0

- Πιλότος ή επιβάτης βγήκε από το παράθυρο του κόκπιτ ενώ άνδρες των ειδικών δυνάμεων κινούνται

- Αεροπειρατεία και αναγκαστική προσγείωση στις 8:46 για αεροσκάφος της Egypt Air στον αερολιμένα Λάρνακας
- Ο Γ. Δ/ντης του ΥΠΕΞ διαψεύδει τα περί εκκένωσης υποστατικών σε απόσταση 1 χλμ από το αεροσκάφος
- Τελικά ο αεροπειρατής δεν ονομάζεται Ιμπραήμ Σαμάχα, αλλά είναι 59χρονος ονόματι Μουσταφά Σεϊφ Ελντίν
- Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται επιχείρηση εξουδετέρωσης του αεροπειρατή, απομακρύνουν δημοσιογράφους
- Η πρώην σύζυγός του ονομάζεται Μαρίνα Παράσχου πήγε στο αεροδρόμιο για να του μιλήσει
- Υπ. Πολ. Αεροπορίας Αιγύπτου: Δεν φέρει φορητό οπλισμό, δεν επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται η ύπαρξη εκρηκτικών
- Πολιτικά τα κίνητρα του δράστη, κινείται στο χώρο της αντιπολίτευσης και ζητά απελευθέρωση κρατούμενων γυναικών
- Επίσης ζητά να συναντηθεί με αξιωματούχους της Ε.Ε., ενώ κρατά 2 όμηρους επιβάτες και το πλήρωμα
- Στις 9:50 ο αεροπειρατής άφησε ελεύθερα τα γυναικόπαιδα και κάποιους άνδρες μόνο Αιγυπτιακής καταγωγής
- Η πτήση MS 181 εκτελούσε εσωτερική πτήση από Αλεξάνδρεια προς Κάιρο με 72 επιβαίνοντες

14:29 - Έντονη κινητικότητα μέσα και γύρω από το Airbus A-320 της Egypt Air, καθώς ξαφνικά στα πλάνα του ΡΙΚ άνδρας πήδηξε από το παράθυρο του πιλοτηρίου, ενώ κάποιοι άλλοι, προφανώς μέλη του πληρώματος και ίσως κάποιοι από τους 3 επιβάτες εξήλθαν από πλευρική έξοδο του αεροσκάφους.

14:11 - Ο Γεν. Δ/ντης του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Ζήνων διαψεύδει την οδηγία για εκκένωση οικημάτων πλησίον του αεροδρομίου, ενώ συμπλήρωσε ότι παρά το αίτημα για απελευθέρωση γυναικών κρατουμένων στις αιγυπτιακές φυλακές, δεν πρόκειται για περίπτωση τρομοκρατίας, αλλά εξετάζεται ως περίπτωση ασταθούς και διαταραγμένου ψυχικά ατόμου. Ο κ. Ζήνων ανέφερε ότι εξακολουθούν να κρατούνται 3 όμηροι, ευρωπαϊκών χωρών και 5 μέλη του πληρώματος. Τα κίνητρά του παραμένουν μη ξεκάθαρα, παρά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι έχει ζητήσει την απελευθέρωση γυναικών οι οποίες πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και είναι έγκλειστες σε αιγυπτιακές φυλακές.

13:54 - Απομακρύνονται δημοσιογράφοι και εκκενώνονται κτίρια σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το αεροσκάφος, καθώς πιθανολογείται ότι επίκειται επιχείρηση εξουδετέρωσης του αεροπειρατή και υπό τον φόβο ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.

13:22 - Αναμένεται νεότερη ενημέρωση από τον Γ. Διευθυντή του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρο Ζήνωνος, ενώ κατ' απαίτησιν των κυπριακών Αρχών, οι δημοσιογράφοι απομακρύνθηκαν από το χώρο του αεροδρομίου προς τον δρόμο, προάγγελος σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΡΙΚ ειδικής επιχείρησης για εξουδετέρωση του δράστη.

13:20 - Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση από το Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου ο δράστης δεν φέρει φορητό οπλισμό, ενώ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το αν ο αεροπειρατής είναι ζωσμένος με εκρηκτικά. Αεροσκάφος της Egypt Air κατευθύνεται στην Λάρνακα προκειμένου να παραλάβει τους απελευθερωθέντες ομήρους.

13:10 - Οι όμηροι πλέον είναι δύο επιβάτες ένας Βρετανός, ένας Σκωτσέζος και 4 μέλη του πληρώματος. Στο αεροσκάφος επέβαιναν επιβάτες διαφόρων υπηκοοτήτων, μεταξύ αυτών, Ισραηλινοί, Βρετανοί, Ολλανδοί και Αμερικάνοι, καθώς και δεκαεξαμελές πλήρωμα.

12:59 - Η συνάντηση με την 51χρονη Ε/κ πρώην σύζυγός του Μαρίνα Παράσχου και μητέρα των 4 παιδιών τους, 2 αγοριών και 2 κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 20-30 ετών, έγινε καθαρά για λόγους επικοινωνίας των αιτημάτων του. Ένα πέμπτο παιδί που είχαν αποκτήσει βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο πριν από μερικά χρόνια. Εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο το κατά πόσον είναι ζωσμένος ή όχι με εκρηκτικά. Στα αιτήματά του 59χρονου πρώην αξιωματικού του Αιγυπτιακού Στρατού σε 4σελιδο γράμμα που πέταξε από το αεροπλάνο, συμπεριλαμβάνεται η απελευθέρωση από την κυβέρνηση Σίσι, έγκλειστων στις φυλακές γυναικών οι οποίες πρόσκεινται στην αντιπολίτευση. Κυβερνήτης, συγκυβερνήτης, υπεύθυνος ασφαλείας και 3 επιβάτες κρατούνται ακόμα όμηροι.

12:56 - Τα πρώτα του αιτήματα έκανε ο άνδρας που κατέλαβε νωρίς το πρωί της Τρίτης στο αεροπλάνο της EgyptAir που είχε απογειωθεί από το πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας με προορισμό το Κάιρο αλλά μετά την αεροπειρατεία κατέληξε στη Λάρνακα. Φέρεται να ζητά, μεταξύ άλλων, απελευθέρωση κρατούμενων γυναικών στις αιγυπτιακές φυλακές.

12:54 - Πλήρης ανατροπή καθώς ο Ιμπραΐμ Σαμάχα ήταν επιβάτης που απελευθερώθηκε, ενώ αναφέρεται ότι ο αεροπειρατής φέρει το όνομα Μουσταφά Σαϊφετίν.

12:26 - Μια οικογενειακή τραγωδία πίσω από την αεροπειρατεία, καθώς ο Mουσταφά Σεϊφετίν και η Κύπρια πρώην σύζυγός του έχουν αποκτήσει μαζί πέντε παιδιά. Ωστόσο, πριν από χρόνια, ένα παιδί τους βρήκε τραγικό θάνατο σε δυστύχημα με μοτοσικλέτα μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το πρώτο κέντρο διαχείρισης κρίσεως βρίσκεται στο αεροδρόμιο Λάρνακας με επικεφαλής τον Διοικητή της ΜΑΔΔ ο οποίος έχει και το κεντρικό πρόσταγμα και μαζί του βρίσκεται ο Διοικητής της ΚΥΠ και διαπραγματευτές της Αστυνομίας, ειδικά εκπαιδευμένοι, οι οποίοι βρίσκονται σε συνομιλίες με τον αεροπειρατή ο οποίος μιλά αραβικά.

Το δεύτερο κέντρο διαχείρισης κρίσεως βρίσκεται στο επιτελείο της ΜΑΔΔ στη Λευκωσία με επικεφαλής τον Υπαρχηγό της ΜΑΔΔ και το τρίτο κέντρο βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών.

12:24 - Σύμφωνα με πληροφορίες από Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου παραμένουν ως όμηροι τρεις επιβάτες, δύο πιλότοι  μια αεροσυνοδός και ενας φρουρός ασφαλείας.

12:02 - Είναι στο αεροδρόμιο η Ε/κ πρώην σύζυγός του αεροπειρατή, στο μικρό της όνομα Μαρίνα. Είχαν λάβει διαζύγιο ήδη από το 1994, ενώ πολύ πιθανόν, ήδη να συνομιλούν, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του ΡΙΚ, ενώ μάλλον ήταν μπλόφα η ύπαρξη εκρηκτικών στο αεροσκάφος.

11:45 - Εξακολουθεί είτε να κρατά 18 από τους 55 επιβάτες είτε το 7μελες πλήρωμα ο 59χρονος αεροπειρατής, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να εντοπιστεί η Ε/κ πρώην σύζυγος του αεροπειρατή, καθώς αυτό είναι το μοναδικό του αίτημα. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το πλήρωμα έχει αφεθεί ελεύθερο, ενώ οι 18 όμηροι είναι επιβάτες, πιθανότατα υπήκοοι δυτικών κρατών, καθώς στο αεροσκάφος επέβαιναν Ολλανδοί, Βρετανοί και Αμερικανοί. 

11:32 - Ο 59χρονος Ιμπραΐμ Σαμάχα, είτε Αιγύπτιος, είτε Λίβυος, ο άνδρας που έκανε την αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Egypt Air, το οποίο προσγειώθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου είναι καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Ατλάντα στις ΗΠΑ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες των Κυπριακών ΜΜΕ

Όπως μεταδίδουν Κυπριακά ΜΜΕ, ο αεροπειρατής της Egypt Air δεν είναι 27 ετών όπως μεταδόθηκε νωρίτερα από διεθνή Μέσα, αλλά 59 ετών και η Κύπρια γυναίκα την οποία ζήτησε να δει και να της δώσει 4σελιδη επιστολή έχει μαζί του τέσσερα παιδιά.

Αυξάνεται έτσι η πιθανότητα ο αεροπειρατής να είναι ο άνδρας της φωτογραφίας που ήδη κάνει το γύρο του κόσμου.

11:06 - Ο αεροπειρατής του αεροσκάφους της EgyptAir ζήτησε άσυλο στην Κύπρο, μετέδωσε το κυπριακό ραδιόφωνο. Ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA. Ο αεροπειρατής, τα κίνητρα του οποίου είναι πιθανόν να είναι προσωπικά καθώς μία πρώην σύζυγός του διαμένει στην Κύπρο, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, καθόταν στη θέση K38 του αεροσκάφους, διευκρίνισε το πρακτορείο. Δεν επιβεβαιώνεται ότι ο δράστης είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.

10:56 - Απομακρύνεται το σενάριο της τρομοκρατίας, ο δράστης πέταξε χαρτί στα αραβικά προκειμένου να δοθεί το γράμμα αυτό στην Κύπρια πρώην σύζυγό του. 

10:42 Η ισραηλινή Haaretz αναφέρει ότι ο αεροπειρατής είναι υπήκοος Λιβύης και ονομάζεται, σύμφωνα με το Sky News, Ιμπραΐμ Σαμάχα και ζητά πολιτικό άσυλο στην Κύπρο, ενώ ζήτησε να παραδοθεί κάποιος φάκελος στην γυναίκα του που διαμένει στην Λάρνακα! Έχει επίσης ζητήσει μεταφραστή.

10:41 Νεότερο tweet της Egypt Air, στο οποίο επιβεβαιώνεται η απελευθέρωση όλων των επιβατών, εκτός 4 που είναι ξένοι υπήκοοι, πιθανότατα Αμερικανοί και Βρετανοί.

10:40 Τηλεφωνική επικοινωνία Ανασταδιάδη - Σίσι

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης διέκοψε την συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ αλ Σίσι.

10:32 Ερωτική απογοήτευση η αιτία της αεροπειρατείας;
Κυπριακά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι τα αίτια που οδήγησαν στην αεροπειρατεία του αεροπλάνου της Egypt Air είναι προσωπικά καθώς ο αεροπειρατής έχει ζητήσει να στείλει γράμμα τεσσάρων σελίδων, γραμμένο στα αραβικά, σε γυναίκα που βρίσκεται στην Κύπρο. Το όνομα της γυναίκας έχει ήδη δοθεί στις αρχές!

10:31 - Δεν επιβεβαιώνεται ακόμα η πληροφορία ότι ο αεροπειρατής/αεροπειρατές ζητά να δοθεί σε συγκεκριμένο πρόσωπο επιστολή, πιθανόν γυναίκα, ενώ η έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, αναφέρει ότι ο δράστης ενδεχομένως δεν είναι αιγυπτιακής καταγωγής και ζητά άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

10:28 - Σύμφωνα με τον Δ/ντη του ΥΠΕΞ, Αλένξανδρο Ζήνωνος δόθηκε η άδεια για προσγείωση στο αεροσκάφος, καθώς δεν διέθετε επαρκή καύσιμα για να συνεχίσει την πτήση του. Δεν επιβεβαίνεται η πληροφορία για το ότι ο/οι δράστες είναι ζωσμένοι με εκρηκτικά. Σε άμεση επικοινωνία με τις Αιγυπτιακές Αρχές. Πέρα από το πλήρωμα, επέβαινε και προσωπικό της Egypt Air, περίπου 15-20 πρόσωπα κρατούνται ακόμα, πιθανόν όλοι μέλη της Egypt Air, ενώ περίπου 70 επιβάτες έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

10:21 - Αιγυπτιακή δημοσιογραφική πηγή αναφέρει ότι ο αεροπειρατής δεν μιλά απευθείας με τις Αρχές, αλλά είτε χρησιμποιεί τον ένα εκ των πιλότων, ονόματι Ομάρ Τζαμάλ, είτε πλέον γίνεται λόγος και για δεύτερο αεροπειρατή. Προς το παρόν αν και υπάρχει επαφή με τις κυπριακές Αρχές παραμένει άγνωστο αν έχει διατυπωθεί κάποιο αίτημα.

10:10 - Εξακολουθούν οι αντικρουόμενες πληροφορίες γύρω από τον αριθμό των επιβατών. Στους 81 ή 85 αναφέρουν κάποιες πηγές, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο άλλες πηγές κάνει λόγο για 55 άτομα. Αν το τελευταίο σενάριο ευσταθεί, αυτό σημαίνει ότι κρατούνται πλέον μόνο 5 άτομα, πιθανόν το πλήρωμα.

10:09 - Χαλαρώνει ο "κλοιός" γύρω από το Airbus, καθώς φαίνεται να απομακρύνονται κάποια από τα οχήματα της Πυροσβεστικής που βρίσκονται γύρω από αυτό. 

10:00 - Απελευθερώθηκαν 50 επιβάτες με τις χειραποσκευές τους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με λεωφορεία. 

9:50 - Απευλευθερώνονται οι πρώτοι όμηροι του/των αεροπειρατών, κυρίως γυναικόπαιδα και λίγοι άνδρες αποκλειστικά αιγυπτιακής καταγωγής, ενώ άγνωστο παραμένει αν υπάρχουν επιβάτες άλλων εθνικοτήτων.

Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει από πλευράς αιγυπτιακών ή κυπριακών Αρχών, πέραν του tweet της Egypt Air με το οποίο επιβεβαιώνεται η αεροπειρατεία.

9:00 - Στο ΥΠΕΞ έχει στηθεί το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων. Τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών. Συγκοινωνιών και Δημοσίας Τάξεως συντονίζονται και εφαρμόζουν συγκεκριμένα πολύπλοκα σχέδια δράσης και αντιμετώπισης συγκεκριμένων καταστάσεων, ενώ οι Αρχές της Δημοκρατίας βρίσκονται ήδη σε επαφή με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις τρίτων χωρών.

ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ
Το Αirbus των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στο οποίο εκδηλώθηκε η αεροπειρατεία, εκτελούσε εσωτερικό δρομολόγιο Αλεξάνδρεια - Κάιρο, επιβαίνουν 75 επιβάτες και 7 μελές πλήρωμα. Αίτημα του/των αεροπειρατών ήταν να κατευθυνθεί άμεσα το αεροσκάφος στον διεθνή αερολιμένα Λάρνακας.

Η Egypt Air επιβεβαιώνει μέσω twitter την αεροπειρατεία, αλλά καμία άλλη επίσημη ανακοίνωση δεν έχει πραγματοποιηθεί, είτε από πλευράς αιγυπτιακών Αρχών, είτε των αντίστοιχων κυπριακών. 

Το Airbus απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση λίγο μετά τις 8:30 π.μ. στον διεθνή αερολιμένα Λάρνακας, κατόπιν σχετικής άδειας. Το αεροδρόμιο έκλεισε με αποτέλεσμα την εκτροπή όλων των πτήσεων που προσέγγιζαν το αεροδρόμιο προς τον αερολιμένα Πάφου και αεροδρόμια γειτονικών χωρών. 

Ανησυχητικό σημάδι είναι το γεγονός ότι ο/οι αεροπειρατές αφήνουν ελεύθερα αυτή την στιγμή (9:20 π.μ.) μόνο γυναικόπαιδα και αποκλειστικά αιγυπτιακής καταγωγής. Το δίκτυο Al Arabiya αναφέρεται μόνο σε ένα αεροπειρατή ο οποίος είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και έχει τοποθετήσει βόμβα στο αεροσκάφος. Το όνομα του ενός πιλότου είναι Ομάρ Τζαμάλ, αναφέρει το αραβικό δίκτυο, ενώ ένας φέρεται να είναι ο αεροπειρατής ο οποίος σηκώθηκε και απείλησε τον κυβερνήτη ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.

Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στα 70 μίλια από την Κύπρο, με αίτημα του/των αεροπειρατών την προσγείωση του αεροσκάφους στην Λάρνακα. Αυτή την στιγμή γίνονται διαβουλεύσεις με τον/τους δράστες, ενώ το αεροσκάφος βρίσκεται απομονωμένο από δυνάμεις της Κυπριακής Αστυνομίας. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν έχουν διατυπωθεί κάποια αιτήματα εκ μέρους του ή των αεροπειρατών, ενώ άγνωστο παραμένει αν και τι φορητό οπλισμό φέρουν, πέραν των εκρηκτικών.

ΚΑΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ - Η ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ 1978 ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

Να σημειώσουμε ότι το 1978 είχε σημειωθεί αεροπειρατία και πάλι σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών το οποίο είχε προσγειωθεί στην Λάρνακα. Τότε οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου είχαν δικοπεί και απεκαταστάθησαν μόλις πριν από λίγα χρόνια, καθώς Αιγύπιοι κομμάντος είχαν μεταβεί κρυφά στο αεροδρόμιο Λάρνακας, χωρίς άδεια των κυπριακών αρχών για ανακατάληψη του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να γίνει μακελειό, με πολλούς κομμάντος Αιγύπτιους να πέφτουν νεκροί από τα πυρά Κύπριων Καταδρομέων που είχαν διαταχθεί να επέμβουν και δεν γνώριζαν τις κινήσεις των Αιγυπτίων για ανακατάληψη του αεροσκάφους και εξουδετέρωση των αεοροπειρατών. 


newsit.com.cy

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top