Το Δ.Σ της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νήσου Ρόδου & Δωδεκανήσου με έγγραφό της προς τον Υπουργό, προτείνει και εξηγεί τους λόγους για έναν σωστό και με διάρκεια κανονισμό μεταθέσεων για το μόνιμο προσωπικό.

Κύριε Υπουργέ,
Άλλος ένας χρόνος πέρασε με τις επικείμενες τακτικές μεταθέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα να είναι προ το πυλών. Για άλλη μία φορά όμως αυτές οι τακτικές μεταθέσεις μας βρίσκουν χωρίς ενιαίο κανονισμό μεταθέσεων και αναδιοργάνωση. Για άλλη μία χρονιά αναμένουμε μεταθέσεις που δεν γνωρίζουμε με ποιο κριτήριο θα βγουν. Όλοι πιστεύουμε ότι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη ενός αξιοκρατικού Κανονισμού Μεταθέσεων με την ταυτόχρονη υλοποίηση της Αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος. Έναν Κανονισμό Μεταθέσεων που θα άρει τις αδικίες του παρελθόντος, θα καλύπτει τις υπηρεσιακές ανάγκες, αλλά και τον σεβασμό των αναγκών των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων.
Πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένας αξιοκρατικός κανονισμός μεταθέσεων που να αφορά όλους τους πυροσβέστες, ένας κανονισμός ξεκάθαρος που να μην αφήνει περιθώρια μικροπολιτικών παιχνιδιών και ρουσφετιών, που να γνωρίζει ο κάθε πυροσβέστης από τη πρώτη στιγμή που θα βγει από τη Σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών, που θα τοποθετηθεί, για πόσο και πότε τελικά θα πάει να υπηρετήσει στον τόπο συμφερόντων του. Με τον τρόπο αυτό θα αρθεί η αδικία που παρατηρείται όλα αυτά τα χρόνια σε συναδέλφους μας που από τη μία δεν μπορούν να τοποθετηθούν στους τόπους συμφερόντων τους, ενώ από την άλλη βλέπουν να τοποθετούνται συνεχώς νεότεροι υπάλληλοι με την έξοδο τους από Σχολές Δοκίμων Πυροσβεστών, καλύπτοντας τα κενά οργανικά των τόπων αυτών.
Παράλληλα μέχρι να υλοποιηθεί ο ενιαίος αυτός κανονισμός μεταθέσεων, θα πρέπει να αποσυρθεί η απαράδεκτη και ταυτόχρονα άδικη τροποποίηση του Κανονισμού Μεταθέσεων με την ψήφιση του Π.Δ 93 (ΦΕΚ 154/29-07-2014). Ένα Π.Δ που κατ’ ουσία θέλει να αντικαταστήσει τη δικαιοσύνη, δίνοντας τη δυνατότητα στους Διοικητές να «τιμωρούν» - μετακινούν με το πρόσχημα των «υπηρεσιακών αναγκών» γυρνώντας μας πολλά χρόνια πίσω.
Πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένας Κανονισμός Μεταθέσεων που θα εφαρμόζει το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή κάποιου στο Πυροσβεστικό Σώμα και παράλληλα θα προβλέπει την υποχρεωτική παραμονή όλων των αποφοίτων με δικαίωμα επιλογής στα αστικά κέντρα (Αθήνας, Θεσσαλονίκης) για τουλάχιστον ένα έτος.
Εν συνεχεία θα πρέπει να καλύπτουν για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια επαρχιακές και νησιωτικές υπηρεσίες (εκτός τόπου συμφερόντων τους), όπου δηλαδή υπάρχουν εκείνη τη στιγμή κενά ή συνάδελφοι που θα έχουν ήδη συμπληρώσει τα τρία επιπλέον χρόνια υπηρεσίας (εκτός τόπου συμφερόντων τους), δίνοντας τους έτσι τη δυνατότητα για άμεση μετάθεση.
Με τον τρόπο αυτό και σε συνάρτηση του κριτήριου εισαγωγής στο Πυροσβεστικό Σώμα μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και την άμεση μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης που πληρούν τις προϋποθέσεις, θα υπάρχει μία συνεχή ροή συναδέλφων μας σε όλες τις υπηρεσίες και κλιμάκια της Ελλάδος.
Βέβαια για να υπάρχει αυτός ο συνεχή κύκλος θα πρέπει να προβλεφθεί για όσους συναδέλφους θέλουνε να πάνε σε τόπους συμφερόντων που δεν εμφανίζουν πραγματικά κενά, να μπορούν να μετατίθενται και να παραμένουν ως υπεράριθμοι μέχρι την δημιουργία πραγματικών κενών, λόγω μετάθεσης, παραίτησης, ή αποστρατείας άλλων υπαλλήλων. Παράλληλα να υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης αλλαγής τόπου συμφερόντων σε όλους τους Πυροσβέστες – Αρχιπυροσβέστες – Πυρονόμους, ανά καθορισμένο χρονικό διάστημα, αφού η ζωή και τα συμφέροντα κάποιου συναδέλφου μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν.
Κύριε Υπουργέ,
Σας καλούμε να συμβάλετε στην άμεση επίλυση αυτού του σοβαρού θέματος που τόσο πολύ έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια το Πυροσβεστικό Σώμα, ευελπιστώντας ότι η επόμενη χρονιά τακτικών μεταθέσεων θα μας βρει με ένα ενιαίο και δίκαιο κανονισμό μεταθέσεων.

Ο Γεν. Γραμματέας Ο Πρόεδρος
Δημητρακόπουλος Ιωάννης Χατζηκυριάκος Ιωάννης

Firepen
 
Top