Υπολογισμός σύνταξης με βάση την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ,
πλαφόν στις συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ, αλλά και μείωση των υψηλότερων επικουρικών από 15-20% προβλέπει το νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να υπάρχει έγκρισή του από την ελληνική Βουλή. 


Δέσμευση της κυβέρνησης είναι καταρχήν να μην θιγούν οι κύριες συντάξεις, όπως εξάλλου έχει υποσχεθεί τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός και να υπάρχει η μικρότερη δυνατή μείωση στις επικουρικές συντάξεις, με προσπάθεια να γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση στις χαμηλότερες. 

Όσον αφορά την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αντικατάταση της με κανόνα βιωσιμότητας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά του ενιαίου Ταμείου, η δημιουργία του οποίου επίκειται με την συγχώνευση όλων των ταμείων. 

Όλες οι αλλαγές 

Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να ενσωματώσει όλα τα ταμεία σε ένα στο οποίο θα ενταχθούν, αρχικά ως ξεχωριστές διευθύνσεις, όλοι οι κλάδοι κύριας ασφάλισης μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και ναυτικών.

Όταν γίνει αυτό, το ποσοστό αναπλήρωσης θα κινηθεί περίπου στο 60-65% για 40 χρόνια ασφάλισης και προκειμένου να μην μειωθούν οι παλιές συντάξεις θα υπάρξει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα καλύψει τη διαφορά.

Θα είναι, δε, υψηλότερο για τις χαμηλές συντάξεις απ' οτι για τις υψηλές, καθώς με το νέο σχεδιο θα επιβάλλεται πλαφόν για όσους εισπράττουν σύνταξη πάνω απο 2.500 ευρώ.

Αναφορικά με το εφάπαξ αναμένεται να μειωθεί κατά 10%, ενώ θα υπάρξει και μείωση στα μερίσματα 280.000 συνταξιούχων κατά 30%.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση με βάση την κλίμακα που θα διαμορφωθεί θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων πριν από την εφαρμογή των μειώσεων προκειμένου να δικαιολογηθούν μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί ήδη, καθώς τυχόν επαναφορά των συντάξεων με βάση την απόφαση του ΣτΕ θα επιβαρύνει το κράτος από 2,5 έως 4 δισ. ευρώ.

Τι ζητούν οι δανειστές 

Από την πλευρά τους, οι θεσμοί τονίζουν ότι τα 15 έτη ασφάλισης πρέπει να γίνουν 20, αλλά και να θεσμοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη της βασικής σύνταξης, ειδικά όταν πρόκειται για περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης μετά το 2019. 

Η εθνική σύνταξη, αν ισχύσει αυτό, θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια μέχρι τη συμπλήρωση των γενικών ορίων για την καταβολή πλήρους σύνταξης, είτε με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας είτε του 62ου με 40 όμως έτη ασφάλισης.

Η σύνταξη αυτή θα διαμορφώνεται με βάση το ύψος του συντάξιμου μισθού, τα πραγματικά έτη ασφάλισης του δικαιούχου, τα πλασματικά έτη ασφάλισης, το δικαίωμά του σε πολλαπλές συντάξεις και την ηλικία αποχώρησης του συνταξιούχου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 60%, ενώ οι δανειστές ζητούν να μην υπερβαίνει το 50%.

http://newpost.gr/
 
Top