Κυβερνοεπίθεση σε 400.000 site δέχθηκε η Τουρκία- Χάκερ χτύπησαν τράπεζες και συναλλαγές

Κυβερνοεπίθεση σε 400.000 site δέχθηκε η Τουρκία- Χάκερ χτύπησαν τράπεζες και συναλλαγές

Μαζική κυβερνοεπίθεση σε κύριους στόχους του κρατικού μηχανισμού και της πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας αποκαλύφτηκε πριν λίγες ώρες. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τις 14 Δεκεμβρίου χτυπήθηκαν τράπεζες, ιδιωτικές εταιρείες, κρατικές εταιρείες, αμυντικές βιομηχανίες, ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι ιθύνοντες αποδίδουν ως υπεύθυνες ομάδες κυβερνοπολέμου που ελέγχονται από ρωσικές υπηρεσίες αλλά βέβαια δεν παρουσίασαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Η κυβερνοεπίθεση ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου και στόχευσε 400.000 site με την κατάληξη «.tr.» ενώ φαινομενικά σταμάτησε τις πρώτες πρωινές ώρες της 21 Δεκεμβρίου αλλά συνεχίστηκε για ακόμη μία εβδομάδα με «διαφορετικές μορφές».

Ο Υπουργός Μεταφορών και θαλασσίων επικοινωνιών, Binali Yıldırım δήλωσε: «Προετοιμαζόμαστε για να ενισχύσουμε την κυβερνοασφάλεια» ενώ αποκάλυψε ότι «οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με διαφορετικές μορφές».

«Δεχτήκαμε επιθέσεις DDOS (Distributed Denial of Service) οι οποίες στόχευσαν χιλιάδες υπολογιστές σε συγκεκριμένους διαδικτυακούς στόχους με αποτέλεσμα οι server να τεθούν εκτός», πρόσθεσε.

«To μέγεθος και η διάρκεια της επίθεσης ήταν απίστευτη» είπε ο Artturi Lehtio της εταιρείας F-secure.

Τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας ήταν στόχοι της μεγαλύτερης κυβερνοεπίθεσης που δέχτηκε η χώρα. Χτυπήθηκαν οι ιδιωτικές τράπεζες İş Bankası, Garanti και η κρατική Ziraat Bankası.

Οι τραπεζικές συναλλαγές τέθηκαν εκτός και οι μηχανές POS ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν οι χάκερ κατάφεραν να μπουν στα τραπεζικά συστήματα.

Πηγές των τραπεζών ανέφεραν ότι η κυβερνοεπίθεση που δέχτηκαν διήρκεσε δύο εβδομάδες και ο τραπεζικός τομέας δέχτηκε σημαντικό πλήγμα.

Η Türk Telekom ανέφερε ότι:«Περιμένουμε ακόμη μία μεγάλη επίθεση και από μέσα και έξω από την Τουρκία».

Να σημειωθεί ότι ο όγκος των ψηφιακών τραπεζικών υπηρεσιών ανέρχεται σε 1.5-2 δισ. τουρκικές λίρες ενώ το 85% αυτών προέρχεται από συναλλαγές μέσω κινητών.

Η European IP Networks (RIPE), μια διαδικτυακή οργάνωση που ασχολείται με τους DNS servers, δήλωσε ότι έπρεπε να κλείσουν οι servers της Τουρκίας εξαιτίας των επιθέσεων αλλά η κίνηση καθυστέρησε την διεθνή πρόσβαση σε site και επηρέασε όλο το internet στην Τουρκία καθώς και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

 
Top