0

Στα επόμενα 24ωρα ο Δένδιας πρόκειται να ανακοινώσει την αναδιάρθρωση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, πάνω σε ... εκσυγχρονιστικά μοντέλα οργάνωσης και διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον παρουσάζει η πρόταση του σωματείου πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και συμβασιούχων ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης που ακολουθεί...
"Οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν την πλήρη ομογενοποίηση  του πυροσβεστικού προσωπικού, ώστε να αρθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν στο Π.Σ.,  για να μπορούν να εφαρμοστούν  αυτά
που ορίζονται από τον Κ.Ε.Υ.Π.Σ για όλο το προσωπικό απαρέγκλιτα χωρίς εξαιρέσεις.
Οι όποιες διαφοροποιήσεις (σε καθήκοντα, ωράρια, μισθολόγιο, ασφαλιστικό, άδειες, μεταθέσεις)  είναι τροχοπέδη στην εφαρμογή κανονισμών που μόνο προβλήματα δημιουργεί στην όποια πρόοδο του Π.Σ. όταν το προσωπικό αυτό κατηγοριοποιείται, λόγω αυτών των διαφοροποιήσεων και της άνισης μεταχείρισής του.
1.  Τροποποίηση της παρ.8 του άρθρου 15 του Ν.3938/2011  Διεύρυνση περιπτώσεων Μονιμοποίησης   Αντικατάσταση διατάξεων της παρ. 8 του Άρθρου 15  του 3938/2011 .
Συνεπώς προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα μονιμοποίησης σε όσους είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ,  και σε όσους  θα έχουν αποκτήσει  μέχρι τη λήξη της 5ετιας,  τίτλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  των οποίων η πρόσληψη έγινε αφότου είχαν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους , σε συνδυασμό με την υπάρχουσα προϋπηρεσία  και τα εναπομείναντα έτη υπηρεσίας τους στο Π.Σ  θεμελιώνοντας  έτσι συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

2.  Ομογενοποίηση  προσωπικού με πλήρη καθήκοντα,  ωράρια εργασίας και άδειές για τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης
α) Πλήρη καθήκοντα    Τα καθήκοντα των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης πρέπει να είναι πλήρες και όχι κατά περίπτωση  όταν συντρέχουν ειδικοί και έκτακτοι υπηρεσιακοί λόγοι ή δεν αρκεί το υπόλοιπο προσωπικό, τότε και  μόνο τότε, κατ’ εξαίρεση  να επιτρέπετε η διάθεση του εν λόγο προσωπικού σε κύριες πυροσβεστικές δράσεις  για την αντιμετώπιση αυτών.  Συνεπώς προτείνουμε πλήρη εξομοίωση καθηκόντων ώστε οι υπηρεσίες  να  αξιοποιήσουν όλο το πυροσβεστικό προσωπικό βάσει των πραγματικών και ουσιαστικών αναγκών που συνέχεια αυξάνονται,  ώστε να γινόμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί προς όφελος του τόπου μας,  και όχι να υπάρχει διαχωρισμός του προσωπικού, που μόνο προβλήματα δημιουργεί στην άσκηση των καθηκόντων του πυροσβεστικού έργου καθώς επίσης και  συνθήκες άνισης μεταχείρισης  του προσωπικού και εργαζομένους πολλών ταχυτήτων,  μέσα στον ίδιο εργασιακό χώρο.
β) Πλήρη ωράρια εργασίας    Οι Υπηρεσίες του Σώματος που επανδρώνουμε λόγω της φύσης της εργασίας μας  λειτουργούν  365  ημέρες το χρόνο σε 24ωρη βάση για την άμεση αντιμετώπιση του οποιουδήποτε συμβάντος  προκύψει.                Εμείς παρέχουμε τις υπηρεσίες μας  καλύπτοντας μόνο την πρωινή και την απογευματινή βάρδια, χωρίς νυχτερινή εργασία, Κυριακές, αργίες, και υπερωρίες όταν αυτές απαιτούνται.  Παρά μόνο κατά την αντιπυρική περίοδο δίνονται επιπλέον ώρες και αυτές βάσει πλαφόν το οποίο ορίζει τον ανώτατο αριθμό αυτών όσον  αφορά νυχτερινά, Κυριακές - εξαιρέσιμες, εκτός έδρας και υπερωρίες οι οποίες χρησιμοποιούνται με φειδώ και δεν επαρκούν ούτε για τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου.     Συνεπώς προτείνουμε την πλήρη ενσωμάτωσή μας στα ωράρια εργασίας, έτσι ώστε οι υπηρεσίες να αξιοποιήσουν το υπάρχον προσωπικό, βάσει των πραγματικών και ουσιαστικών αναγκών τους , και όχι βάσει του προαναφερόμενου περιορισμένου ωραρίου που ισχύει μέχρι σήμερα.   γ) Άδειες   Οι Πυροσβέστες  Πενταετούς Υποχρέωσης  ανήκουν στο Πυροσβεστικό προσωπικό, εντάσσονται  στην κατηγορία Γενικών Καθηκόντων και δεν διαφοροποιούνται σε τίποτα όσον αφορά το Πυροσβεστικό έργο από το μόνιμο προσωπικό. Έτσι σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Υ.Π.Σ πρέπει και να λαμβάνουν όλες τις άδειες  που ισχύουν για το μόνιμο προσωπικό.

3.  Αμειβόμενη υπερεργασία Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης   Έχουμε δηλαδή σε τρείς περιπτώσεις επιφυλακής, ολόκληρης βάρδιας και εργασίας πέραν του ωραρίου είτε σε συμβάν είτε όχι, και αντί να αμειφθούμε για την υπερεργασία μας  αυτή, θα μας χορηγείται αντίστοιχος χρόνος ανάπαυσης                                                                                                 Συνεπώς προτείνουμε  αμειβόμενη υπερεργασία για την ίση μεταχείριση όλου του Πυροσβεστικού προσωπικού.

4.  Ανανέωση  της θητείας των Π.Π.Υ  μέχρι την συνταξιοδότησή  τους που δεν έχουν τα τυπικά προσόντα μονιμοποίησης στο  Π.Σ   Συνεπώς όσοι συνάδελφοι  δεν ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό,  προτείνεται κατ΄ εφαρμογή του νόμου η ανανέωση της θητείας τους  μέχρι την συνταξιοδότησή  τους.                                                                                             

5.  Απορρόφηση  των  επιλαχόντων  του  διαγωνισμού  Πυροσβεστών Πενταετούς  Υποχρέωσης  βάσει του Νόμου  3938 / 2011 στο Άρθρο 15 παράγραφος 6                                                      
α)  Απορρόφηση των επιλαχόντων βάσει του Νόμου  3938 / 2011 στο Άρθρο 15 παράγραφος 6 . Με εξαίρεση των αριθμό των προσλαμβανομένων κατά την πρώτη εφαρμογή  του παρόντος νόμου, ο αριθμός των προσλαμβανομένων κατ' έτος δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει το 50% του αριθμού των οργανικών θέσεων των μονίμων πυροσβεστών που κενώθηκαν το προηγούμενο από την πρόσληψή τους .
β)  Οι πίνακες των επιτυχόντων ισχύουν για 3 έτη και ήδη διανύουμε το τρίτο έτος και έχει γίνει μόνο η αναπλήρωση των κενούμενων θέσεων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης που προέκυψαν.   Σε περίπτωση μη απορρόφησης όλων των επιλαχόντων  να τεθεί θέμα παράτασης του πίνακά για 2 έτη.   Αναγνωρίζοντας έτσι η πολιτεία την χρόνια προσφορά τους στην προστασία του Έλληνα πολίτη, της περιουσίας, του περιβάλλοντος, αλλά και της πολύτιμης εμπειρίας τους  .

6. Συμβούλιο  Επιτελικού σχεδιασμού    Στο συμβούλιο του Επιτελικού σχεδιασμού να συμμετέχει ως μέλος και ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδίας μας Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π, όπως συμμετέχει κ από τις άλλες 2 συνδικαλιστικές οργανώσεις του Π.Σ (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ και Ε.Α.Π.Σ)

7.  Ρύθμιση για τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες εκτός ρύθμισης   Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των Συμβασιούχων Πυροσβεστών έχει μειωθεί σημαντικά για πολλούς λόγους. Συνεπώς αυτό που ζητάμε είναι η διασφάλιση της εργασίας των όσων απέμειναν, να συνεχιστεί μέχρι τη συνταξιοδότησή τους και φυσικά να εκλείψει η διαδικασία αναμονής , έτσι προτείνουμε τους 6 μήνες της αντιπυρικής περιόδου να απασχολούνται στο Π.Σ και τους άλλους 6 μήνες στην Πολιτική Προστασία.   Να πάψει η διαδικασία που κάθε χρόνο πραγματοποιείται προκειμένου να συγκεντρωθούν υπογραφές από όλους τους συναρμόδιους φορείς ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

8.  Ρύθμιση για τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες του 2009   Εκτός ρύθμισης βρέθηκαν να αιωρούνται περίπου 200 συνάδελφοι που εισήχθησαν στο Σώμα το 2009 καθώς η ψήφιση του Νόμου 3938/2011 τους είχε εξαιρέσει. Κατά συνέπεια , στα πλαίσια του διεκδικητικού πλαισίου και αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στη δημόσια ασφάλεια προτείνουμε:
α). Σε περίπτωση πραγματοποίησης νέου διαγωνισμού , μετά την απορρόφηση των επιλαχόντων όπως αυτή προβλέπεται στον ήδη υπάρχον, να μοριοδοτηθούν όσοι εισήχθησαν ως Συμβασιούχοι Πυροσβέστες το 2009, αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία τους ανά ειδικότητα ( μάχιμοι - οδηγοί ).
β). Όσοι εξ αυτών πληρούν τα τυπικά προσόντα, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  να μοριοδοτούνται ανάλογα και όσοι έχουν υποχρεωτική εκπαίδευση  να απορροφηθούν στην Πολιτική Προστασία
  
Σ.Δ  Πολύ ενδιαφέρον και καλή πρόταση  

Με αυτό τον τρόπο απαλείφουμε ένα μέρος της αδικίας που υπέστησαν και αξιοποιούμε έμπειρο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία των εκάστοτε Υπηρεσιών που ανήκουν.
Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ώστε να στηριχθούν όλοι οι συνάδελφοι . "
Σ.Δ   Συνάδελφοι εν όψει Ν/Σ η Ομοσπονδία και τα Σωματεία πρέπει να έχουν κοινή γραμμή. Τα αιτήματα πρέπει να είναι ίδια. 
Πολύ καλές οι παραπάνω προτάσεις του Σωματείου  

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top