Στη Ρόδο βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Νευρολόγος – Ψυχίατρος Ευάγγελος Καφετζόπουλος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Δρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να συμμετάσχει στο 7ο θερινό συνέδριο νευρολογίας, ως εναρκτήριος ομιλητής, με θέμα «Εγκέφαλος και Συνείδηση».
Ο κ. Καφετζόπουλος, με αφορμή την επίσκεψή του στη Ρόδο, επισκέφθηκε, τόσο τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ, όσο και το κέντρο πρόληψης που λειτουργεί στη Ρόδο, ενώ παραχώρησε και αποκλειστική συνέντευξη στο Black Monday, αποκαλύπτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η μεταφορά του ΟΚΑΝΑ στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου».

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, δήλωσε έκπληκτος για την εικόνα που παρουσιάζει εξωτερικά ο χώρος που στεγάζεται ο ΟΚΑΝΑ, επισημαίνοντας ότι η εικόνα που αποκόμισε είναι μεικτή, διότι το προσωπικό και οι υποδομές της μονάδας είναι άριστες, αλλά ο εξωτερικός χώρος είναι εντελώς βρώμικος και εγκαταλελειμμένος. Η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Ρόδο είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, εξωτερικά, καθαριότητας και υποδομών.

Ο κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος, με αφορμή την εικόνα που αντίκρισε, εξήγησε ότι θα επιδιώξει άμεσα, σε ένα επόμενο ταξίδι του, επαφή με τους αρμοδίους του Δήμου Ρόδου, ώστε να τεθεί το θέμα της βελτίωσης της εικόνας του παλιού νοσοκομείου της Ρόδου.

«Γίνεται μία προσπάθεια να συνδεθεί πιο στενά ο ΟΚΑΝΑ και οι μονάδες του  ΟΚΑΝΑ με τα δημόσια νοσοκομεία. Εγώ θα θέσω ξανά το θέμα και θα το συζητήσουμε με το Υπουργείο και το Διοικητή του Νοσοκομείου Ρόδου, ώστε να μεταφερθεί ο ΟΚΑΝΑ της Ρόδου, στο νέο νοσοκομείο», αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος, εξηγώντας ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα που αφορά στο στιγματισμό των ανθρώπων αυτών και με αυτή την κίνηση οι άνθρωποι αυτοί θα έρθουν πιο κοντά στο σύστημα υγείας.

Σε ότι αφορά στην εικόνα που παρουσιάζεται περιμετρικά του χώρου που στεγάζεται ο ΟΚΑΝΑ στη Ρόδο, με τις αποκαλούμενες «πιάτσες», αυτό ξεκαθάρισε ότι δεν οφείλεται στη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ, αφού χωρίς αυτόν θα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Ανάλογες περιπτώσεις – εικόνες παρουσιάστηκαν και σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αλλά όταν ο ΟΚΑΝΑ κατάφερε να απορροφήσει τις λίστες αναμονής που υπήρχαν το πρόβλημα λύθηκε.

Οι ιδιαιτερότητες της Ρόδου

Σύμφωνα με τον κ. Καφετζόπουλο, η Ρόδος έχει ορισμένες ιδιομορφίες σε ότι αφορά στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Υπάρχει αυξημένος αριθμός χρηστών που κάνουν ενδοφλέβια χρήση. Υπάρχει, όπως είπε, παράδοση στην ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών. Η χρήση στη Ρόδο ξεκίνησε πολύ νωρίτερα απ’  ότι στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις. Η ενδοφλέβια χρήση, στις υπόλοιπες πόλεις, ξεκίνησε ως αποτέλεσμα της κρίσης, ενώ στη Ρόδο ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, παρότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπάρχει μία κάμψη.

Η χρήση ναρκωτικών

Η πρώτη επαφή με τα ναρκωτικά φέρεται να καταγράφεται σε ηλικία 14, 15, 16 ετών, δηλαδή στην εφηβεία και σύμφωνα με εμπειρικές μελέτες εκδηλώνεται σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Βάσει δε, διεθνών στοιχείων, οι χρήστες ναρκωτικών είναι οι διπλάσιοι απ’ αυτούς που αιτούνται συνήθως θεραπεία, δηλαδή εάν στη Ρόδο αιτούνται θεραπεία 250 άτομα, 500 περίπου κάνουν χρήση ναρκωτικών.

Η λίστα αναμονής

Κατά τα όσα δήλωσε στο Black Monday η Υπεύθυνη της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στη Ρόδο, παιδοψυχίατρος Coelho Emilio Regina, στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ συμμετέχουν 150 άτομα και στη λίστα αναμονής περιμένουν ακόμη 30 με 40 άτομα, τα οποία έχουν υποβάλλει αιτήσεις το 2013 και το 2014.

Ρεπορτάζ  Άννα Σαρρή
 BLACKMONDAY
 
Top