0



Οδοστρωτήρας έως 40% σε κύριες και επικουρικές



Μειώσεις έως 30% στις νέες κύριες συντάξεις, έως 40% στις καταβαλλόμενες επικουρικές, μειώσεις στο ΕΚΑΣ, στα εφάπαξ και στα μερίσματα, αλλαγές στις συντάξεις χηρείας και επιβολή εισφοράς 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες - αγρότες περιλαμβάνει το βαρύ πακέτο των εννέα μέτρων για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό.
Εκπληκτικό είναι πάντως ότι ο υπουργός Εργασίας «ανακαλύπτει» αυξήσεις στις συντάξεις με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο! Οπως δήλωσε χθες «καμία χαμηλή ή μεσαία επικουρική δεν πρόκειται να μειωθεί» αλλά ότι οι μειώσεις θα αφορούν μόνο το 10% των συνταξιούχων. Μίλησε ακόμη για δυνατότητα χρήσης «λελογισμένης αύξησης των εισφορών» και χρήση των αποθεματικών των Ταμείων. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε πως «υπολογίζουμε ότι το 80% του πληθυσμού των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ό,τι στο παρελθόν» και «για το 80% των μισθωτών οι νέες συντάξεις είναι υψηλότερες από τις σημερινές». 



Ειδικότερα:
1 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ. Οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις σχεδιάζεται να περικοπούν 10%-40% για ποσά άνω των 120 ευρώ. Η μεγάλη εμπλοκή στη διαπραγμάτευση είναι το ακριβές ύψος των περικοπών στις επικουρικές. Η λύση αναζητήθηκε με μέτρα που περιλαμβάνουν μείωση επικουρικών κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, αύξηση των εισφορών (κατά 1,5 μονάδα για 3 χρόνια ή κατά 1 μονάδα για 6 χρόνια) και αξιοποίηση - εκποίηση μέρους της περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), .

2 ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Οι νέες κύριες συντάξεις (όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ) θα είναι μειωμένες από 10% έως 30%. Κι αυτό γιατί ο συντάξιμος μισθός θα καθορίζεται με τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου ενώ οι συντελεστές αναπλήρωσης που μειώνονται, συνυπολογίζοντας και την καταβολή της εγγυημένης από το κράτος εθνικής σύνταξης, ευνοούν ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους, στο πλαίσιο της εσωτερικής αλληλεγγύης υπέρ των πιο «αδύναμων». Οι μέσες συντάξιμες αποδοχές (που θα υπολογίζονται πλέον με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο και όχι με την καλύτερη πενταετία, διετία κ.ά.) θα κυμαίνονται από 600 ευρώ (το χαμηλότερο ποσό για πλήρη απασχόληση) έως 2.000 ευρώ (το υψηλότερο).

3 ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ. To ύψος της εθνικής σύνταξης καθορίστηκε στα 384 ευρώ ύστερα από 20 έτη ασφάλισης, ενώ θα υπάρχει μείωση του ποσού κατά 2% για κάθε έτος κάτω των 20 και έως την 15ετία, που παραμένει το όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Με 15 χρόνια ασφάλισης προκύπτει εθνική σύνταξη 345,6 ευρώ, με 16 χρόνια ασφάλισης προκύπτουν 353 ευρώ, με 17 χρόνια 361 ευρώ, με 18 χρόνια 368 ευρώ και με 19 χρόνια 376 ευρώ.

4 ΕΙΣΦΟΡΕΣ. Επιβάλλεται εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών (από 1.1.2017). Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί σταδιακά έως το 2021 για τους αγρότες (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, με αντίτιμο όμως χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη). Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%. Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους και 17% για τα επόμενα τρία.

5 ΠΛΑΦΟΝ. Θεσπίζεται  ανώτατο όριο συνταξιοδοτικού εισοδήματος στα 3.088 ευρώ μεικτά για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία και στα 2.304 ευρώ για όσους λαμβάνουν μία σύνταξη. Σήμερα το ανώτατο όριο για όσους λαμβάνουν πάνω από μία σύνταξη είναι τα 3.680 ευρώ και για όσους λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη τα 2.773 ευρώ.

6 ΕΦΑΠΑΞ. Περικοπές στα εφάπαξ έως 20%. Το υπό διαπραγμάτευση σχέδιο του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου εξισώνει παλαιούς και καινούργιους ασφαλισμένους και προβλέπει πως θα εφαρμοστεί για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις - περί τις 62.000 στους 37 τομείς και κλάδους Πρόνοιας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

7 ΜΕΡΙΣΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Μειώσεις άνω του 30% έρχονται και για το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων, αφού το ΜΤΠΥ είναι στο κόκκινο και αδυνατεί να πληρώσει τα μερίσματα στους 284.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους του.

8 ΕΚΑΣ. Από 1/1/2016 περίπου 60.000 δικαιούχοι σταματούν να παίρνουν το επίδομα λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και σταδιακά μέχρι 1/1/2020 κόβεται το επίδομα και στους υπόλοιπους, ώστε να καταργηθεί εντελώς. Εάν λάβουμε υπόψη ότι αυτό το δικαιούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 οικογένειες θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος 193 ευρώ κατά μέσο όρο.

9 ΧΗΡΕΙΑΣ. Για τις συντάξεις χηρείας θα προβλέπεται όριο ηλικίας για τη λήψη της σύνταξης χηρείας το 55ο (από το 57ο που είχαν αρχικώς θέσει οι δανειστές). Οσοι είναι νεότεροι θα λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνο για 3 χρόνια, εκτός αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα.

http://www.tanea.gr/

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top