κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε την παρουσίαση όλου του Νομοσχεδίου
Η παρουσίαση του Εκπρόσωπου Τύπου του Π.Σ., Επιπυραγού Τσόγκα Νικόλαου.
Με την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μέσα από το Νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα επιτυγχάνεται μείωση των δομών της κατά 36%.
Συγκεκριμένα θεσμοθετούνται :
· Ο Γενικός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας
· Τρία γραφεία υποστήριξης, ένα εκ των οποίων το Γραφείο Διαχείρισης Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης του γνωστού ελπίζουμε σε λίγο καιρό σε όλους μας «112» και
· Δύο Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας με τέσσερα τμήματα η κάθε μία.
Αναφορικά με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης το «112», σας γνωρίζουμε ότι αν οποιοσδήποτε Έλληνας ή ξένος Υπήκοος βρεθεί σε έκτακτη ανάγκη, οπουδήποτε στην Ελληνική Επικράτεια και για οποιοδήποτε θέμα αρμοδιότητας των τριών Σωμάτων, ΕΛ.ΑΣ-Π.Σ –ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ-αλλά και του ΕΚΑΒ, θα μπορεί να επικοινωνεί τηλεφωνικά μέσω του 112 με το ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο και άμεσα ο αντίστοιχος κρατικός λειτουργός θα ενεργοποιεί την Υπηρεσία του, ώστε να βρεθεί δίπλα στον πολίτη την ώρα που έχει την ανάγκη μας.
Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα, που βλέπετε και στην οθόνη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνει τη Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί πλέον και επίσημα τον επιχειρησιακό της βραχίονα.
Η αποστολή της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας διευρύνεται αφού περιλαμβάνει πλέον και τα θέματα εκτίμησης του κινδύνου καταστροφών, καθώς και τον έλεγχο της εφαρμογής του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας.
Η Συντονιστική Αρχή θα είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης σε πρώτο χρόνο των Φυσικών Καταστροφών, τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Θα ήθελα εδώ να σημειώσω τα εξής :
Με την Νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, επιτυγχάνεται αυτό που εφαρμόζεται σε όλες τις σύγχρονες χώρες που διαθέτουν ανεπτυγμένο θεσμό Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή Πολιτική Προστασία στην ολοκληρωμένη της μορφή, που συνοψίζεται στη ολοκλήρωση του κύκλου, πρόληψη – αντιμετώπιση – αποτίμηση – σχεδιασμός – πρόληψη.
Περαιτέρω, όλες οι επιχειρησιακές αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας μεταφέρονται στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Αντιμετωπίζεται ριζικά η παθογένεια της πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις δυνάμεις του Π.Σ., στις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και δημιουργούνται σε περιφερειακό επίπεδο, ενιαία επιχειρησιακά κέντρα που θα συντονίζουν τόσο τις δυνάμεις του Π.Σ. όσο τα στελέχη των Ο.Τ.Α, αλλά και τους εθελοντές, υπό μία ενιαία Διοίκηση.
Όλοι πλέον κατά την διάρκεια εξέλιξης του συμβάντος τίθενται υπό την Διοίκηση του αρμόδιου Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στο σημείο αυτό να μου επιτρέψετε να σας δώσω ένα παράδειγμα. Σε μια δασική πυρκαγιά που εμπλέκονται Πυροσβεστικά οχήματα, μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, στρατός, εθελοντές, περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και αιρετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και αρμόδια στελέχη του Δημοσίου όπως οι Δασάρχες, τον συντονισμό όλων θα έχει το Επιχειρησιακό κέντρο του Π.Σ. και υπεύθυνος για όλους ο Διοικητής του. Με τον τρόπο αυτό όπως προανέφερα καθένας γνωρίζει με σαφήνεια ποια είναι τα καθήκοντά του και σε ποιον υπάγεται κατά τη διαχείριση του συμβάντος.
Επίσης θεσμοθετείται Εθνική Πολιτική για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών με ορίζοντα 5ετίας με γνώμονα την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών, αλλά και την ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης. Αυτή εξειδικεύεται μέσα από τον Εθνικό Σχεδιασμό Έγκαιρης Προειδοποίησης, ο οποίος καταρτίζεται κάθε έτος από τη Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας.
Ακόμα καθιερώνεται Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης με σκοπό τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας όλων των συστημάτων προστασίας των πολιτών από την εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων ή συμβάντων.
Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω τι εννοούμε.
Έχουν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες από διάφορους φορείς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να εγκατασταθούν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης τεχνολογικά προηγμένα, τα οποία όμως στην πραγματικότητα ουδέποτε λειτούργησαν.
Γιατί αυτό; Γιατί κάθε φορέας, χρησιμοποιώντας τους όποιους διατιθέμενους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους, εγκαθιστούσε ένα σύστημα βλέποντας μόνο το πεδίο αρμοδιότητάς του, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την διαλειτουργικότητα, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την 24ωρη και απρόσκοπτη λειτουργία του και κυρίως χωρίς να έχει εξασφαλίσει την διασύνδεση του με τα υφιστάμενα κέντρα επιχειρήσεων.
Τέλος αξιοποιούμε, ενθαρρύνουμε και κινητοποιούμε όλους τους εθελοντές, δημιουργούμε Ενιαίο Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και Π.Σ., πιστοποιούμε τους εθελοντές μέσω της Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, όπου τους εκπαιδεύουμε και ικανοποιούμε τα χρόνια αιτήματα τους, όπως είναι η ασφαλιστική τους κάλυψη και η χορήγηση αδειών τους για να μπορούν να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.
Στο Πυροσβεστικό Σώμα με την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών του, επιτυγχάνεται μείωση των δομών σε ποσοστό 30% από την υφιστάμενη κατάσταση, (όπως βλέπετε δεξιά σας και στις διαφάνειες) με συνέπεια να είναι πιο ευέλικτο και να αναδεικνύεται πλέον ως επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας της χώρας.
Αποκτάμε έτσι, τις προϋποθέσεις ανταπόκρισης με αμεσότητα και επιχειρησιακή επάρκεια στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις και διαθέτουμε μηχανισμούς για την εξέλιξη μας, τη διαρκή αναπροσαρμογή της λειτουργίας μας στη βάση ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος που αξιοποιεί το προσωπικό του με σχέδιο, στρατηγική, μετρήσιμη αποτελεσματικότητα και προσδιορισμένη διαθεσιμότητα οικονομικών πόρων και μέσων.
Συγκεκριμένα:
Μετεξελίσσεται το Αρχηγείο σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα, το Επιτελείο.
Δημιουργούνται στο Σώμα δύο αυτόνομοι Κλάδοι. Ο Κλάδος Επιχειρήσεων και ο Κλάδος Υποστήριξης.
Ενοποιούνται τα Συντονιστικά - Επιχειρησιακά Κέντρα Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης και το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας σ’ ένα ενιαίο κέντρο. Επιτυγχάνουμε έτσι μια κλήση από τον πολίτη, μια εντολή από το ενιαίο κέντρο και μια συντονισμένη επέμβαση από πολλούς φορείς.
Αλλάζει έτσι, το επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά σε επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, και επιταχύνεται η ανταπόκριση στα συμβάντα αρμοδιότητάς του, ώστε να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα δίπλα στον πολίτη.
Ενισχύεται ο εθελοντισμός και αξιοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό με πιστοποιημένη εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών.
Δημιουργούνται κατάλληλα όργανα και διαδικασίες για ταχεία απορρόφηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.
Εξοικονομούνται πόροι, εξορθολογίζονται δομές και διαδικασίες και ενισχύονται οι μηχανισμοί λογοδοσίας και διαφάνειας.
Συστήνεται Τμήμα Κοστολόγησης Επιχειρήσεων για την επεξεργασία οικονομικών στοιχείων με σκοπό την αποτίμηση κόστους - οφέλους σε όλα τα συμβάντα αρμοδιότητας του Π.Σ. Ο Περιφερειακός Διοικητής προσδιορίζει πλέον το ανώτατο κόστος επισκευής και συντήρησης οχημάτων για έλεγχο της σπατάλης.
Ένα παράδειγμα που συναντούμε κατά κόρον στις δασικές κυρίως πυρκαγιές. Πολλά οχήματα ακινητοποιούνταν λόγω της έντονης καταπόνησής τους στο πεδίο της πυρκαγιάς από μια μικρή βλάβη. Μέχρι τώρα θα έπρεπε να γίνει προϋπολογισμός να πάει στις οικονομικές υπηρεσίες, να εγκριθεί και μετά να πάει το όχημα για επισκευή. Πλέον το όχημα θα επισκευάζεται άμεσα, με εντολή του Περιφερειάρχη που συντονίζει την πυρκαγιά, από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειάς του, κερδίζοντας έτσι χρόνο και προσωπικό αφού θα απαιτείται λιγότερη γραφειοκρατία.
Ενισχύεται επιπλέον ο οικονομικά ανταποδοτικός χαρακτήρας στις παρεχόμενες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, όπως η διενέργεια μελετών και πιστοποιήσεων επ’ αμοιβή, καθώς και το εκπαιδευτικό έργο και η διενέργεια σεμιναρίων.
Το Πυροσβεστικό Σώμα αποκτά νέα, σύγχρονη επιχειρησιακή οργάνωση και λειτουργία με τις Υπηρεσίες Εναερίων και Πλωτών Μέσων να ενισχύουν από αέρα και θάλασσα τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης και διάσωσης. Επιτυγχάνουμε έτσι την μεταφορά πεζοπόρων τμημάτων και μηχανημάτων ακριβώς στα σημεία επέμβασης, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο.
Συστήνεται Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων με διακλαδικό χαρακτήρα, που λειτουργεί όλο το 24ωρο το Ε.Σ.Κ.Ε.
Το Ε.Σ.Κ.Ε. θα έχει διαρκή σύνδεση με τα Κέντρα Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, καθώς και των αεροδρομίων της χώρας και παράλληλα επικοινωνεί και συνεργάζεται με τα αντίστοιχα κέντρα άλλων χωρών.
Ενισχύονται οι αρμοδιότητες των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων, καθώς οι Διοικητές τους πλέον αποφασίζουν για την κατανομή δυνάμεων στην Περιφέρειά τους, εποπτεύουν τα κλιμάκια αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού, διενεργούν διαγωνισμούς και προσδιορίζουν τα όρια κόστους επισκευής οχημάτων και εξοπλισμού, συντονίζουν τα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων του Π.Σ. και τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας και παρακολουθούν την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αρμοδιότητάς τους με αντικείμενο την πολιτική προστασία.
Με τη σύζευξη των δυνάμεων Πυροσβεστικού Σώματος και Πολιτικής Προστασίας γίνεται καλύτερη η συνεργασία σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, με επικεφαλής σε περίπτωση συμβάντος τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού, επιτυγχάνοντας έτσι την αποφυγή τυχόν σύγχυσης αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων.
Τέλος, με την ίδρυση Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου που υπάγεται απ’ ευθείας στον Αρχηγό και λειτουργεί υπό την εποπτεία Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ενισχύονται οι μηχανισμοί λογοδοσίας και ελέγχου στο Πυροσβεστικό Σώμα.
http://stavrosfd.blogspot.gr/
http://stavrosfd.blogspot.gr/
Δημοσίευση σχολίου
κάνε το δικό σου σχόλιο