Μπαίνει λουκέτο στην καρδιολογική κλινική!
«Λουκέτο» μπαίνει στην καρδιολογική κλινική αλλά και στο Αιμοδυναμικό του νοσοκομείου της Ρόδου, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού!
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», ο συντονιστής Διευθυντής της καρδιολογικής κ. Νικήτας Μόσχος έστειλε χθες έγγραφο προς την διοίκηση του νοσοκομείου, το οποίο κοινοποιείται στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), και με το οποίο γνωστοποιείται ότι σε περίπτωση που δεν διατεθούν άμεσα τουλάχιστον δύο επικουρικοί γιατροί, τότε οι δύο κλινικές θα κλείσουν!
Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται το γεγονός της σοβαρής έλλειψης επιστημονικού προσωπικού με αποτέλεσμα η Καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου της Ρόδου να έχει απομείνει με 2 ιατρούς και έναν τρίτο για 15 ημέρες τον μήνα δηλαδή 2,5 ιατρούς τον μήνα! Εκ των πραγμάτων λοιπόν είναι αδύνατη η λειτουργία της Καρδιολογικής κλινικής και του αιμοδυναμικού όπου πραγματοποιούνται Στεφανογραφίες και Αγγειοπλαστικές περισσότερες από 350 τον χρόνο εξυπηρετώντας όλο το Νότιο Αιγαίο και εξοικονομώντας τουλάχιστον 150 διακομιδές καρδιολογικές που η κάθε μία έχει κόστος στο κράτος περισσότερα των 30 χιλιάδων ευρώ. Αξίζει δε να σημειωθεί πως το κονδύλι που απαιτείται για τους μισθούς δύο επικουρικών γιατρών που θα προσληφθούν ανέρχεται συνολικά ανά έτος μόλις στις 60.000 ευρώ!
Βέβαια όλα αυτά έχουν κατά καιρούς επισημανθεί τόσο προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας όσο και στις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού γίνονται διορισμοί γιατρών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου υπάρχει και δυνατότητα οδικής πρόσβασης, όχι όμως και στο νοσοκομείο της Ρόδου με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση πως οι κάτοικοι τούτης της ακριτικής περιοχής είναι πολίτες τρίτης κατηγορίας!
Η κατάσταση λοιπόν έχει φθάσει στο απροχώρητο και καθώς έχουμε να κάνουμε με την ανθρώπινη ζωή, είναι επιτακτική η ανάγκη επίλυσης των ζητημάτων αυτών άμεσα!
Είναι καιρός οι υπεύθυνοι σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο να αντιληφθούν ότι το νοσοκομείο της Ρόδου συνεχίζει να λειτουργεί χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει καθημερινά το προσωπικό του.
Αξίζει να σημειωθεί πως για όλα αυτά τα θέματα υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα, αναλυτική ενημέρωση της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κυριακής Κλιάμπα από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου της Ρόδου κ.κ. Νικήτα Μόσχο και Στέλιο Καραταπάνη, οι οποίοι και κατέθεσαν και σχετικό υπόμνημα για τα ζητήματα αυτά.
Πιο συγκεκριμένα τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου αναφέρθηκαν με αριθμούς στις ελλείψεις προσωπικού στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ένα τμήμα που εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς με μόνο δύο Παθολόγους εκ των οποίων ο ένας Επικουρικός, ένας Χειρουργός και δύο ορθοπεδικοί (ο ένας επικουρικός) και το μέγιστο που μπορούν να συμπληρώσουν είναι 15 εφημερίες, την στιγμή που απαιτούνται 4 εφημερίες ημερησίως, δηλαδή 120 τον μήνα.
Όμως σοβαρές ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό έχουν τα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου, ορισμένα εκ των οποίων μετά δυσκολίας λειτουργούν.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατατέθηκε, από τις 150 οργανικές θέσεις που έχει το Νοσοκομείο υπηρετούν μόνο 78 μόνιμοι ιατροί ήτοι το 55% των θέσεων που πρέπει να έχει το Νοσοκομείο, οργανόγραμμα που το καθορίζει το ίδιο το Υπουργείο μετά από περικοπές των εισηγητικών θέσεων του Επιστημονικού του Νοσοκομείου.
Τα τελευταία χρόνια, 32 γιατροί συνταξιοδοτήθηκαν, παραιτήθηκαν, απεβίωσαν και των οποίων οι θέσεις λόγω των επίκαιρων καταστάσεων δεν προκηρύχθηκαν.
Οι 78 αυτοί γιατροί σήμερα είναι κατανεμημένοι σε 35 τμήματα (στο παρελθόν λειτουργούσαν 20 τμήματα και υπηρετούσαν 100 ιατροί). Από τους 32 αποχωρήσαντες ιατρούς, σήμερα υπηρετούν 14 επικουρικοί όμως και αυτοί δεν είναι διασφαλισμένοι αλλά ούτε επαρκούν για τις σημερινές ανάγκες.
Ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό προσωπικό και μάλιστα εκεί το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο. Σήμερα υπηρετούν 100 Νοσηλεύτριες από τις 180 διορισμένες και υπάρχουν 248 κενές οργανικές θέσεις, δηλαδή η κάλυψη του Νοσοκομείου σε νοσηλευτικό επίπεδο είναι κάτω του 40% με αντιστοιχία ασθενούς Νοσηλεύτριας 0,3 δηλαδή για κάθε 3 ασθενείς αντιστοιχεί μία νοσηλεύτρια στο 8ωρο δηλαδή για κάθε 9 ασθενείς μία νοσηλεύτρια το 24ωρο.
Για τον λόγο αυτό οφείλονται περισσότερα από 9.000 ρεπό και οι άδειες του 2014-15 ενώ πληθαίνουν τα προσωπικά προβλήματα του νοσηλευτικού προσωπικού!
Πηγή : Η ΡΟΔΙΑΚΗ