού Σώματος, υπέπεσε στην παράβαση «Μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών» και θα του επιβληθεί κύρωση Πολλαπλής Συμμόρφωσης, καταχωρίζεται στο Πληροφοριακό Σύστημα έντυπο ειδικού ελέγχου Πολλαπλής Συμμόρφωσης για καύση υπολειμμάτων, με παράβαση στην απαίτηση Α.7, μεγάλης σοβαρότητας και έκτασης εντός εκμετάλλευσης, εκτός και αν από το έγγραφο του Πυροσβεστικού Σώματος προκύπτει ότι η συγκεκριμένη καύση προκάλεσε πυρκαγιά και σε εκτάσεις εκτός της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης, οπότε η έκταση της παράβασης χαρακτηρίζεται ως εκτός εκμετάλλευσης. Παράλληλα προστίθεται παρατήρηση με αναφορά του σχετικού εγγράφου του Πυροσβεστικού Σώματος».

Ήδη πάντως κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες απευθύνουν έκκληση προς όλους τους πολίτες, να μην κάνουν χρήση φωτιάς για τις αγροτικές τους εργασίες, ιδιαίτερα τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες και δυνατό άνεμο και χωρίς να ενημερώνονται πριν από τα δελτία καιρού.

«Επίσης μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι μετά από κάθε αγροτική εργασία πρέπει οπωσδήποτε η τέφρα/στάχτη που απομένει να απλώνεται, να διαβρέχεται και να καλύπτεται επαρκώς με χώμα, ώστε να σβήνει», επισημαίνεται στις ανακοινώσεις των κατά τόπους τμημάτων.

 Φόβος για επιπλέον πέναλτι και ποινικές κυρώσεις

Σημειώνεται πως και φέτος ισχύει απόφαση, που έλαβε το 2015, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος με αφορμή παλιότερα σοβαρά στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες σε εμπρησμούς εκ προθέσεως ή εξ’ αμελείας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, που ακολουθεί το ισχύον νομικό πλαίσιο, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό εκ προθέσεως ή εξ’ αμελείας πέραν των βαρύτατων ποινικών κυρώσεων (που προβλέπουν φυλάκιση 2 έτη έως και ισόβια καθώς και επιβολή χρηματικής ποινής από 2.900 ευρώ έως 150.000 ευρώ) πλέον οι παραβάτες έρχονται αντιμέτωποι ακόμα και με την παύση του δικαιώματος αποζημίωσης (επιδότησης) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ακόμα και σε περιπτώσεις ενδείξεων ενοχής αξιόποινων πράξεων των ίδιων ή μελών των οικογενειών τους (π.χ. πυρκαγιά με σκοπό τη βελτίωση βοσκοτόπου), ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων της επιδότησης που έχουν εισπράξει σαν αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Επίσης όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «εφόσον πρόκειται για δασική έκταση αυτόματα κηρύσσεται ως αναδασωτέα από τη Διεύθυνση Δασών και κοινοποιείται άμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ η απόφαση κήρυξης της αναδασωτέας έκτασης, με απαγόρευση στο εξής της βόσκησης και οποιασδήποτε μορφής ενέργειας και επέμβασης σε αυτή. Επιπλέον οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο».

agronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top