Τί είπε ο ΑΝΥΠΟΙΚ κ. Χουλιαράκης για την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ
Την απάντησή του σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ κας Αικατερίνης Παπακώστα - Σιδηροπούλου, για την ύλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, έδωσε στη ΒτΕ ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Χουλιαράκης.... Διαβάστε όλο το διάλογο από τα πρακτικά της Βουλής και ακούστε το σχετικό βίντεο κάνοντας κλικ στην εικόνα (07.36΄ - 21.02΄).
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, καταθέτω αυτήν την ερώτηση ως συνέχεια πολλαπλών ερωτήσεων, τις οποίες καταθέσαμε πολλοί συνάδελφοι προς τον Υπουργό Άμυνας, τον κ. Πάνο Καμμένο. Πραγματικά εμφανίζεται μία εικόνα αντικρουόμενων απόψεων Υπουργών σχετικά με το επίμαχο θέμα, δηλαδή με την εφαρμογή της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας και της υλοποίησής της στην προκειμένη περίπτωση, όσον αφορά το υπόλοιπο 50% της απόφασης αυτής.
Όσον αφορά, λοιπόν, τους συνταξιούχους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, θέλω να σας ρωτήσω τα εξής:
Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, στις 7 Οκτωβρίου του 2015, συμμετέχοντας στην Άσκηση «Παρμενίων» είπε επί λέξει, ερωτώμενος για το θέμα της αποκατάστασης των αποδοχών, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι η υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει στο ορατό μέλλον.
Κύριε καθ’ ύλην αρμόδιε Υπουργέ, το ερώτημα είναι αν μπορείτε με βάση αυτή τη δέσμευση του κ. Τσίπρα, του κύριου Πρωθυπουργού, να προσδιορίσετε ποιο είναι το ορατό μέλλον. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα.
Από τον Ιανουάριο του 2015, δηλαδή μόλις συντελέστηκαν οι εκλογές και άρχισε η Κυβέρνηση τη δουλειά της, ο κύριος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Καμμένος, μιλάει διαρκώς –διαρκώς όμως!- για την αποκατάσταση των αποδοχών, αλλά και των συντάξεων. Όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, οι συντάξεις δεν ανήκουν στη δική του αρμοδιότητα. Μόνο εσείς, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών, μπορείτε να πάρετε τις σχετικές αποφάσεις.
Από όσο είναι γνωστό έως τώρα, δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, μεταφορά ποσών από τους κωδικούς εξοπλιστικών προγραμμάτων σε κωδικούς μισθοδοσίας. Ο Υπουργός Άμυνας, όμως, ο κ. Καμμένος επιμένει και με μεγάλη σιγουριά, λοιπόν, μας λέει εδώ ότι αυτό θα συμβεί.
Επειδή, όμως –και κλείνω την πρωτολογία μου, κύριε Πρόεδρε- οποιεσδήποτε κινήσεις, πρωτοβουλίες και πράξεις οικονομικού χαρακτήρα της χώρας παρακολουθούνται από τους Θεσμούς, εγείρεται, κύριε Υπουργέ, όπως αντιλαμβάνεστε, το ερώτημα αν θα συμφωνήσουν με αυτή την πράξη.
Και εν πάση περιπτώσει, κύριε Υπουργέ, τελικώς τι ισχύει; Αυτές οι αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ Υπουργών δείχνουν μία έλλειψη συντονισμού της Κυβέρνησης ή στη χειρότερη περίπτωση δείχνουν ότι κοροϊδεύει την αγωνία –και δεν θέλω να το πιστεύω αυτό- των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε την κυρία Παπακώστα.
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γεώργιος Χουλιαράκης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κυρία Παπακώστα, ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να διευκρινίσουμε το θέμα των συντάξεων και της μισθοδοσίας των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θα ήθελα να πω κατ’ αρχάς ότι πρόκειται για απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και κατά συνέπεια, η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να την υλοποιήσει. Η Κυβέρνηση ήδη υλοποιεί την απόφαση. Όπως ξέρετε, έχει ήδη καταβληθεί το 50% των αναδρομικών και των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων το 2014.
Πρόκειται για 350 εκατομμύρια σε τριάντα έξι δόσεις. Αυτές καταβλήθηκαν το 2014 και το 2015 και συνεχίζουν να καταβάλλονται προφανώς το 2016 και το 2017. Συνεχίζεται να καταβάλλεται και η μισθοδοσία και οι συντάξεις των δύο Σωμάτων, πάντα με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Θα ήθελα να πω ότι συνολικά, αθροιστικά σε βάθος χρόνου και μέχρι το 2019 η οικονομική συνέπεια της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι της τάξης των 2.600.000.000 ευρώ. Το 50%, λοιπόν, της υλοποίησης αντιστοιχεί σε 1.300.000.000 ευρώ. Αυτή είναι μια δέσμευση που υλοποιείται ήδη.
Η Κυβέρνηση, όμως, έχει ταυτόχρονα την υποχρέωση να μεριμνήσει για μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες που σήκωσαν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής την τελευταία πενταετία και πρέπει να το κάνει σε συνθήκες, θα έλεγα, εξαιρετικής δημοσιονομικής στενότητας. Αυτό που αντιμετωπίζει σήμερα η Κυβέρνηση, λοιπόν, είναι ένα ασφυκτικό δίλημμα για το ποιος είναι ο κατάλληλος ρυθμός υλοποίησης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 το Υπουργείο Οικονομικών θα δει από μηδενική βάση το θέμα των ειδικών μισθολογίων, όχι μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά συνολικά των ειδικών μισθολογίων. Επίσης, θα δει, στα πλαίσια αυτά, την ταχύτητα αποκατάστασης, υλοποίησης -αν θέλετε- της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η δεύτερη είναι ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ειδικότερα έχει την υποχρέωση το 2016 να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές των δαπανών του. Αν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στα πλαίσια αυτά, καταφέρει να εξοικονομήσει επιπλέον πόρους που θα μπορούσαν να δεσμευτούν για ταχύτερη υλοποίηση της συμφωνίας, αυτό θα μπορέσουμε να το δούμε.
Θέλω όμως να είμαι ειλικρινής, τόσο απέναντι στα Σώματα Ασφαλείας όσο και απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι ένα σύνθετο θέμα. Είναι πραγματικά πολύ μεγάλο το σύνολο της υλοποίησης. Αντιστοιχεί σε 2.600.000.000 ευρώ –αυτό πρέπει να το τονίσω- σε μια στιγμή που οι δημοσιονομικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα στενές. Άρα, τα περιθώρια ταχύτατης υλοποίησης είναι περιορισμένα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει η κ. Παπακώστα για να δευτερολογήσει για τρία λεπτά.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, κύριε Χουλιαράκη, γιατί είστε ειλικρινής. Όμως πρέπει να σας πω ότι θα πρέπει να συνεννοηθείτε στην Κυβέρνηση και να πείτε στον κ. Καμμένο, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να μην κάνει σπέκουλα με την εφαρμογή της απόφασης 2194/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των αποδοχών και των συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ιδιαίτερα να μην κοροϊδεύει τους συναδέλφους Βουλευτές και τη Βουλή των Ελλήνων ισχυριζόμενος μάλιστα –πράγμα που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτά που μόλις δηλώσατε εσείς εδώ και καταγράφονται στα Πρακτικά- ότι τα χρήματα έχουν βρεθεί από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ότι η διαδικασία καθυστέρησε στα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, επειδή δεν μπορούσαν να βρουν τα απαιτούμενα κονδύλια. Αυτά τα απάντησε «motà mot» ο κ. Καμμένος σε δική μου επίκαιρη ερώτηση στις 23 Νοεμβρίου του 2015.
Θέλω να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι στις ίδιες ασφυκτικές συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας η προηγούμενη Κυβέρνηση, η Συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ συμμορφώθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και με το ν.4307/2014. Πρέπει να σας πω ότι ρύθμισε και την αποκατάσταση και την αναδρομική καταβολή του 50% των αποδοχών από την 1η Αυγούστου 2012.
Είχαμε δε προγραμματίσει να δοθεί και το υπόλοιπο 50%, το υπόλοιπο μισό, πράγμα το οποίο βεβαίως δεν πρόλαβε να πράξει η Κυβέρνηση λόγω του ότι μεσολάβησαν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με τα γνωστά αποτελέσματα και για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και για την οικονομία και για τις επιπτώσεις και στη ζωή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Μετά την πρωτολογία, απ’ ό,τι κατάλαβα, εμμένετε σε αυτό το οποίο αρχικά είχαμε όλοι αντιληφθεί, ότι εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα καταβάλετε υπό προϋποθέσεις και υπό αίρεσιν μέχρι το 2019 το υπόλοιπο 50% προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το θέμα δηλαδή, που τίθεται είναι το εξής.Σήμερα εδώ, κατά τη διαδικασία συζήτησης της συγκεκριμένης επίκαιρης ερώτησής μου, βάλατε και μία επιπρόσθετη προϋπόθεση:εάν και εφόσον μέσω περικοπών το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορέσει να εξασφαλίσει και πόρους –είπατε, κύριε Υπουργέ- έτσι ώστε να υπάρχει ένα τέτοιο αποθεματικό, που θα επιτρέψει να εκταμιευτούν αυτά τα χρήματα, προκειμένου σταδιακά να αποδοθούν και πάντως με χρονικό ορίζοντα το 2019 στους ενδιαφερόμενους.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε την κυρία Παπακώστα.
Ο κ. Χουλιαράκης έχει τον λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία του.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να κάνω δύο διευκρινίσεις.
Πρώτα απ’ όλα, η υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έγινε το 2014. Το 2014 πάρθηκε η απόφαση να υλοποιηθεί, να αποκατασταθεί, αν θέλετε, το 50% των αναδρομικών προς τους εν ενεργεία και τους συνταξιούχους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η υλοποίηση αυτής της απόφασης γίνεται τώρα, γίνεται σταδιακά, άρα καταβάλλεται τώρα. Καταβλήθηκε το 2015, θα καταβληθεί το 2016 και η καταβολή θα ολοκληρωθεί το 2017 –νομίζω στα μέσα του 2017, δεν θυμάμαι ακριβώς. Είναι τριάντα έξι δόσεις –αναφέρομαι στα αναδρομικά. Άρα να είμαστε απολύτως καθαροί σε αυτό: Η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν εκταμίευσε –γιατί δεν θα μπορούσε άλλωστε- 350 εκατομμύρια μέσα στο 2014 για την αποκατάσταση του 50% των αναδρομικών. Αυτό γίνεται τώρα, γίνεται σε βάθος χρόνου.
Το δεύτερο που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω είναι ότι η παρατήρηση που έκανα προηγουμένως είναι ότι η ταχύτητα αποκατάστασης του υπόλοιπου 50% των αναδρομικών –η ταχύτητα, όχι το εάν θα αποκατασταθούν ή όχι, αυτό είναι δεδομένο- εξαρτάται από τη δυνατότητα της Γενικής Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να εξοικονομήσει τους αντίστοιχους πόρους.
Η δική μου παρατήρηση, λοιπόν, πάνω σε αυτό είναι η εξής: Κατ’ αρχάς, το 50% των αναδρομικών που δεν έχει ήδη καταβληθεί είναι μεγάλο, είναι 350 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό που συζητάμε συνολικά μέχρι και το 2019 είναι πολύ μεγαλύτερο. Χρειάζεται επιπλέον 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε συνθήκες στενότητας και κυρίως σε συνθήκες που μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας σήκωσαν δυσανάλογο βάρος την τελευταία πενταετία, το πώς θα εξοικονομηθούν οι πόροι που με δυσκολία εξοικονομούμε, ποιες είναι, αν θέλετε, οι κοινωνικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι ένα θέμα για την Κυβέρνηση συνολικά.
Τώρα, πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το 2016 έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε αρκετά σημαντικές εξοικονομήσεις. Με βάση τον Προϋπολογισμό αυτές είναι της τάξης των 350 εκατομμυρίων. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι απαραίτητο να γίνει για να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα πρόνοιας, το rollingout, όπως λένε, η πλήρης ανάπτυξη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στα τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας, τα προγράμματα απασχόλησης στους ανέργους, για να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας.
Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Καμμένος θα το υλοποιήσει και πιστεύω ότι ενδεχομένως θα έχει τη δυνατότητα να βρει τους πόρους για ταχύτερη ικανοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
http://www.poes.gr/