0

 
 Η Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης συστάθηκε το 2002 στην 6η Ε.Μ.Α.Κ. Πατρών. Βασική αποστολή της ομάδας είναι η δραστηριοποίηση της σε φυσικές καταστροφές και ιδιαίτερα σε σεισμούς, ενώ σκοπός της είναι ο εντοπισμός ανθρώπων σε ερείπια. Σταδιακά στην ομάδα ανατέθηκαν και άλλες αρμοδιότητες όπως ο εντοπισμός εξαφανισμένων ατόμων σε μορφολογικά δύσβατες περιοχές ως αρωγή στην ΕΛ.ΑΣ.
   Σήμερα η μονάδα διαθέτει δυο σκύλους-διασώστες, τον Τονέρ και τον Μαξ. Πρόκειται για δυο χαρισματικούς σκύλους οι οποίοι έχουν πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους.
   Ο Τονέρ είναι ράτσας Μαλινουά που επιλέχτηκε από εκτροφείο της Γαλλίας, γι αυτό και υπακούει σε εντολές μόνο στην γαλλική γλώσσα. Αναλαμβάνει αποστολές από το 2003 και υπεύθυνος γι΄αυτόν είναι ο κ. Χαμουζάς Γρηγόριος (Αρχιπυροσβέστης Π.Σ., προϊστάμενος της Κ.Ο.Ε.Δ. στην Πάτρα και εκπαιδευτής διασωστικών σκύλων).
   Αντίστοιχα ο Μαξ είναι Λαμπραντόρ ρετριβερ από εκτροφείο της Ολλανδίας που έχει αναλάβει την εκπαίδευση του ο κ. Γεώργιος Χατζής (Αρχιπυροσβέστης Π.Σ.) Πρόκειται για ένα σκυλί φαινόμενο, αφού αναγνωρίζει τριάντα δύο εντολές στην γερμανική γλώσσα ενώ η νοημοσύνη του αντιστοιχεί σε τεσσάρων ετών παιδί..
   Η εκπαίδευση των σκύλων-διασωστών είναι συνεχής και απαιτητική. Η πρώτη εκπαίδευση τους έγινε στην 1η Ε.Μ.Α.Κ. Ελευσίνας όπου ειδικεύτηκαν στην διάσωση σε ερείπια, ανεύρεση ατόμων σε ανοιχτό έδαφος και στην ιχνηλασία χιονοσκεπών περιοχών (περίπτωση χιονοστιβάδας). Λόγο της εκπαίδευσης τους τα σκυλιά είναι σε θέση να αυτενεργούν ανάλογα με το συμβάν που αντιμετωπίζουν. Βέβαια δεν θα αναδεικνύονταν όλες αυτές οι ικανότητες τους αν δεν υπήρχε σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σκύλου και εκπαιδευτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα , ο Μαξ με τον κ. Χατζή  που ενεργούν σαν αδιάσπαστη οντότητα με αποτέλεσμα την επιτυχή έκβαση κάθε αποστολής τους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο ρόλος ενός εκπαιδευτή σκύλου διάσωσης είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Οι  κ. Χατζής και κ. Χαμουζάς αφιερώνουν πολύ χρόνο και διάθεση από την προσωπική τους ζωή για την φροντίδα και την εκπαίδευση των σκυλιών. Η επαφή  μαζί τους είναι καθημερινή και επί εικοσιτετραώρου βάσεως καθώς αποτελούν μέλη της οικογένειας τους.
   Είναι αναμφίβολα οι αφανείς πρωταγωνιστές της 6η Ε.Μ.Α.Κ. καθώς φέρουν εις πέρας εξειδικευμένες και επικίνδυνες αποστολές. Ο Τονέρ και ο Μαξ εκφράζουν έμπρακτα την από αιώνων αγάπη του σκύλου προς τον άνθρωπο . μέσα από την αφοσίωση τους προς το ανθρώπινο είδος, αποτελούν έναν από τους βασικότερους συντελεστές για την διάσωση της ανθρώπινης ζωής. 

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top