0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την ψευδεπίγραφη Αναδιάρθρωση και Αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος:

Οι ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, θα συνεχίσουν να λειτουργούν με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, δεν θα ενισχυθούν με προσωπικό, εξοπλισμό, μέσα, υποδομές, όπως απαιτείται.

Δεν πρόκειται να γίνουν τα απαιτούμενα αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, για να προλαμβάνονται και να περιορίζονται οι μεγάλες καταστροφές στην πατρίδα μας.

Το μόνο που δημιουργείται είναι ο τεράστιος γραφειοκρατικός Μηχανισμός για τη διαχείριση κινδύνων, απειλών και καταστροφών, που θα προσθέσει και άλλα μεγάλα προβλήματα και δυσλειτουργίες σε επίπεδο συντονισμού και όχι μόνο.

Παραχωρούνται κρατικές αρμοδιότητες, δομές, καθώς και αρμοδιότητες πυροσβεστικών υπηρεσιών, σε Δήμους, Περιφέρειες, Εθελοντικές Ομάδες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Συνεχίζεται και διευρύνεται η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών του Π.Σ. με τις συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, δίκτυα και ειδικές εγκαταστάσεις. Η Πυροσβεστική Ακαδημία, θα πουλάει εκπαιδευτικές και ερευνητικές υπηρεσίες, σε φορείς και σε πολίτες.

Προωθείται όλο και περισσότερο, η μεγαλύτερη εμπλοκή της υπηρεσίας μας με τη λεγόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμους και Περιφέρειες).

Τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές θα τις πληρώσει πολύ ακριβά ο λαός για πολλοστή φορά, με τα ίδια τραγικά αποτελέσματα τις μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες, υποδομές, στο περιβάλλον, με τον κίνδυνο να υπάρξουν και πάλι νέα θύματα.

Σε ότι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των πυροσβεστών, το νομοσχέδιο προβλέπει:

Επιφυλακές, σε συχνή, τακτική βάση με αφορμή τους δείκτες επικινδυνότητας και διεύρυνση της απλήρωτης υπερεργασίας.

Αξιολόγηση με «τεχνοκρατική» μέθοδο, των υπαλλήλων, των υπηρεσιών των κλιμακίων και αμφισβητούμενες κρίσεις και προαγωγές του προσωπικού.

Ξεσπίτωμα με μεταθέσεις, αποσπάσεις, μετακινήσεις, για τη συντριπτική πλειοψηφία των μόνιμων συναδέλφων, για να μπαλώνονται οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.

Ως συνέχεια της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. που νομοθέτησε το ξεσπίτωμα των πυροσβεστών που προσλήφθηκαν από το 2006 και μετά, έρχεται τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. να ξεσπιτώσει όλους τους πυροσβέστες που έχουν μέχρι 28 – 29 χρόνια υπηρεσίας.

Με τον νέο Κανονισμό Μεταθέσεων καταργείται το αμετάθετο στην πόλη συμφερόντων, εισάγεται το «ξεσπίτωμα με τα μόρια» και επιβάλλονται χωρίς τη θέληση μας:

Μεταθέσεις για πυροσβέστες που συμπληρώνουν 6ετία, στον νομό συμφερόντων τους.

Τακτικές και Έκτακτες μεταθέσεις, για στελέχωση υπηρεσιών ανά την επικράτεια.

Αποσπάσεις για υπηρεσιακούς λόγους, χωρίς χρονικό όριο στη διάρκειά τους.

Διεύρυνση των μετακινήσεων (για μόνιμους και 5ετείς υπαλλήλους), εντός νομού.

Θα καλύπτουμε κενές θέσεις σε όλη τη χώρα και θα περιμένουμε χρόνια για να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, αν τελικά θα επιστρέψουμε.

Το νέο Σύστημα Μεταθέσεων της κυβέρνησης:

Ξεσπιτώνει ανθρώπους με δυσβάστακτες οικογενειακές υποχρεώσεις, με μεγάλα οικονομικά βάρη, με στεγαστικά δάνεια.

Ξεσπιτώνει ανθρώπους που προγραμμάτισαν τη ζωή τους, με κύριο γνώμονα το αμετάθετο που είχαν στην πόλη συμφερόντων τους, όπως είχε θεσπιστεί νομοθετικά από το 1996.

Θα τινάξει στον αέρα προγραμματισμούς ετών και θα διαλύσει οικονομικά χιλιάδες πυροσβέστες.

Ποια είναι η στάση και η αντίδραση των προεδρείων και των πλειοψηφιών των συνδικαλιστικών μας οργάνων, απέναντι σε όλες αυτές τις ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των δικαιωμάτων μας και σε βάρος της πολιτικής προστασίας της χώρας;

Το προεδρείο και το Διοικητικό Συμβούλιο της πανελλήνιας Ομοσπονδίας πυροσβεστών (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.), οργανώνουν «κλειστές συνδιασκέψεις» με τους προέδρους και Γενικούς Γραμματείς των πρωτοβάθμιων σωματείων. Θέλουν να συγκαλύψουν την κυβερνητική πολιτική, να αποκρύψουν την ουσία και το στόχο του συνόλου των μέτρων που προωθούνται, να μας αποπροσανατολίσουν και να μας ενσωματώσουν σε όλα αυτά που θα επιβληθούν εναντίον μας, χωρίς να υπάρξει καμία αγωνιστική αντίδραση.

Η Ομοσπονδία και οι πλειοψηφίες των περισσότερων πρωτοβάθμιων σωματείων της συμφωνούν με τη συνολική δομή του νομοσχεδίου. Δεν λένε κουβέντα για την υποβάθμιση της υπηρεσίας μας και της Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Εντοπίζουν μόνο ορισμένα αρνητικά σημεία που «χρήζουν βελτίωσης,» ιδιαίτερα στο «περιβόητο» βαθμολόγιο για το χαμηλόβαθμο μόνιμο προσωπικό. Επικεντρώνονται στην πρόταση, να παίρνουν οι χαμηλόβαθμοι πιο σύντομα τους βαθμούς του Υπαρχιπυροσβέστη, Αρχιπυροσβέστη και του Πυρονόμου και να γίνουν κάποιοι από αυτούς αξιωματικοί. Αποφεύγουν όμως να μας ενημερώσουν ότι στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι με το βαθμολόγιο που προωθείται δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και κατά συνέπεια αν αυτό ισχύει δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στους μισθούς.

Για τον Κανονισμό Μεταθέσεων συμφωνούν, με τις μεταθέσεις (6ετίες), με την κατάργηση του αμετάθετου από την πόλη συμφερόντων μας, με την κατάργηση του αποκλειστικού κριτηρίου της σειράς αρχαιότητας που ισχύει μέχρι σήμερα για τις περιπτώσεις που επιθυμούν να μετατεθούν οι συνάδελφοι από το βαθμό του πυρονόμου και κάτω που είχαν προσληφθεί από το 1996. Συμφωνούν, με τη διάλυση του οικογενειακού προγραμματισμού χιλιάδων πυροσβεστών. Οι προτάσεις που θα υποβάλλουν για τη «βελτίωση» του νομοσχεδίου, έχουν να κάνουν με την καλύτερη κατανομή των μορίων ή με τον πιο μικρό αριθμό των μεταθέσεων, δηλαδή για ένα πιο «αξιοκρατικό ξεσπίτωμα» με μεταθέσεις, αποσπάσεις ή και μετακινήσεις.

Όσα σημεία και να αλλάξουν από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν θα γλιτώσουμε ούτε από το ξεσπίτωμα, ούτε και από όλα τα άλλα που προωθούνται σε βάρος των δικαιωμάτων μας.

Την ίδια στάση και τις ανάλογες πρακτικές με την Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και την πλειοψηφία των σωματείων της, κρατούν και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα συνδικαλιστικά όργανα των μονίμων, 5ετών και εποχικών πυροσβεστών.

Οι διασπαστικές συντεχνιακές ενώσεις των αξιωματικών Ε.Α.Π.Σ. και Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ. ταυτίζονται πλήρως με το νομοσχέδιο και έχουν προτείνει αρκετά από αυτά που περιέχονται στις διατάξεις του και αφορούν το Π.Σ. (Βαθμολόγιο, Κανονισμός Μεταθέσεων, Κρίσεις, Αξιολόγηση, Οπλοφορία προανακριτικών υπαλλήλων, Πρόστιμα σε βάρος και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που ενώ θα έχουν καταστραφεί Π.Χ. από μία πυρκαγιά, μπορεί να χρεωθούν και με πρόστιμο αν κριθεί το συμβάν από αμέλεια ).

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών είναι ο μόνος συνδικαλιστικός φορέας, που αντιστάθηκε και αγωνίστηκε για να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν οι νόμοι των «αναδιοργανώσεων» και των «αναδιαρθρώσεων,» της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος (4249/2014 και 3511/2006).

Αγωνίστηκε με κινητοποιήσεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, στη Βουλή, στο Υπουργείο, στην περιφέρεια, όλα τα προηγούμενα χρόνια και είχε προειδοποιήσει για όλες τις αρνητικές εξελίξεις για το Π.Σ. και την Πολιτική Προστασία, που περιλαμβάνονται και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι η προώθηση του νομοσχεδίου, θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της υπηρεσίας μας, την προστασία και την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Θα καταργήσει τα βασικά και στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που μας έχουν απομείνει.

Δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά μόνο να οργανωθεί εδώ και τώρα αγώνας με συνεχόμενες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, για την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Να διεκδικήσουμε με βάση τις προτάσεις και τις θέσεις της Ε.Α.Κ.Π., την πραγματική ουσιαστική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Π.Σ. και της Πολιτικής Προστασίας, με την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Στην βάση αυτή άμεσα πρέπει να διεκδικήσουμε:

Την αύξηση του προϋπολογισμού για το Π.Σ. με ταυτόχρονη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των πενταετών και εποχικών συναδέλφων, ώστε να καλυφθούν με κατά τόπους προσλήψεις τα μεγάλα κενά, να επιστρέψουν όλοι οι μετατιθέμενοι συνάδελφοι στον τόπο συμφερόντων τους και να μην ξεσπιτωθεί κανένας συνάδελφος!!

Την θέσπιση νέου μισθολογίου με ακώλυτη μισθολογική προαγωγή για όλους τους υπαλλήλους εποχικούς, πενταετείς , χαμηλόβαθμους, Αξιωματικούς. Με διαχωρισμό του βαθμού από την μισθολογική εξέλιξη. Ο βαθμός να αποτελεί προσόν διεκδίκησης θέσης με σχετικό επίδομα. Να προβλέπεται πλήρη αποζημίωση της υπερεργασίας μας όπως για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Να θεσπιστεί το Βαρύ Ανθυγιεινό και επικίνδυνο με σχετικό και εκτός όλων των άλλων να δοθεί σχετικό επίδομα.

Να αντισταθούμε απέναντι σε όλα αυτά που ετοιμάζουν εναντίον μας και να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top