0


Αντιμέτωποι με σημαντικές επιβαρύνσεις θα βρεθούν οι φορολογούμενοι με εκκαθαριστικό που ξεπερνά τα 20.000 ευρώ ετησίως, καθώς επί τάπητος βρίσκεται σχέδιο της κυβέρνησης με επώδυνες ανατροπές που επηρεάζουν άμεσα τη συγκεκριμένη εισοδηματική κατηγορία.

Οι επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΟΙΚ, προέρχονται από αλλαγές στις κλίμακες φορολόγησης του εισοδήματος από κάθε πηγή, με σειρά παρεμβάσεων όπως η αύξηση των συντελεστών και η προσθήκη νέων φορολογικών κλιμακίων.Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των εσόδων και την εύρεση ισοδύναμων για τη μη υλοποίηση ορισμένων προαπαιτούμενων κυρίως στον χώρο του Ασφαλιστικού, το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να διευρύνει τη φορολογική κλίμακα, επιβαρύνοντας συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Μεταξύ άλλων στρέφει την προσοχή του σε ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μισθώματα από ενοικιάσεις κατοικιών και καταστημάτων, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην εφημερίδα Real News, οι επιβαρύνσεις προέρχονται κατά κύριο λόγο από αλλαγές στις κλίμακες φορολόγησης του εισοδήματος από κάθε πηγή, με παρεμβάσεις όπως η αύξηση των συντελεστών και η προσθήκη νέων φορολογικών κλιμακίων.

Στόχος είναι η άντληση εσόδων ύψους 53,8 δις ευρώ το 2016, 3 δις περισσότερα από το τρέχον έτος. Υπενθυμίζεται ότι βάσει Μνημονίου, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί κατά 2,25 δις ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Για το 2015 το «ψαλίδι» διαμορφώνεται στα 450 εκατ. ευρώ

Στην... πρέσα οι φοροαπαλλαγές

Παράλληλα, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο της κατάργησης του συνόλου των φοροαπαλλαγών, χωρίς να εξαιρούνται και τα προνοιακά επιδόματα (3,6 δις ευρώ η ετήσια δαπάνη), ενώ επίκειται αύξηση των έμμεσων φόρων με το βασικό επιχείρημα ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν ως ισοδύναμα για την κάλυψη προαπαιτούμενων στην «καυτή πατάτα» του Ασφαλιστικού.

Αναλυτικά:

- Μισθοί/Συντάξεις
Δεδομένες θεωρούνται οι παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολόγησης μισθών και συντάξεων, προκειμένου να... βγουν τα νούμερα. Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν την εξάντληση της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ σε σημαντικά χαμηλότερο ύψος εισοδήματος από τα 42.000 ευρώ, όπως γίνεται σήμερα. Η αύξηση θα επέλθει και με την προσθήκη νέων κλιμακίων φορολόγησης. Εξετάζεται οι τρεις κλίμακες να αυξηθούν, σε 7-9 με τη χαμηλότερη να αρχίζει από το 8% και η υψηλότερη να φθάνει το 52% ή ακόμα και το 55% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.

- Ελεύθεροι επαγγελματίες/ αγρότες
Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν αύξηση του ανώτατου συντελεστή από 33% έως και 45%.

Στο πλαίσιο των αλλαγών αναμένεται να αντιμετωπιστεί και η δέσμευση του μνημονίου για αύξηση του συντελεστή φορολογίας των αγροτών από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.

- Ενοίκια
Δεδομένη θεωρείται η αλλαγή της κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων.

Επί τάπητος βρίσκεται η αύξηση των υφιστάμενων συντελεστών από το 11% για το πρώτο κλιμάκιο στο 15% και από το 33% στο 35% για το δεύτερο.

Επίσης, θα εξεταστεί η δημιουργία μικρού αφορολόγητου και η θέσπιση τρίτου υψηλότερου κλιμακίου με συντελεστή 45% για εισόδημα από ενοίκια πάνω από ένα όριο -π.χ. τα 50.000 ευρώ.

zougla.gr

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top