Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν η Δασική Υπηρεσία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού Πρέβεζας λόγω της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης κυψελών με μελίσσια στους δασικούς δρόμους χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων.

Μιλώντας στον Prisma 91,6 o Διευθυντής Δασών Βασίλης Δάλαρος  ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πρόβλημα με τους μελισσοκόμους στο Νομό Πρέβεζας καθώς εναποθέτουν κυψέλες ανεξέλεγκτα σε δάση κυρίως από πεύκα.  Οι δασικές υπηρεσίες, λόγω της παρουσίας των κυψελών, αδυνατούν να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο την ώρα που οι εργολαβίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναγκάζονται έτσι να κάνουν εκκλήσεις στους μελισσοκόμους να αλλάξουν χώρο για τις κυψέλες τους καθώς είναι τοποθετημένες κατά μήκος δασικών δρόμων ή σε απόσταση μικρότερη των 25 μέτρων, την ελάχιστη απόσταση δηλαδή που προβλέπει η νομοθεσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μελισσοκόμοι από την στιγμή που εναποθέτουν κυψέλες σε μια περιοχή, η μετεγκατάστασή τους σε κοντινή περιοχή  καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 5-6 χιλιόμετρα απόστασης ώστε τα μελίσσια να παραμείνουν στη νέα τους έδρα. Αυτό αποτελεί και  το βασικό άλλοθι των μελισσοκόμων.

Θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν αρκετές αναφορές και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία αδυνατεί να πραγματοποιήσει περιπολίες στις περιοχές που βρίσκονται οι παράνομα τοποθετημένες κυψέλες, άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχουν και Πυροσβέστες που είναι αλλεργικοί και έχει καταγραφεί και περιστατικό πριν από μερικά χρόνια.

Οι μελισσοκόμοι που τοποθέτησαν τις κυψέλες στο οδικό δίκτυο ή σε μικρή απόσταση θα πρέπει άμεσα να  επισκεφθούν την Δασική Υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια να τους υποδείξει τις εκτάσεις εκείνες και τους προβλεπόμενους όρους για να μετεγκαταστήσουν τις κυψέλες τους, ανέφερε ο κ. Δάλαρος, ο οποίος τόνισε ότι οι υπηρεσίες έχουν τη διάθεση να δώσουν με σχετικά εύκολο τρόπο την κατάλληλη άδεια προκειμένου και οι μελισσοκόμοι να έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν τις κυψέλες αλλά να μην υπάρχει κίνδυνος και να γίνει με νόμιμο τρόπο.

www.prevezatoday.gr

Ακούστε τον κ Δάλαρο:



 
Top