Δυναμικά παρούσα είναι και η Ρόδος, μέσω του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Δωδεκανήσου, στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σήμερα σε όλο τον κόσμο, με αφορμή τη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Η εκδήλωση στη Ρόδο διοργανώθηκε σήμερα έξω από το Ακταίον, με την προσέλευση πλήθος κόσμου, που έσπευσε να συνδράμει του έργου του Συλλόγου.
«Σήμερα οι εκδηλώσεις έχουν ως στόχο τους να ενημερώσουν τους πολίτες για την ασθένεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας, η οποία δεν θεραπεύεται», δήλωσε, μιλώντας στο Black Monday, ο Κωνσταντίνος Φανόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Δωδεκανήσου.
Ο Σύλλογος της Δωδεκανήσου αριθμεί σε Ρόδο, Αστυπάλαια, Λειψούς, Πάτμο, Κω, Λέρο και Κάλυμνο 733 άτομα, ενώ υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι δεν είναι καταγεγραμμένοι, αφού επιθυμούν να κρατήσουν τη μυστικότητά τους. Η σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με τον πρόεδρο, στην περιοχή μας, πλήττει άτομα ακόμη και από 10 ετών.
«Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα θέμα μεγάλο και περίεργο. Πρόκειται για μία ασθένεια σαν δαχτυλικό αποτύπωμα. Για τον καθένα είναι διαφορετική, αλλιώς την αντιμετωπίζω εγώ και αλλιώς οι άλλοι άνθρωποι. Πρόκειται για μία ασθένεια νευρολογικής φύσεως που ξεκινάει από τον εγκέφαλο. Μειώνει τη μυελίνη και δεν δίνονται εντολές στα νεύρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κινητικές παραλύσεις», εξήγησε ο κ. Φανόπουλος, προσθέτοντας τα κάτωθι:
«Η Πολιτεία ακόμη δεν έχει πάρει στα σοβαρά την ασθένεια αυτή, διότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να υπάρξει σοβαρότερη προσέγγιση της ασθένειας, αφού υπάρχουν άνθρωποι, ακόμη και 20 με 25 ετών, που παραλύουν ή παρουσιάζουν κόπωση, ώστε να τους παρέχετε ψυχολογική στήριξη. Να έχουν τη ψυχολογία που χρειάζεται για να προχωρήσουν».
Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (World Multiple Sclerosis Day) καθιερώθηκε το 2009, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (MSIF).
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος και να δημιουργούνται σωματικά, πνευματικά, ακόμη και ψυχιατρικά προβλήματα στον πάσχοντα.

Σήμερα 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο πάσχουν από Σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων ανέρχεται στις 12.000.

blackmonday
 
Top