Οι επιπλέον δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμΕΑ), όσο αφορά στην προσβασιμότητά τους σε υπηρεσίες και αγαθά στη νησιωτική Ελλάδα, είναι το κοινό στοιχείο όλων όσων διαμένουν στα νησιά και εκείνο που αναδείχθηκε, χθες, κατά την επίσκεψη της Ομοσπονδίας των ΑμΕΑ Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης στο Δημαρχείο, όπου είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο.

Στη συνάντηση μετείχαν οι Πρόεδροι των δύο Ομοσπονδιών, δηλαδή ο κ. Μανόλης Ζηδιανάκης της δικής μας περιοχής και ο κ. Γεώργιος Βιδάκης που είναι Πρόεδρος της περιφερειακής Ομοσπονδίας Κρήτης αλλά και Πρόεδρος του Σωματείου ΑμΕΑ Ηρακλείου.

Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν και η κα Αμαλία Μπασιά, Αντιπρόεδρος της περιφερειακής Ομοσπονδίας Κρήτης και Πρόεδρος του Σωματείου ΑμΕΑ Χανίων, ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑμΕΑ της Καρπάθου κ. Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑμΕΑ Κω-Νισύρου κ. Λάμπρος Γεωργαλλής κ.α.

Εκείνο που προέταξαν στον Δήμαρχο ευθύς εξ’ αρχής, οι εκπρόσωποι των ΑμΕΑ στα νησιά, είναι τα πρόσθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της νησιωτικότητας. Ο κ. Βιδάκης είπε ότι αποτελούσε γι’ αυτούς όνειρο εδώ και καιρό «επιτέλους η νησιωτική Ελλάδα να αναδείξει το μπόι της». Είπε, ακόμη, ότι είναι αμαρτία τον 21ο αιώνα οι κάτοικοι των νησιών να αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα στον τομέα της Υγείας και ζήτησαν τη βοήθεια του Δημάρχου για την επίλυσή τους.

 «Θέλουμε να μας αγκαλιάσετε και να μας βοηθήσετε», είπε προς τον ίδιο ο κ. Βιδάκης και προανήγγειλε ότι θα κάνουν και άλλη τέτοια συνάντηση στο Ηράκλειο. Η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε, χαρακτηριστικά, ότι η Ρόδος την έχει εκπλήξει και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η αδελφοποίηση των δύο Ομοσπονδιών που προσπαθούν να γίνει.


Όσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αναφέρθηκαν ειδικότερα στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία αφού με το καινούργιο ΚΕΠΑ δεν έχουν μειωμένο εισιτήριο άτομα με 67% αναπηρία αλλά με 80%.

Πρότειναν, ακόμη, τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αιγαίου και Κρήτης για τα προβλήματά τους, αρχής γενομένης από μία καταγραφή που θα πρέπει να γίνει για το τι ζητάνε.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στα επιπλέον προβλήματα που δημιουργεί η νησιωτικότητα και σ’ αυτά που έχει χάσει η περιοχή μας από το ΕΣΠΑ επειδή εντάχθηκε στον Στόχο 2. Μάλιστα, ανέφερε ότι με συνεργασία Δήμου, Περιφέρειας και Επιμελητηρίου εκπονείται μία μελέτη που στόχο έχει να καταδείξει ότι άδικα η περιοχή μας δεν μπήκε στον Στόχο 1.

Προς το τέλος της συνάντησης, παρέστη και ο κ. Δεληγιάννης από το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, με τον Δήμαρχο να εξιστορεί τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν από την Κεντρική Διοίκηση για τη δωρεά δύο ασθενοφόρων που ήθελαν να κάνουν οι Ιωαννίτες Ιππότες στη Ρόδο.
Η συνάντηση έκλεισε με…καλούδια και ρακί από την Κρήτη που έφεραν οι επισκέπτες μας!

Πηγή :  Η ΡΟΔΙΑΚΗ

 
Top